SCANDALUL ÎNREGISTRĂRILOR. Kovesi: „Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. Nu am avut nicio discuție cu ministrul Justiției, nu mi-a cerut nicio informare”. Întrebările la care nu a răspuns șefa DNA

Redactor:
Clarice Dinu
SCANDALUL ÎNREGISTRĂRILOR. Kovesi: „Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. Nu am avut nicio discuție cu ministrul Justiției, nu mi-a cerut nicio informare”. Întrebările la care nu a răspuns șefa DNA
La trei zile de la izbucnirea scandalului din jurul DNA, Laura Codruța Kovesi iese cu primele explicații publice, susținând că nu are „niciun motiv" să-și dea demisia și reclamând „un festival al inculpaților". „Acest atac nu e despre Kovesi, acest atac vizează îngenuncherea statului român și umilirea cetățenilor. Justiția e sub un asalt", a declarat Kovesi, într-o conferință de presă. Șefa DNA a precizat că nu a avut nicio discuție cu ministrul Justiției, iar Tudorel Toader nu i-a cerut nicio informare referitoare la acuzațiile din spațiul public.

Aproape două ore, cât a durat conferința de presă, șefa DNA a insistat asupra calității de inculpat sau condamnat al celor care au lansat acuzațiile împotriva procurorilor DNA Ploiești și a sa, evitând sub acest pretext să dea explicații concrete depre faptele prezentate de aceștia. Kovesi a admis că structura pe care o conduce nu e o pădure fără uscături, susținând că atunci când au fost semnalate derapaje a luat măsuri. 

Șefa DNA a declarat că Vlad Cosma, cel care a făcut publice înregistrările cu procurorii Negulescu și Onea, a avut calitatea de martor în 12 dosare și a venit la DNA din proprie inițiativă și a făcut denunțuri. În dosarul Ghiță-Ponta, acesta avut calitate de martor protejat, la care s-a renunțat în momentul dezvăluirilor. Kovesi a evitat un răspuns concret în privința autenticității înregistrărilor furnizate de Cosma, precizând că acestea au fost făcute când Negulescu era procuror pe lângă Curtea de Apel Ploiești, dar și că Inspecția Judiciară derulează verificări în acest caz.  „În dosarul despre care se face vorbire este o verificare a Inspecției Judiciare în curs. Am spus că procurorii nu falsifică probe, dacă concluzia Inspecției Judiciare e alta, o să vedem”, a spus ea, negând că a avut vreo discuție cu Onea, Negulescu sau Cosma în privința unei eventuale înțelegeri. Kovesi a adăugat că nu are în acest momen „toate elementele ca să-i cer domnului Onea să plece”. 

Șefa DNA a fost pusă în dificultate când a fost întrebată despre stenogramele pe care instituția pe care o conduce le-a făcut publice în comunicatul de presă de luni pentru a susține varianta șantajului la adresa procurorilor, susținând că nu știe dacă înregistrările respective au fost făcute cu mandat de la judecător sau nu. „Nu vă confirm sau infim dacă este autorizare din partea judecătorului. Codul de procedură penală prevede mai multe posibilități de a face înregistrări, unele urgente. În comunicarea publică respectăm ghidul, ocazie cu care apreciem ce informații pot fi publice și ce nu (…)Procurorul care face anchetă va decide ce probe pot fi utilizate în cauză. Nu pot spune dacă vor fi folosite (n.r. în dosarul de șantaj)”, a spus ea. 

„Nu am niciun motiv să-mi dau demisia. (…) Nu cred că acest atac e întâmplător. Asistăm la un festival al inculpaților. Acest atac nu e despre Kovesi, vizează îngenuncherea statului român și umilirea cetățenilor. Justiția e sub un asalt”, a afirmat Kovesi. 

Șefa DNA a precizat că nu a avut nicio disicuție cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, de la izbucnirea scandalului încoace, iar acesta nu i-a cerut nicio informare pe această temă. Kovesi a negat că ar fi avut vreo discuție cu președintele Klaus Iohannis, cel care are ultimul cuvânt în ceea ce privește o eventuală cerere de schimbare a sa de la șefia DNA. Ea a evitat să răspundă la întrebarea dacă crede că va fi revocată. 

La ce întrebări nu a răspuns Kovesi

1. Șefa DNA nu a vrut să ofere un răspuns concret la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Sebastian Ghiță, așa cum fostul deputat, fugit din țară, a declarat într-o intervenție publică. „E momentul să-mi rezerv dreptul să nu răspund la afirmațiile mincinoase ale inculpaților”, a spus ea reluând răspunsul când a fost întrebată și a doua oară despre acest lucru. 

2. Kovesi nu a răspuns nici întrebării referitoare la prezenta sa acasă la fostul vicepremier Gabriel Oprea, în seara alegerilor prezidențiale din 2009. „Am răspuns în scris comisiei parlamentare”, a încercat să închidă ea subiectul. 

3. Șefa DNA nu a oferit un răspuns tranșant despre autenticitatea înregistrărilor făcute publice de Vlad Cosma, deși a precizat că a discutat cu șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, după izbucnirea scandalului. „Am spus că procurorii nu falsifică probe, dacă concluzia Inspecției Judiciare e alta, o să vedem. Deocamdată, nu am nicio certitudine că aceste înegistrări sunt reale. Faptul că un inculpat acuză un procuror, nu înseamnă că sunt adevărate. În momentul în care au apărut aceste înregistrări, am cerut explicații în scris”, a spus Kovesi. 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide