Scandalul protocoalelor încheiate cu SRI. Și CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară au semnat înțelegeri secrete cu Serviciul

Scandalul protocoalelor încheiate cu SRI. Și CSM, Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară au semnat înțelegeri secrete cu Serviciul
Publicat: 04/04/2018, 11:20
Actualizat: 25/03/2019, 23:09

„Aduc la cunoștință că, în urma ședinței plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entitățile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar care au comunicat că au existat și există sau au denunțat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Inspecția Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunțat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanțe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt atașate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a anunțat procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în ședința plenului Consiliului de miercuri.

Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile, a cerut declasificarea protocoalelor. „Deși suntem Consiliul Superior al Magistraturii, nu avem dreptul de a vedea documente clasificate, motiv pentru care cred că e necesar să se solicite desecretizarea acelor protocoale încheiate de autoritățile din sistemul judiciar, pentru a face o analiză în plenul Consiliului. E o chestiune de procedură”, a declarat Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut amânarea discuțiilor pe motiv că nu poate participa. Și Gabriela Baltag a cerut amânare: „Sunt de acord cu colegul Alistar. Deși sunt membru al CSM, nu m-am uitat pe protocoale și nu m-aș uita pe unul, dacă nu e declasificat, odată pentru că nu am certificat ORNISS și pentru că refuz să semnez declarație de confidențialitate. Ce nu vede societatea nu vreau să văd nici eu. Avem un protocol deja clasificat și a mers în spațiul public. (…) Cred că sunt foarte multe lucruri de lămurit, este clar că trebuie să facem un pas înainte și solicit amânarea discuțiilor”, a declarat și Gabriela Baltag, membru CSM.

Surse judiciare au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informații în anul 2012, protocolul fiind denunțat în 2017.

Inspecția Judiciară (IJ) a încheiat, de asemenea, protocol cu Serviciul Român de Informații în anul 2016 și la fel și reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care au semnat și ei un asemenea document cu SRI, potrivit sursei citate.

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI și Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informații a acordat asistență procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2″. Articolul 2 prevede ca părțile, respectiv SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cooperează, potrivit competentelor și atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infracțiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistență în domeniul protecției informațiilor clasificate detinute și utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date și informații cu acest caracter, colectarea, transportul și distribuirea în tară a corespondenței oficiale”.

Ulterior, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) cer Parchetului General și SRI publicarea tuturor protocoalelor sau înțelegerilor din 1990 până în prezent și CSAT să facă publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 referitoare la justiție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...