Scandalul de la Operă s-a stins: coregraful J. Kobborg s-a întors

Scandalul de la Operă s-a stins: coregraful J. Kobborg s-a întors
Publicat: 20/04/2016, 12:25

După ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook că a purtat, la ministerul de resort, mai multe discuții cu angajații Operei Naționale București, și că a fost găsită o soluție general agreată de angajații și conducerea ONB, balerinul și coregraful Johan Kobborg a scris pe contul personal de pe aceeași rețea de socializare: „Mulțumesc tuturor pentru sprijin în aceste vremuri de restriște. Acest conflict a escaladat în așa mod încât nu mai este vorba de mine acolo sau nu, iar acesta este motivul pentru care nu am plecat imediat, deoarece nici eu, nici noi nu puteam permite acestei instituții să se întoarcă la modul în care funcționa în trecut, de dragul artiștilor și de dragul viitorului vieții culturale din România.

Dreptatea a prevalat, și nu numai asta, mult mai mult decât asta! Este începutul reformei, iar ONB ar putea deveni în curând punctul de pornire al reformei altor instituții culturale românești.

Am venit la ONB pentru oamenii buni și aș părăsi ONB doar în mâinile unor alți oameni buni. Deci până va veni acea zi, sunt din nou aici, m-am întos! S-au petrecut lucruri rele, dar vom reconstrui și continua ceea ce am început cu și mai multă pasiune. Acum voi lăsa politica în urmă și mă voi întoarce la motivul pentru care trăiesc. Arta.”, a scris balerinul Johan Kobborg, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunțat că în cursul zilei de miercuri va avea o întâlnire la sediul Operei cu angajații instituției pentru a prezenta soluția agreată la care s-a ajuns în urma discuțiilor recente, urmând ca Ministerul Culturii să transmită o comunicare publică.

Corpul de balet al ONB l-a susținut puternic săptămânile trecute pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcție în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare, ca balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituției, să nu mai ocupă această poziție. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naționale București, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcționare a instituției, deținând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

Retrogradarea în funcție a lui Kobborg a avut ecou internațional în lumea dansului, acesta fiind un nume respectat, iar balerinii ONB au amenințat că nu vor mai dansa, mergând până la declarații că vor părăsi ONB. O altă preocupare a fost legată de faptul dacă compania va avea în continuare drepturile legale de a pune în scenă în continuare repertoriul adus de Kobborg.

Tensiunile escaladaseră chiar până la un boicot al dansatorilor, balerina Alina Cojocaru arătându-și susținerea pentru Kobborg printr-un anunț făcut miercuri, 6 aprilie, pe rețeaua de socializare Twitter, că nu va mai dansa în spectacolul „Manon” programat pentru duminică, 10 aprilie, ca formă de protest.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunțase pe 9 aprilie, printr-o postare pe rețeaua de socializarea Facebook că dansatorul și coregraful Johan Kobborg acceptase postul de director artistic al Baletului ONB, din actuala conducere a instituției făcând parte Vlad Conta și Tiberiu Soare.

Pe de altă parte, Johan Kobborg a demisionat pe 12 aprilie din funcția special creată pentru acesta de ministrul Culturii Vlad Alexandrescu de director artistic. Kobborg și-a motivat gestul afirmând că a fost profund jignit de faptul că Vlad Conta, noul director interimar al ONB: „i-a cerut Alinei (Cojocaru-n.r.) să mintă în privința deciziei sale de a nu dansa în „Manon” (balerina și-a motivat alegerea într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter în care spune că nu au avut timp de repetiții din cauza scandalului izbucnit la ONB-n.r.). Conta i-a cerut Alinei Cojocaru să dea vina pe partenerul ei de dans. Evident, Alina a refuzat, totuși Conta a spus că oricum aceasta va fi varianta oficială a ONB. Mai târziu, ONB a trimis un comunicat de presă către media în care mințeau despre indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie.”, a scris Johan Kobborg în mesajul publicat pe pagina sa personală de Facebook.

Nemulțumiri administrative, declarații contradictorii, acuzații și neclarități referitoare la postul de director artistic al instituției au dus la demisia celor mai cunoscuți balerini ai ONB, Alina Cojocaru și Johan Kobborg.

Totodată, Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, a luat atitudine cu privire la tensiunile dintre actuala conducere a Operei Naționale București și corpul de balet al instituției, afirmând, într-un mesaj postat pe Twitter, pe 14 aprilie, că este preocupat de acest subiect care a escaladat în ultimele săptămâni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji