Sărbătoarea Sfânta Parascheva umple hotelurile din Iași și scoate din buzunarele pelerinilor 13 milioane de euro

Sărbătoarea Sfânta Parascheva umple hotelurile din Iași și scoate din buzunarele pelerinilor 13 milioane de euro
Publicat: 10/10/2014, 15:19
Actualizat: 02/02/2019, 00:03

„Hotelurile și pensiunile din Iași sunt rezervate aproape în totalitate și vor fi pline în proporție de peste 99% în perioada 9-16 octombrie. În general, într-o săptămână obișnuită din octombrie, gradul de ocupare al hotelurilor din Iași nu depășește 40%”, a declarat agenției MEDIAFAX Grig Alecsa, președintele ANAT pentru regiunea Nord Est.

El a spus că în Iași sunt peste 3.000 de locuri de cazare în hoteluri și pensiuni.

„Cei care au rezervat locuri de cazare stau pentru sejururi de 2-3 nopți”, a afirmat oficialul ANAT.

Alecsa spune că în Iași sunt așteptați în săptămâna 9-16 octombrie aproximativ 300.000 de pelerini. El estimează că cei 3.000 de pelerini care se vor caza la hoteluri vor cheltui între 600 și 700 de lei pentru transport, cazare și masă, iar cheltuielile pentru ceilalți, care nu dorm în hoteluri sau pensiuni, sunt considerabil mai mici, respectiv 2-300 de lei de persoană.

Astfel, potrivit estimărilor oficialului ANAT, pelerinii care merg în această perioadă la Iași vor cheltui pentru a participa la eveniment peste 60 de milioane de lei (13 milioane de euro).

Peste 15.000 de pelerini așteaptă la rând pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, aproximativ 150 de autocare cu credincioși din Voluntari și București sosind la Iași, vineri dimineață, potrivit corespondentului MEDIAFAX.

Primii pelerini veniți să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au început să sosească la Iași încă de joi după-amiază, unii dintre aceștia așezându-se la rând cu aproape 24 de ore înainte de scoaterea moaștelor din incinta catedralei.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană într-o procesiune desfășurată vineri dimineață, la care au asistat câteva mii de oameni. Racla a fost așezată într-un baldachin în curtea catedralei.

În cursul dimineții de vineri, au ajuns la Iași peste 6.000 de credincioși din Voluntari și București, îmbarcați în peste 150 de autocare.

Câteva sute de mii de pelerini din întreaga țară sunt așteptați în următoarele zile la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, astfel că au fost mobilizați peste o mie de jandarmi și polițiști care asigură ordinea publică în zona centrală, iar de sâmbătă un elicopter al MAI va survola orașul.

Ca și anul trecut, Sfânta Liturghie, programată marți, 14 octombrie, se va desfășura în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare. La ceremonia religioasă este așteptat și premierul Victor Ponta.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

În anii precedenți, pelerinii veniți la Iași din toate colțurile țării au stat și câte 12 ore la coadă pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaște, cozile întinzându-se pe distanțe de câțiva kilometri. Credincioșilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaște le vor fi oferite de către autorități, dar și de către Mitropolie, ceai cald și pachete cu mâncare.

Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitană din Iași, potrivit reprezentanților Jandarmeriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Meserii evitate de tineri, plătite chiar și cu 5.000 de euro lunar
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...