Salarii de peste 10.000 de lei, în România. Cât câștigă un muncitor în construcții, un arhitect și un inginer, în 2022

Salarii de peste 10.000 de lei, în România. Cât câștigă un muncitor în construcții, un arhitect și un inginer, în 2022
Salarii de peste 10.000 de lei, în România / SURSĂ FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 10/05/2022, 15:46

Salariile din construcții au crescut exponențial în ultimii ani. Câștigurile din acest domeniu variază între 4.000 și 10.000 lei, iar aproape 46% dintre angajații din construcții beneficiază de aceste remunerații.

Construcțiile se află în clasamentul celor mai bine plătite domenii în momentul prezent, situându-se după IT, Management, Proiectare civilă/industrială, Cercetare-Dezvoltare și Project Management, arată un studiu recent.

Construcțiile în pandemie

„Domeniul construcțiilor a fost unul dintre puținele care au reușit să sfideze pandemia, alături de IT, Telecomunicații sau Retail. Acest sector nu numai că nu a stagnat, dar a înregistrat și creșteri pe tot parcursul primilor 2 ani de pandemie. Criza însă se vede pe alte paliere în acest domeniu, spre exemplu, în lipsa acută de forță de muncă. Doar în acest moment, sunt peste 3.200 de locuri de muncă”, se arată într-o analiză eJobs, citată de Agerpres.

Media salarială în construcții este de 4.000 de lei, iar acest lucru plasează construcțiile în topul celor mai bine plătite domenii în acest moment, după IT, Management, Proiectare civilă/industrială, Cercetare-Dezvoltare și Project Management.

Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați, adică cei fără studii superioare, a mai relevat studiul.

„Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palmă pentru o perioada mai lungă de timp. În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în construcții se pot câștigă salarii și de 2-3 mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștigă și 2.000 de euro lunar. Cu toate că facilitățile fiscale introduse la finalul lui 2018 au atras mai mulți candidați spre acest sector, nevoia de forță de muncă este în continuare cu mult peste numărul de candidați disponibili pe piață, motiv pentru care importul de forță de muncă e o soluție frecvența pentru acoperirea deficitului de personal”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Cine câștigă cel mai mult în construcții

Cele mai mari salarii în domeniul construcțiilor sunt pentru poziții de management și IT. Printre salariile maxime introduse în comparatorul de salarii se află cel pentru funcția de director general, cu 34.000 lei, manager IT – 32.000 lei, director economic – 25.000 lei, senior project manager – 25.000 lei și director tehnic – 25.000 lei.

Pe anumite poziții, dacă sunt proiecte de amploare, există cazuri în care veniturile anumitor specialiști pot depăși media națională care se câștigă pe aceeași poziție. De exemplu: inginer de proiectare – 20.000 lei, inginer structuri construcții – 20.000 lei inginer mecanic – 18.250 lei, inginer instalații – 17.719 lei, operator macara – 15.750 lei, arhitect – 13.500 lei, muncitor calificat – 12.000 lei, instalator/Montator țevi – 12.000 lei, zidar – 11.670 lei și inginer topograf – 11.000 lei.

Peste 30% dintre angajații din construcții câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe luna, iar 11,2% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar, în timp ce 3,2% câștigă peste 10.000 lei. Cu toate acestea, aproape jumătate (48,2%) dintre angajați câștigă între 2.000 și 4.000 de lei net și 2,9% câștigă sub 2.000 de lei pe luna.

Analiza eJobs arată că orașele cu cele mai mari salarii medii nete din construcții sunt: București – 5.000 lei, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Iași cu 4.000 lei, iar orașele cu cele mai mici salarii medii sunt: Cernavodă – 2.500 lei, Alexandria – 2.365 lei, Fălticeni – 2.300 lei, Videle – 2.200 lei și Pașcani – 2.000 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?