• Publicat:
Știri

Saber Guardian 19, un exercițiu militar cu erori: Vehicule americane au distrus, din greșeală, culturi agricole

Saber Guardian 19, un exercițiu militar cu erori: Vehicule americane au distrus, din greșeală, culturi agricole
Vehiculele militare participante la exercițiul multinațional Saber Guardian 19 au distrus din greșeală, culturi agricole din Ialomița, din cauza vremii nefavorabile.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 14:00, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19.

„Militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă”, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

La fața locului a fost formată o comisie din reprezentanți ai MApN și ai armatei Statelor Unite ale Americii pentru a cerceta cauzele și împrejurările care au condus la producerea incidentului.

În jurul orei 18:30, informează MApN, „s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”.

 

Inchide