Școala din România unde un WC din fundul curții blochează banii pentru o toaletă modernă. Cum s-a ajuns în această situație

Școala din România unde un WC din fundul curții blochează banii pentru o toaletă modernă. Cum s-a ajuns în această situație
Publicat: 15/09/2016, 21:32
Actualizat: 02/10/2018, 15:37

Primăria Scoarța a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice fonduri pentru reabilitarea și modernizarea grupului sanitar al școlii gimnaziale, însă cererea a fost respinsă, pe motiv că unitatea de învățământ are, deja, autorizație sanitară de funcționare.

În prezent, elevii folosesc toaleta din curtea instituției, construită în urmă cu peste 40 de ani, care nu beneficiază de alimentarea cu energie electrică și apă curentă. Anual însă, școala a primit, la cerere și în baza unei declarații pe propria răspundere, autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Conducerea școlii și autoritățile locale au constatat recent că obținerea acestui document îi împiedică să reabiliteze, fără să folosească bani din bugetul local, cele două toalete realizate odată cu înființarea școlii, în anul 1972.

„Am solicitat, pe proprie răspundere, la DSP Gorj autorizație de funcționare a școlii și pentru acest an de învățământ, asta deși știam că nu ne conformăm, noi având cele două toalete vechi, în curtea școlii și nu în incinta acesteia. Am obținut cu greu documentul, ca să văd acum că mai bine nu îl cereream, deoarece banii ceruți de noi, pe Programul Național de Dezvoltare Locală, nu ni s-au dat tocmai pe motiv că avem autoriziție sanitară de funcționare”, a declarat directorul unității de învățământ, Marcel Bălașa, la deschiderea noului an școlar.

Primarul comunei le-a transmis părinților elevilor că va solicita anularea autorizației.

„Proiectul nostru de obținere a fondurilor pentru construirea unor grupuri sanitare noI, în incinta școlii, a fost respins de Ministerul Dezvoltării, pentru că noi am făcut tot posibilul ca școala noastră să nu se afle în lista rușinii școlilor, fără acest document. Din păcate, am aflat abia acum, cu o săptămână înainte de data limită de depunere a proiectelor, că trebuie să ne anulăm autorizarea sanitară dacă vrem fonduri pentru această investiție. O să încercăm să facem însă asta în cel mai scurt timp”, a declarat primarul Ion Stamatoiu.

Condițiile de la școala din Scoarța îi nemulțumesc și pe părinții elevilor, care speră într-o rezolvare a situației, în viitor.

„Copiii mei sunt obligați să folosească WC-ul din curte, un adevărat focar de infecție, pentru că nu au unde să-și facă nevoile. M-am și mirat că un astfel de grup sanitar a fost autorizat sanitar. Sper însă să se rezolve problema”, a declarat, corespondentului Mediafax, unul dintre părinții elevilor de la Școala Scoarța.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj le-au transmis autorităților că autorizația de funcționare a școlii se poate anula, la cerere, după un control al DSP care să arate că grupul sanitar nu corespunde. Procedura durează însă, în timp ce proiectele se pot depune până pe 20 septembrie.

„Potrivit legii, școlile se pot autoriza sanitar pe declarația pe proprie răspundere a solicitantului. Dacă acesta vrea să anuleze autorizația, valabilă timp de un an, poate să ceară acest lucru în scris la DSP Gorj. Mai exact, poate să ceară un control la școală, o echipă a instituției se va deplasa acolo, contra cost, se va constata că toaletele nu corespund, iar autorizația se poate anula. Verificatorii pot impune însă solicitanților o perioadă de conformare. Procedura nu se poate face însă, din păcate, într-o săptămână”, a declarat reprezentantul Biroului Autorizări din cadrul DSP Gorj, Loredana Ocolișanu.

200 de lei este costul controlului DSP pentru anularea autorizației de funcționare a Școlii Scoarța. Procedura va împiedica unitatea să acceseze fondurile de 800.000.000 de lei, oferite de MDRAP la începutul acestui an școlar.

„Nici nu știu să mai fie și alte situații similare în județ. Este, din păcate, aberant ce se întâmplă, deoarece primarii și directorii chiar fac eforturi mari să autorizeze școlile și grădinițele ca apoi aceste documente să îi lase fără finanțarea necesară pentru reabilitarea grupurilor sanitare. O să încercăm și noi să-i ajutăm, să vedem însă cum putem face asta, pe cei de la Scoarța. În Gorj, nu avem unități fără autorizare sanitară de funcționare, cele rămase fără acest document fiind oricum în curs de autorizare”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Georgeta Popescu.

1 din 5 școli din România nu are autorizație sanitară sau aviz ISU

Una din cinci clădiri în care funcționează unități de învățământ nu au autorizație sanitară și nici aviz de la ISU. În total, 4.221 de clădiri școlare din întreaga țară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și autorizație de sănătate de la direcțiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educație. De asemenea, tot la nivel național, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize și autorizații, însă nu toate le necesită, aici fiind implicați mai mulți factori, cum ar fi anul de construcție, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educației mai arată că, în România, funcționează 18.746 de instituții de învățământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri. În ceea ce privește unitățile de învățământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de școli ar avea probleme cu avizele ISU.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....