Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi

Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi
Publicat: 23/10/2013, 15:27
Actualizat: 06/04/2019, 17:44

Președintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a declarat miercuri, după audierea sa de către Comisia de Cultură din Senat, că există în acest moment un scenariu potrivit căruia taxa TV ar putea fi indexată cu indicele de inflație, el arătând că majorarea s-ar ridica la un leu, maximum doi

Întrebat dacă se majorează taxa TV, Săftoiu a precizat: „Asta a fost o discuție care a fost angajată încă de anul trecut de conducerea TVR, în condițiile în care rezultatele muncii profesioniștilor conving opinia publică cu privire la modificarea acestei taxe. În momentul acesta, trebuie spus că o serie de măsuri legislative fac din ce în ce mai grea misiunea Televiziunii publice, în condițiile în care taxa nu a mai fost modificată din 2003, iar salariul mediu pe economie s-a dublat din 2003 până în 2013”, a răspuns Săftoiu.

El a precizat că această situație pune o presiune foarte mare pe Televiziunea publică, care este nevoită să plătească datoriile „enorme” pe care le-a moștenit.

„Posibilitatea de a propune programe noi, de a oferi telespectatorilor români lucruri de calitate și de performanță este una foarte greoaie în condițiile în care am preluat Televiziunea publică cu o datorie de aproximativ 145 de milioane de euro. În mai puțin de un an, prin eforturile la care ne-am angajat, de a plăti datoriile prin reeșalonarea de către Guvernul României a datoriei la stat de 65 de milioane de euro, am rambursat, am plătit înapoi 30 de milioane de euro într-un interval de mai puțin de un an”, a adăugat Săftoiu.

El a spus că discuția este legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicității la Televiziunea publică și indexarea taxei TV.

„Suntem de aceea în situația în care spunem că o indexare a taxei, o discuție legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicității la Televiziunea publică cu o indexare – aceasta este o analiză în desfășurare. Comisia de Cultură are în vedere o discuție aplicată pe acest tip de calcul economic. Asta face ca, în situația în care se dorește sustenabilitatea Televiziunii, rămâne să fie un lucru sigur, iar discuția aceasta să fie ridicată frontal, în dezbatere publică și mai apoi aplicată evident prin modificări legislative obligatorii”, a subliniat Săftoiu.

Întrebat la cât s-ar ridica această majorare a taxei TV, Săftoiu a răspuns: „Aici sunt mai multe scenarii legate de posibilitatea de a fi indexată la indicele de inflație. Cred că cel mai mult ar fi o adăugire legată într-o proporție de un leu, maxim doi lei la actuala taxă”.

El a precizat că serviciul public de televiziune nu poate fi remunerat prin nicio altă contribuție decât prin cea a cetățenilor.

„Ceea ce nu se poate urmări la televiziunile comerciale care, evident, urmăresc profit și audiență și care în multe locuri depășesc niște standarde profesionale sau niște așteptări de natură inclusiv morală, se poate realiza la Televiziunea publică. Și consider că, așa cum serviciul medical, serviciul de ordine publică, așa cum serviciile de educație în România sunt susținute prin contribuția cetățenilor, Televiziunea publică trebuie susținută prin contribuția cetățenilor”, a mai spus Săftoiu.

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat, pe 17 octombrie, la o dezbatere organizată în Parlament, că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai primească publicitate.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul 2012, TVR a avut anul trecut veniturile din publicitate în cuantum de 25.994.262 lei (4,48% din total venituri din exploatare), cu 12,04% mai mici față de anul 2011.

Totodată, veniturile TVR din taxa TV au fost anul trecut în cuantum de 333.002.496 lei (57,35% din total venituri din exploatare), cu 4,11% mai mari față de anul 2011.

Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, și nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre țările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia și de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron