SALVEAZĂ VIAȚA #COLECTIV. Tragedia care a schimbat România. Ei sunt cei pe care STRADA NU TREBUIE SĂ-I UITE

Publicat: 28/11/2015, 17:00

Ultimele date referitoare la starea victimelor din Clubul Colectiv indică un număr de 130 de pacienți încă internați în spitalele din București și județul Ilfov. Dintre aceștia, 83 sunt în stare critică și gravă. Lupta pentru viață rămâne una contracronometru pentru ei pentru că cele 7 zile scurse de la tragedie nu sunt o garanție pentru supraviețuire. Intervalul în care un pacient poate ieși din starea critică fiind între 5 și 30 de zile, perioadă în care posibilitatea de a interveni decesul este de 50%. Pericolul nu dispare iar raportul viață-moarte 50% – 50% se menține pe durata întregii luni.

Până acum un singur rănit în stare gravă a fost transportat în Israel pentru tratament.

La șapte zile de la tragedie, autoritățile recunosc pentru prima oară că sunt depășite de situație, iar o parte dintre răniți vor fi trimiși în străinătate cu avioane ale armatei. Belgia, Olanda, Germania, Israel și-au exprimat intenția să preia o parte dintre pacienții răniți în incendiul de la clubul Colectiv, urmând ca aceștia să fie transportați, în principal, cu avioanele Spartan ale MApN, România având în prezent 51 de paturi pentru arși din care jumătate au ventilație.

„Numărul este de 51 de paturi la nivel de București și 300 de paturi de chirurgie plastică. (…) Sunt pacienți care, în mod normal, sunt considerați cu o patologie total aparte, mult mai gravă decât cei cu arsuri obișnuite, de data aceasta vorbim chiar de o situație atipică și, pentru nivelul și capacitatea României, numărul de pacienți care a rezultat din acest accident este mult mai mare. (…) Nicio țară, asta îmi spunea colegul nostru francez și colegii israelieni, nicio țară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un număr atât de mare de pacienți deodată”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, joi, la Palatul Victoria.

La ora actuală, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, în spitalele din București și din județul Ilfov sunt internate 130 de victime ale incendiului din Clubul Colectiv, informează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. Dintre aceștia, 83 de pacienți sunt în stare critică și gravă.

Datele pentru fiecare unitate sanitară:

Spitalul de Arși – 25 de pacienți internați

Spitalul Bagdasar Arseni – 21 internați

Spitalul Grigore Alexandrescu – 7 pacienți internați

Spitalul Sfântul Ioan – 7 pacienți internați

Spitalul Elias – 14 pacienți internați

Spitalul Militar Central – 12 pacienți internați

Spitalul Sfântul Pantelimon – 4 pacienți internați

Spitalul de Urgență din București – 14 pacienți internați

Spitalul Universitar – 18 pacienți internați

Spitalul Dimitrie Gerota – 2 pacienți internați

Spitalul Agrippa Ionescu – 6 pacienți internați

În vreme ce ei luptă pentru viața lor, în stradă zeci de mii de oameni cer schimbarea radicală sistemului. Despre Colectiv și ce s-a întâmplat acolo în urmă cu o săptămână se pomenește doar sporadic. Câteva pancarte răzlețe, un moment de reculegere pe seară și câteva scandări „Colectiv! Colectiv!”. Se fac liste cu revendicări, iar oamenii se răfuiesc în lipsă cu liderii politici. Nicăieri „o celulă de criză” pentru cei care se luptă pentru viața lor. Doar pe Facebook, prietenii lor se mobilizează.

Gândul vi-i prezintă mai jos pe câțiva dintre răniții, identificați pe Facebook din postările părinților, prietenilor, rudelor. Sunt tineri, frumoși și au nevoie în continuare de ajutor.

Frații Nicolle și Alex Șerban. Ambii sunt internați în spitalul Elias în stare gravă. Nicolle, potrivit postărilor prietenilor săi de pe Facebook, a ieșit din coma indusă. Fratele său rămâne în stare extrem de gravă, a intrat în stop cardiorespirator, reușind însă să fie resuscitat și, ulterior, operat pentru a doua oară.

Radu Damian, Christian Alban și Golu Tudor sunt toți trei membri ai trupei Axial Lead. „Până la ora actuală starea băieților s-a îmbunătățit puțin față de ieri. Tudor este stabil și reacționează bine la tratament, Radu este deasemenea stabil și cu o stare mai bună decât ieri, iar cu Christi am reușit să vorbim astăzi, este conștient dar cu dureri destul de mari. Putem doar să fim optimiști și să sperăm ca se vor reface repede și fără urmări. Să fim tari pentru ei…”, scrie pe pagina de Facebook a trupei.

Christian Alban

UPDATE DECEDAT Golu Tudor

Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este în stare gravă la spitalul municipal în urma incendiului din club Colectiv. Vă rog din suflet pe cei care puteți dona sânge să donați mâine la centrul de donare și transfuzii pentru Tudor Golu. Mulțumesc!”

UPDATE DECEDAT Istrate Claudiu Bogdan, 22 de ani. Tatal său scrie pe Facebook cerând oamenilor să doneze sânge: „Dragi prieteni, Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceți un efort și sa donați sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulțumesc, Tatăl lui Bogdan”. Și mama sa face un apel disperat pentru ajutor: „Dragi prieteni, Bogdan are MARE nevoie de sange! Starea lui este grava… prognosticul medicilor e rezervat. Urmeaza zile critice pentru el… Va rog sa fiti alaturi de el la greu! IMPORTANT! Puteti dona orice grupa, specificand ca este pentru Claudiu Bogdan Istrate, internat la Spitalul Bagdasar Arseni.Va suntem recunoscatori pentru ajutor.”

UPDATE DECEDATĂ. Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor șef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafața mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o țin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat și talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoția unui concert rock, durerile și lupta nu sunt noi. E o veterană. „Uneori e nevoie să mori puțin ca să simți cu adevărat că trăiești”, mărturisea ea în urmă cu câțiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ți umplu dimineața contul de Facebook. Teo a suferit șapte intervenții chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani”

Teodora Maftei este cea care a fost tranferată în Israel pentru tratament.

Cătălin Ilnițchi. Este inginer pe ofertare la o companie din București. Astăzi, o colegă de serviciu a lui ne-a informat că el se află la Spitalul Floreasca, este stabilizat, însă are nevoie mare de sânge. Are arsuri pe 15% din suprafața corpului și pe căile respiratorii. Este ventilat mecanic, pentru a diminua durerea. Familia este alături de el la spital. Cătălin a ieșit singur din Colectiv, era în al doilea rând, lângă scenă.

Corina Gabriela Ioniță: „Corina noastră nu e bine. E în comă indusă. Starea i s-a înrăutățit. Arsurile sunt de 40% pe suprafața corpului, scuipă negru, vomită, și-a pierdut cunoștința de câteva ori. Acum prietenii ei sunt la Elias, am vorbit la telefon cu Radu și Andreea. Vă rog pe toți cei care știți despre cine vorbesc să ne unim și s-o ajutpm pe cât putem. Marea rugăminte a ei e să avem grijă cât e în spital de pisicuța ei.” Acest mesaj a fost postat de o prietenă a Corinei pe Facebook după ce starea fetei s-a înrăutățit. Corina are 30 de ani și este absolventă a Academiei de Poliție. În urmă cu câteva săptămâni, tânăra a postat pe pagina ei de Facebook o poezie a lui Mihai Eminescu.

UPDATE DECEDAT Liviu Zaharescu, fotograf. „Stay strong my brothers…. RIP to all those who have fallen..!!! May the force be with you, always!” „Fii tare, Liviu. Mai avem concerte de vazut, beri de baut si muulte multe poze de facut!!…Asteptam veste cea buna!\m/”, sunt câteva dintre mesajele transmise pe pagina de Facebook a lui Liviu.

Cristian Răducanu, toboșar la Mazdrunka. Are arsuri pe 45% din corp. Din punct de vedere fizic el va fi operat zilnic, curățat, să sperăm că va avea corpul suficient de puternic să reziste și să sperăm că nu vor apărea complicații în următoarele zile, care sunt critice. Ne rugăm non stop la Dumnezeu, el este singurul care poate lua decizii, medicii de la spitalul Militar sunt extraordinari și fac tot ce pot, le mulțumim!!! Și spun în continuare… mă uit în ochii Irinei (care știe că tati e la serviciu în deplasare), e veselă și plină de iubire și NU CRED că Dumnezeu vrea să îl ia pe tati de lângă ea”. scrie soția sa pe Facebook.

„Cristian Răducanu a trecut ca prin minune printr-o stare critică (unde ar fi fost ceva la cap). S-a trezit din coma indusă și respiră singur. Am vorbit cu el de două ori. I-am zis să fie pozitiv, că totul va fi bine și să se bucure că e în viață. Zilele critice vor fi a treia și a patra, când vom vedea dacă are arsuri interne. Are 45% arsuri pe corp. Nu putem decât să ne rugăm. Dumnezeu e singurul care poate face ceva”, spune un alt prieten al toboșarului.

UPDATE DECEDAT Alex Aliman. Este în stare gravă. Prietenii fac apel pe Facebook să se doneze sânge și piele. „Incepand de maine va puteti duce la Spitalul Floreasca pentru a dona sange (grupa A2 sau 0) – Va rog sa specificati ca doriti sa donati pentru Aliman Alexandru Dan. De asemenea, cine doreste sa doneze piele va trebui sa mearga la Spitalul Floreasca”, scrie unul dintre ei.

Ionuț Sălăjan, 41 de ani. Soția sa, Alina, scrie pe Facebook că starea sa s-a mai îmbunătățit. A fost operat de câteva ori până acum. Sotia sa a povestit și care era starea inițială a lui Ionuț: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace…l-am vazut, si înainte de operație si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operație am reușit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata…era conștient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugați lui Dumnezeu pt toți sa supraviețuiască”

Cristian Matei „Mumu”. Fotografia de mai jos este chiar din timpul concertului din Colectiv, înainte să se dezlănțuie iadul. Este editor la stirileprotv.ro.

„Mumu a ieșit din club, dar prea târziu. A ajuns la spitalul Bagdasar Arseni, unde este și astazi, cu 50% arsuri pe suprafața corpului. Noi îl stim însă ca pe un luptător, știm că încăpățânarea sa o să-l ajute și acum și o să se întoarca la munca, să ne binedispună cu umorul său atât de special”, scriu colegii săi.

Andrei Găluț este vocalul trupei Goodbye to Gravity care își lansa albumul în Colectiv. Doi dintre colegii săi de trupă au murit. Este în stare gravă la Spitalul Elias, cu arsuri și intoxicație cu fum, fiind ventilat mecanic și în comă indusă.

UPDATE DECEDATĂ Mădălina Strugaru: A mers în club Colectiv cu prietenii ei, printre care se numără Andrei Găluț, solistul formației Goodbye to Gravity, dar și jurnalista Teodora Maftei, rănită și ea în incendiu. A fost internată la Spitalul Floreasca, în stare stabilă.

Bogdan Florin Popa, internat la Universitar, este intubat, nu are foarte mari arsuri exterioare, cea mai gravă problemă fiind arsurile căilor respiratorii superioare. Fratele său face apel, pe Facebook, la prieteni să doneze sânge: Fratele meu este momentan intubat, anesteziat. Este stabil față de momentul în care a ajuns la spital. Arsurile lui exterioare nu sunt foarte grave. Are puțin pe pomeți, pleoapă, cap (porțiune mai mare), mâini, burtă și coapse. Principala lui problemă reprezintă arsurile ale căilor respiratorii superioare.Tata și-a dat acordul pentru procedura de traheostomie.Momentan nu este nevoie de ea. Unde voiam să ajung: are nevoie de orice donație de sânge pentru plasmă. Grupaluieste 0 rh +”

Marin Mario Cezar, 33 de ani. A ajuns la spitalul Bagdasar cu arsuri pe 45% din suprafața corpului. „Dragi prieteni,asa cum ati vazut ca s-a tot scris,Cezar este in stare grava dar stabila deocamdata la Spitalul Bagdasar.Are arsuri pe 40%din suprafata corpului,gradul 3.Nu este intubat,nu a fost deloc,este si a fost tot timpul constient.”, scrie pe Facebook unul dintre prietenii săi.

Cătălin Scânteie și Sanda Scânteie.Cătălin este chitaristul trupei rock Hatemode și a mers la concertul din Colectiv cu soția sa, Sanda Scânteie. Conform relatărilor prietenilor de pe Facebook, sunt internați la Spitalul Bagdasar, în stare relativ stabilă, Sanda având de suferit mai mult decât Cătălin. Prietenii susțin că s-au răzgândit să își ia și copilul la concert, lucru considerat drept un mare noroc. Cu câteva ore înainte de concert, Cătălin încărca pe Facebook poze cu fiul său.

„I-am vizitat și eu adineauri. Nu am putut sta mai mult de 2 minute. (nu mi s-a permis mai mult). O mătușă de a Sandei a vizitat-o și a vorbit cu ea. El este destul de energic. Ei nu pot comunica cu exteriorul așa că vizitele sunt binevenite mai ales în zilele următoare când vor trebui să se recupereze”, scrie un prieten pe Facebook.

Un coleg de trupă de-al lui Cătălin confirmă luni că cei doi sunt în stare stabilă și au șanse bune de recuperare.

Alexandra Furnea.Redactor la revista Maximum Rock și fost redactor la ediția online a ziarului România Liberă, Alexandra are 28 de ani. Este în stare stabilă, însă a suferit arsuri pe 25% din corp.

„Dragilor, Alexandra vă mulțumește din suflet pentru gândurile bune. Starea ei este stabilă, dar este marcata profund de tot ceea ce a trăit. Are lacrimi în ochi când vorbește despre pierderea atât de tragică a prietenilor ei și îi caută pe fiecare în parte în amintirile frumoase. Vrea să știți că este o luptătoare și în ciuda dramei prin care trece mai are putere să zâmbească”, a scris sora Alexandrei pe Facebook.

UPDATE DECEDAT. Alex Chelba.Este fotograf profesionist (alexchelba.com) și este internat la Spitalul Pantelimon, în stare gravă.

„E nevoie de un SPECIALIST ÎN CHIRURGIE PLASTICĂ RECONSTRUCTIVĂ (SPECIALISTUL CARE SE OCUPĂ DE ARSURILE CĂILOR AERIENE:TRAHEE, PLĂMÂNI, ESOFAG). Pe lista pacienților de la Sf. Pantelimon, spital despre care am văzut că nu sunt foarte multe informații, este un prieten drag pentru mulți oameni: Alex Chelba / Alex Chelba Photography. Căutăm pentru el un specialist foarte bun în chirurgie plastică reconstructivă (specialistul care se ocupă de arsurile căilor aeriene: trahee, plămâni, esofag). Dacă știți astfel de specialiști, vă rugăm să dați un semn! Direct la spital sau la [email protected].”

Acesta este mesajul postat pe Facebook de o prietenă a lui Alex Chelba. Prietenii s-au mobilizat și vor să facă totul pentru ca prietenul lor să își revină.

UPDATE DECEDATĂ. Serian Mavi.Are 25 de ani și lucrează la Oracle, este de origine turcă. Conform unei utilizatoare de Facebook, sâmbătă ea se afla internată în stare gravă, intubată.

Oana Rotariu.Tânăra este din Pitești și lucrează la ING Asigurări, în București. Ar fi nepoata senatorului PSD de Argeș Șerban Valeca, conform presei locale argeșene. Fata are arsuri de gradul 3 și 4, pe 40% din corp și arsuri ale căilor respiratorii, fiind supusă unei operații, conform unchiului ei.

„Trec prin momente sufletești de mare intensitate, pentru că am fost acolo în primele momente ale dramei, în fața celor care ieșeau din clădire cu trupurile mutilate, lângă mulțimea de oameni în uniforme care se luptau să-i țină în viață și în cele din urmă, dar nu în ultimul rând, pentru a căuta o fată dragă sufletului meu, nepoata mea, fata cumnatului meu, drept pentru care cer îngăduință de la Dumnezeu, gânduri bune de la voi toți pentru ca acest suflet să rămână lângă noi. Dumnezeu să vă protejeze pe voi toți, pe copiii voștri și, tot El, să ne dea nouă puterea”, a scris unchiul Oanei, Alexandru Grozav, pe Facebook.

Radu Sienerth.Tânărul are 21 de ani, studiază la ASE București, la Marketing și este din Petroșani. A luat parte la programul de Internship al Guvernului României, lucrând ca intern la Ministerul Economiei. Conform presei locale, el ar fi fiul fostului șef al minei Livezeni, Ioan Sienerth, și ar fi suferit arsuri grave, inclusiv ale căilor respiratorii.

UPDATE DECEDAT. Cristian Florin Popescu.Bodyguard la clubul Colectiv, tânărul se află grav rănit la Spitalul SRI. Părinții săi ar fi decedați, astfel că pe Facebook circula un apel pentru găsirea unor rude de-ale acestuia, care să îl ajute.

„Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinții au decedat si nu cunoaștem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutați cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulți mesajul este văzut și reușim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutați-ne să îl salvăm!”.

Mircea Băcanu, 25 de ani. Are arsuri pe mâini și cap. Este conștient, potrivit prietenilor.

Chiriac Andreea

Miluță Flueraș este fotograf, iar stare sa este gravă.

CLARICE DINU, CRISTINA ANDREI, MARIA BÎRNAURE, NARCIS POPESCU, ANDREI LUCA POPESCU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...