Scandalul care zguduie din temelii DNA. 5 întrebări esențiale care nu au primit răspunsuri concrete

Scandalul care zguduie din temelii DNA. 5 întrebări esențiale care nu au primit răspunsuri concrete
Publicat: 12/02/2018, 20:47

Totul a început cu procuroarea DNA, Mihaiela Iorga, care a acuzat-o pe șefa Direcției de dirijarea dosarelor. Au urmat dezvăluirile fostului deputat PSD Vlad Cosma care a făcut publice înregistrări cu procurori DNA Ploiești care i-ar fi falsificat dosare. În final, Sebastian Ghiță, în prima intervenție publică de la fuga din țară, a susținut că Laura Codruța Kovesi, care pe vremuri venea la el acasă, conduce un sistem represiv. DNA s-a apărat susținând că este victima unei manipulări și a unor încercări de șantajare a procurorilor, prezentând stenogramele unor discuții cu asa-ziși mesageri ai lui Vlad Cosma. Cu toate acestea, nici DNA și nici Laura Codruța Kovesi nu au răspuns concret la întrebări legitime în contextul acestui scandal.

Gândul vă prezintă mai jos cinci întrebări care ar fi trebuit să primească răspuns imediat:

1. Sunt autentice înregistrările prezentate de Vlad Cosma din care reiese că procurorii DNA Ploiești falsificau probe?

La scurt timp după difuzarea înregistrărilor prin care Vlad Cosma a arătat că procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici și de afaceri, printre care și lui Sebastian Ghiță, DNA a transmis un răspuns prin care a acuzat un șantaj, despre care șeful de la DNA Ploiești, Lucian Onea, spune că dura de aproximativ două luni. Direcția Națională Anticorupțiea precizat căVlad Cosma, inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen pe 19 februarie 2018, trimis în judecată de Serviciul Teritorial Ploiești al Direcției Naționale Anticorupție, „a prezentat denaturat situația dintr-un dosar penal aflat în curs de urmărire penală, folosindu-se de colaje ale unor înregistrări pe care le-a realizat personal”. În comunicatul postat pe site, DNA a atașat și transcrierea unor discuții care să susțină versiunea parchetului, fără a aduce vreo dovadă în plus , care să arate căînregistrările nu corespund cu realitatea.

Ulterior, șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, a susținut și el o conferință de presă, vorbind despre independența procurorilor, despre presiunile la care sunt supuși și care, spune acesta, acum sunt mai mari ca oricând. El nu a negat nicio clipă explicit autenticitatea înregistrărilor, pasând responsabilitatea pe seama lui Marius Negulescu. „Discuțiile, dacă sunt autentice, nu sunt din perioada în care (n.r. procurorul Negulescu) lucra la DNA Ploiești”, a spus el. De menționat însă că procurorul Mircea Negulescu a început să lucreze în DNA Ploiești în toamna anului 2015, iar fostul deputat Vlad Cosma susține că a făcut înregistrările în același an, 2015.

Mai mult, Onea nu a negat că una din vocile din înregistrări este a sa, dimpotrivă:„Posibil să fie vocea mea. Sunt înregistrări prezentate în mod trunchiat, nu știu să vă spun la acest moment, o să se facă verificări”.

2. Dacă discuțiile dintre Vlad Cosma și procurorii DNA Ploiești sunt reale, a știut Laura Codruța Kovesi despre aceste „aranjamente”?

În înregistrările audio prezentate public de Vlad Cosma, numele Laurei Codruța Kovesi apare de mai multe ori, iar una dintre cele mai importante întrebări care au rămas fără răspuns este dacă șefa DNA chiar știa despre existența unui astfel de dialog. Cei doi se referă la procurorul-șef cu apelativele„Kovesi” sau„doamna K”, negociază participarea la întrevederi cu aceasta, iar Negulescu susține chiat că șefa DNA știa de întreaga operațiune.

Înregistrările au fost difuzate la scurt timp după ce procuroare Mihaiela Iorga, afalată în conflict deschis cu șefa DNA, a susținut că Laura Codruța Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca să o întrebe dacă nu ar putea să „iasă” cu un dosar al unui fost ministru ce urma să fie numit premier, pentru că acesta din urmă ar fi numit-o pe Dana Gîrbovan ministru al Justiției, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru pentru DNA.

În replică, șefa DNAa precizat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că nu a existat nicio discuție cu procurorul Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la vreun ministru care putea să ajungă premier și că nu a făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune. „Nu comentez afirmațiile nereale ale inculpaților”, a adăugat Kovesi.

În condițiile în care, în acest moment, totul se rezuma la cuvântul lui Iorga împotriva cuvântului lui Kovesi, întrebarea legitimă este cine ar fi procurorul care a participat la discuția dintre cele două. Deocamdată, Miahaiela Iorga nu a vrut să facă public numele acestuia.

3. A fost Laura Codruța Kovesi acasă la Sebastian Ghiță?

Despre relația Laurei Codruța Kovesi cu Sebastian Ghiță s-a tot vorbit, încă de la fuga din țară a omului de afaceri și, deși șefa DNA a negat în mai multe rânduri că s-ar fi întâlnit în cerc restrâns cu acesta, Ghiță a lansat recent noi acuzații. La un an de când a părăsit România, afaceristul a avut o primă intervenție publică în care a spus că procurorul-șef al DNA a fost chiar și la el acasă.

„Până în 2014 am avut relații normale, Kovesi părea normală la cap. A venit la mine acasă. Kovesi a fost la mine acasă, în Ploiești. Apoi a venit acolo, la vie. Au văzut-o chelnerii, lăutarii. Numai cine nu vrea să vadă nu vede. Mă întâlneam cu dânsa, mă consideram apropiat. Sunt dezamăgit de cât de naiv și tăntălău ce am fost eu. Sunt indignat că un om cu o demnitate și funcție atât de mare poate să distrugă o instituție”, a spus Ghiță care a intervenit, în direct la Antena 3, după ce postul a difuzat înregistrările lui Cosma.

Până în acest moment, Laura Codruța Kovesi nu a spus nici dacă a fost, nici dacă n-a fost acasă la Sebastian Ghiță.

4. Va propune ministrul Justiției revocarea șefei DNA?

Cea mai așteptată decizie a momentului vine, însă, de la ministrul Justiției Tudorel Toader care spunea, încă de la finalul anului trecut, că în cea mai mare parte decizia referitoare la revocarea șefei DNA este luată. Deocamdată, însă, păstrează suspansul.

Aflat în Japonia,în toiul scandalului iscat de înregistrările prezentate de Cosma și a anchetei declanșate de Inspecția Judiciară în acest caz, răspunsul lui Toader a venit destul de prompt, însă fără a oferi o soluție tranșantă.

„Asteptări din partea mea referitor la subiectul discutat știu că sunt. Presiuni asupra mea în acest sens vă asigur că nu sunt. Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. Consider că la acest moment nu mai este necesareă sesizarea Inspecției Judiciare pentru că dacă aș sesiza s-ar prelungi cu mult, ar trebui să așteptăm rezultatele Inspecției Judiciare. În acest timp au ieșit multe la iveală. Dacă lucrurile așa stau, este foarte bine ca oamenii să cunoască adevarata față a modului în care unori se face activitatea de urmărire penală, ca românii să vadă modul în care se respectă sau nu ceea ce Constituția spune prezumția de nevinovăție. Nu voi sesiza Inspecția Judiciară. Am raportul privind activitatea DNA întocmit. Există și varianta cealaltă, a prezentarii în plenul Parlamentului a unui raport sinteza privind activitatea Mininisterului Public, DIICOT și DNA”, a declarat ministrul Justiției.

Toader a precizat că după ce va reveni din Japonia, acolo unde este în prezent, într-o vizită de lucru, va decide care este cea mai completă și rapidă variantă privind situația conducerii DNA.

„Cred că nu are sens să mai așteptăm ca Inspecția Judiciară să ne spună și să confirme a N-a oară ceea ce știm și să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”. Întrebat dacă va propune revocarea procurorului șef al DNA, Toader a spus: „Raportul va conține o măsură”.

După ședința conducerii PSD, premierul Viorica Dăncilă a transmis că situația trebuie lămurită de urgență și că îi va cere ministrului Justiției să se întoarcă rapid în România pentru a discuta despre scandalul iscat în jurul DNA.

„Îi voi cere lui Tudorel Toader să vină cât mai repede în România, având în vedere ultimele informații din spațiul public, să se întoarcă în țată. Nu am avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis, dacă va dori o discuție, bineînțeles că sunt de acord. O decizie trebuie luată din punct de vedere juridic, un partid nu poate să se pronunțe pe acest lucru, pentru asta chemăm ministrul Justiției care este cel mai în măsură. Din punctul meu de vedere trebuie făcut tot ce e posibil să lămurim informațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public”, a transmis Viorica Dăncilă de la București.

5. Care este poziția președintelui Iohannis după acuzațiile grave la adresa DNA și a lui Kovesi?

Președintele Klaus Iohannis nu a avut nicio luare de poziție în scandalul izbucnit în jurul DNA, chiar dacă vacanța din Tenerife și Germania a ajuns la final. Până acum, de câte ori a fost întrebat despre acuzațiile la adresa lui Kovesi ți despre o eventuală revocare a acesteia, președintele, care are decizia, a răspuns că are încredere în DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...