Școala din România unde un WC din fundul curții blochează banii pentru o toaletă modernă. Cum s-a ajuns în această situație

Școala din România unde un WC din fundul curții blochează banii pentru o toaletă modernă. Cum s-a ajuns în această situație
Au făcut tot posibilul pentru ca școala din comună „să nu se afle în lista rușinii școlilor " care nu au grupuri sanitare și au reușit să obțină autorizația pentru instituția de învățământ, dar acum vor să renunțe la ea, pentru că au descoperit că mai mult îi încurcă. Autoritățile din comuna Scoarța, județul Gorj cer să le fie ridicată autorizația sanitară obținută, în acest an, pentru școala gimnazială din localitate, pe motiv că această hârtie îi împiedică să beneficieze de fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru a reuși să construiască un grup sanitar modern. Concret, directorul școlii, Marcel Bălașa, spune că „mai bine nu mai cereau" documentul pentru că banii pe care i-ar putea obține din Programul Național de Dezvoltare Locală, nu le sunt acordați tocmai pentru că există autorizație sanitară de funcționare.

Primăria Scoarța a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice fonduri pentru reabilitarea și modernizarea grupului sanitar al școlii gimnaziale, însă cererea a fost respinsă, pe motiv că unitatea de învățământ are, deja, autorizație sanitară de funcționare.

În prezent, elevii folosesc toaleta din curtea instituției, construită în urmă cu peste 40 de ani, care nu beneficiază de alimentarea cu energie electrică și apă curentă. Anual însă, școala a primit, la cerere și în baza unei declarații pe propria răspundere, autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Conducerea școlii și autoritățile locale au constatat recent că obținerea acestui document îi împiedică să reabiliteze, fără să folosească bani din bugetul local, cele două toalete realizate odată cu înființarea școlii, în anul 1972.

„Am solicitat, pe proprie răspundere, la DSP Gorj autorizație de funcționare a școlii și pentru acest an de învățământ, asta deși știam că nu ne conformăm, noi având cele două toalete vechi, în curtea școlii și nu în incinta acesteia. Am obținut cu greu documentul, ca să văd acum că mai bine nu îl cereream, deoarece banii ceruți de noi, pe Programul Național de Dezvoltare Locală, nu ni s-au dat tocmai pe motiv că avem autoriziție sanitară de funcționare”, a declarat directorul unității de învățământ, Marcel Bălașa, la deschiderea noului an școlar.

Primarul comunei le-a transmis părinților elevilor că va solicita anularea autorizației.

„Proiectul nostru de obținere a fondurilor pentru construirea unor grupuri sanitare noI, în incinta școlii, a fost respins de Ministerul Dezvoltării, pentru că noi am făcut tot posibilul ca școala noastră să nu se afle în lista rușinii școlilor, fără acest document. Din păcate, am aflat abia acum, cu o săptămână înainte de data limită de depunere a proiectelor, că trebuie să ne anulăm autorizarea sanitară dacă vrem fonduri pentru această investiție. O să încercăm să facem însă asta în cel mai scurt timp”, a declarat primarul Ion Stamatoiu.

Condițiile de la școala din Scoarța îi nemulțumesc și pe părinții elevilor, care speră într-o rezolvare a situației, în viitor.

„Copiii mei sunt obligați să folosească WC-ul din curte, un adevărat focar de infecție, pentru că nu au unde să-și facă nevoile. M-am și mirat că un astfel de grup sanitar a fost autorizat sanitar. Sper însă să se rezolve problema”, a declarat, corespondentului Mediafax, unul dintre părinții elevilor de la Școala Scoarța.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj le-au transmis autorităților că autorizația de funcționare a școlii se poate anula, la cerere, după un control al DSP care să arate că grupul sanitar nu corespunde. Procedura durează însă, în timp ce proiectele se pot depune până pe 20 septembrie.

„Potrivit legii, școlile se pot autoriza sanitar pe declarația pe proprie răspundere a solicitantului. Dacă acesta vrea să anuleze autorizația, valabilă timp de un an, poate să ceară acest lucru în scris la DSP Gorj. Mai exact, poate să ceară un control la școală, o echipă a instituției se va deplasa acolo, contra cost, se va constata că toaletele nu corespund, iar autorizația se poate anula. Verificatorii pot impune însă solicitanților o perioadă de conformare. Procedura nu se poate face însă, din păcate, într-o săptămână”, a declarat reprezentantul Biroului Autorizări din cadrul DSP Gorj, Loredana Ocolișanu.

200 de lei este costul controlului DSP pentru anularea autorizației de funcționare a Școlii Scoarța. Procedura va împiedica unitatea să acceseze fondurile de 800.000.000 de lei, oferite de MDRAP la începutul acestui an școlar.

„Nici nu știu să mai fie și alte situații similare în județ. Este, din păcate, aberant ce se întâmplă, deoarece primarii și directorii chiar fac eforturi mari să autorizeze școlile și grădinițele ca apoi aceste documente să îi lase fără finanțarea necesară pentru reabilitarea grupurilor sanitare. O să încercăm și noi să-i ajutăm, să vedem însă cum putem face asta, pe cei de la Scoarța. În Gorj, nu avem unități fără autorizare sanitară de funcționare, cele rămase fără acest document fiind oricum în curs de autorizare”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Georgeta Popescu. 

1 din 5 școli din România nu are autorizație sanitară sau aviz ISU

Una din cinci clădiri în care funcționează unități de învățământ nu au autorizație sanitară și nici aviz de la ISU. În total, 4.221 de clădiri școlare din întreaga țară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și autorizație de sănătate de la direcțiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educație. De asemenea, tot la nivel național, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize și autorizații, însă nu toate le necesită, aici fiind implicați mai mulți factori, cum ar fi anul de construcție, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educației mai arată că, în România, funcționează 18.746 de instituții de învățământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri. În ceea ce privește unitățile de învățământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat că în jur de 500 de școli ar avea probleme cu avizele ISU.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide