Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi

Săftoiu: Există scenariul majorării taxei TV cu un leu, maximum doi
Publicat: 23/10/2013, 15:27
Actualizat: 06/04/2019, 17:44

Președintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a declarat miercuri, după audierea sa de către Comisia de Cultură din Senat, că există în acest moment un scenariu potrivit căruia taxa TV ar putea fi indexată cu indicele de inflație, el arătând că majorarea s-ar ridica la un leu, maximum doi

Întrebat dacă se majorează taxa TV, Săftoiu a precizat: „Asta a fost o discuție care a fost angajată încă de anul trecut de conducerea TVR, în condițiile în care rezultatele muncii profesioniștilor conving opinia publică cu privire la modificarea acestei taxe. În momentul acesta, trebuie spus că o serie de măsuri legislative fac din ce în ce mai grea misiunea Televiziunii publice, în condițiile în care taxa nu a mai fost modificată din 2003, iar salariul mediu pe economie s-a dublat din 2003 până în 2013”, a răspuns Săftoiu.

El a precizat că această situație pune o presiune foarte mare pe Televiziunea publică, care este nevoită să plătească datoriile „enorme” pe care le-a moștenit.

„Posibilitatea de a propune programe noi, de a oferi telespectatorilor români lucruri de calitate și de performanță este una foarte greoaie în condițiile în care am preluat Televiziunea publică cu o datorie de aproximativ 145 de milioane de euro. În mai puțin de un an, prin eforturile la care ne-am angajat, de a plăti datoriile prin reeșalonarea de către Guvernul României a datoriei la stat de 65 de milioane de euro, am rambursat, am plătit înapoi 30 de milioane de euro într-un interval de mai puțin de un an”, a adăugat Săftoiu.

El a spus că discuția este legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicității la Televiziunea publică și indexarea taxei TV.

„Suntem de aceea în situația în care spunem că o indexare a taxei, o discuție legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicității la Televiziunea publică cu o indexare – aceasta este o analiză în desfășurare. Comisia de Cultură are în vedere o discuție aplicată pe acest tip de calcul economic. Asta face ca, în situația în care se dorește sustenabilitatea Televiziunii, rămâne să fie un lucru sigur, iar discuția aceasta să fie ridicată frontal, în dezbatere publică și mai apoi aplicată evident prin modificări legislative obligatorii”, a subliniat Săftoiu.

Întrebat la cât s-ar ridica această majorare a taxei TV, Săftoiu a răspuns: „Aici sunt mai multe scenarii legate de posibilitatea de a fi indexată la indicele de inflație. Cred că cel mai mult ar fi o adăugire legată într-o proporție de un leu, maxim doi lei la actuala taxă”.

El a precizat că serviciul public de televiziune nu poate fi remunerat prin nicio altă contribuție decât prin cea a cetățenilor.

„Ceea ce nu se poate urmări la televiziunile comerciale care, evident, urmăresc profit și audiență și care în multe locuri depășesc niște standarde profesionale sau niște așteptări de natură inclusiv morală, se poate realiza la Televiziunea publică. Și consider că, așa cum serviciul medical, serviciul de ordine publică, așa cum serviciile de educație în România sunt susținute prin contribuția cetățenilor, Televiziunea publică trebuie susținută prin contribuția cetățenilor”, a mai spus Săftoiu.

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a declarat, pe 17 octombrie, la o dezbatere organizată în Parlament, că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai primească publicitate.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul 2012, TVR a avut anul trecut veniturile din publicitate în cuantum de 25.994.262 lei (4,48% din total venituri din exploatare), cu 12,04% mai mici față de anul 2011.

Totodată, veniturile TVR din taxa TV au fost anul trecut în cuantum de 333.002.496 lei (57,35% din total venituri din exploatare), cu 4,11% mai mari față de anul 2011.

Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, și nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre țările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia și de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...