S-a închis cinematograful Patria din București

S-a închis cinematograful Patria din București
Publicat: 04/12/2015, 14:17

„Cinematograful Patria s-a închis, iar Ministerul Culturii încă nu s-a pronunțat cu privire la această problemă. Nu știm ce se va întâmpla cu personalul. Oamenii au o grămadă de probleme și nimănui nu-i pasă, iar ministerul doarme”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Sindicatului Liber RomâniaFilm, Maria Bikfalvi.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Culturii (MC) au declarat, joi, pentru MEDIAFAX că, în urma unei analize, există o singură instituție în subordinea MC încadrată în clasa I de risc seismic – pericol public: Sala Studio, aparținând Arhivei Naționale de Film (ANF).

„Ei (Ministerul Culturii, n.r.) răspund de noi. Vrea, nu vrea, ministerul are treabă aici și trebuie să se ocupe”, a spus Bikfalvi, adăugând că și clădirea în care se află cinematograful Scala este încadrată în clasa II de risc seismic (în care se încadrează construcțiile care, sub efectul cutremurului, pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă, n.r.). „Cu acesta ce facem? Dacă e inclus în clasa a II-a de risc înseamnă că mor mai puțini oameni, dacă o să cadă și îl lăsam așa?”, a mai spus Bikfalvi.

Despre situația în care se află în prezent Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF), președintele sindicatului spune că noul director general, Adrian Mironescu, aflat în această funcție de aproximativ o lună, „încearcă să ia măsuri”. „Noul director încearcă să facă ceva, are idei bune, dar sunt foarte multe datorii și nu știu cum se poate rezolva asta”, a spus Bikfalvi, care a ținut să menționeze că angajații regiei nu au primit ultimele șapte salarii.

„Dacă, în urmă câteva luni, erau restanțe de două salarii, acum am ajuns la șapte. Noi speram ca domnul Bogdan Stanoevici (secretar de stat în MC, n.r.) să fie schimbat, odată cu noul guvern de tehnocrați, dar nu s-a întâmplat asta”, a mai spus reprezentanta sindicatului, care, în luna octombrie, transmitea un comunicat presei în care se menționa că Ministerul Culturii și Bogdan Stanoevici „sunt singurii și adevărații vinovați pentru situația dezastruoasă în care se află regia”.

Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii (MC), a declarat, pe 14 octombrie, pentru MEDIAFAX că se lucrează la modificarea Legii 303/2008 pentru a se rezolva problemele de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF), care are datorii de 32 de milioane de lei, la stat și la privat. Totodată, Bogdan Stanoevici a spus că Maria Bikfalvi, președintele Sindicatului Liber RomâniaFilm, împreună cu fostul director RADEF Marius Iurașcu și cu alte persoane din conducerea instituției au „pus pe butuci” această societate de-a lungul anilor, în mod voluntar, „având grijă să jefuiască banii statului”.

În prezent, Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF) are datorii de peste 30 de milioane de lei, la stat și la privat.

Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” (RADEF) este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenționată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat și digitalizat în ultimii ani mai multe săli de cinema, printre care se numără cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploiești (care în prezent se numește „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din București (care se află în circuitul Europa Cinemas), a digitalizat sala „Patria” din Craiova și a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în București, Ploiești, Călărași, Turnu Severin și Craiova. În prezent, și alte săli de cinema din rețeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare, potrivit RADEF.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. Legea modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014. Inițial, legea prevedea doar sancțiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spații, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă și respectiva interdicție.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare în spațiile „care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”. Spațiile la care face trimitere legea sunt publice, cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv „spațiile realizate în scopul desfășurării de activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a construcției ori, după caz, al unor amenajări ulterioare”.