Șase persoane au fost arestate pentru vandalizarea sediului Fidesz din Budapesta, după protestul provocat de taxarea internetului

Șase persoane au fost arestate pentru vandalizarea sediului Fidesz din Budapesta, după protestul provocat de taxarea internetului
Publicat: 27/10/2014, 13:32

Demonstranți cu fața acoperită au distrus geamurile și intrarea în sediul partidului condus de Viktor Orban, aflat la guvernare la Budapesta, și au intrat în clădire prin balcon, a anunțat, luni, poliția, într-un comunicat. Cele șase persoane reținute sunt acuzate de tulburarea liniștii publice, adaugă comunicatul.

Mii de persoane au protestat, duminică seara, la Budapesta, față de proiectul de lege al Guvernului ungar, care are în vedere stabilirea unei taxe de 150 de forinți (aproximativ 50 de eurocenți) per gigabyte de date transferate, care ar urma să fie plătită de furnizorii de Internet. Liderul grupului parlamentar al partidului a anunțat că Fidesz va propune un amendament luni care să prevadă o limită lunară de 700 de forinți (aproximativ 2,3 euro) pentru persoanele particulare.

Manifestanții s-au adunat la apelul unui grup înființat pe Facebook și numit „Sute de mii împotriva taxei pe Internet”, care a atras peste 200.000 de utilizatori. Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook, a cerut Guvernului de la Budapesta să retragă proiectul de lege, avertizând că, în caz contrar, o nouă manifestație va fi organizată marți în capitală.

Balazs Gulyas a declarat în fața participanților la protest că cetățenii „nu trebuie să plătească o taxă pentru folosirea Internetului autorităților fiscale corupte și premierului Viktor Orban”. Prin introducerea acestei taxe, Guvernul va „rupe Ungaria de restul lumii” și amenință sute de mii de locuri de muncă, a afirmat el.

Unii dintre participanții la protest au purtat pancarte cu imaginea premierului Viktor Orban și a președintelui rus Vladimir Putin, însoțite de inscripția „nu vom plăti taxe criminalilor”. Mai mulți protestatari s-au îndreptat spre sediul partidului Fidesz, unde au aruncat cu echipamente electronice, distrugând ferestre și obloane. Câțiva manifestanți au urcat în balconul sediului Fidesz și au amplasat două steaguri ale Uniunii Europene.

Protestatarii au scandat „Viktator”, „Vrem democrație”, „Europa” și „Evazioniștii TVA”. Forțele de ordine au format un cordon în fața sediului Fidesz și le-au cerut manifestaților să părăsească zona, dar fără succes. Ulterior, într-un comunicat, partidul Fidesz și-a declarat îngrijoarea față de actele de vandalism comise în urma manifestației și a anunțat că este pregătit să propună o modificare a proiectului de lege, subliniind că „violența este inacceptabilă”.

Manifestații împotriva taxei privind folosirea Internetului au avut loc, de asemenea, în alte orașe din Ungaria, printre care Pecs, Miskolc și Veszprem. Manifestațiile au fost susținute de partidele de opoziție LMP, socialiști, E-PM, DK și Jobbik, precum și de Asociația Sindicatelor comerciale, Sindicatul profesorilor și asociațiile din industria de profil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...