Sebastian Ghiță, încă 60 de zile sub control judiciar

Sebastian Ghiță, încă 60 de zile sub control judiciar
Publicat: 17/04/2015, 09:28

Deputatul Sebastian Ghiță a afirmat, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, că procurorii au prelungit măsura controlului judiciar dispusă în urmă cu două luni în dosarul în care este cercetat pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sebastian Ghiță a susținut că procurorii nu i-au explicat motivele pentru care au dispus prelungirea măsurii preventive în cazul său.

Întrebat dacă, în opinia sa, există motive pentru care să fie pus sub acuzare în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului, Sebastian Ghiță a spus că nu are legătură cu acest subiect pentru că nu îi cunoaște pe cei de la Hidro Prahova cercetați în dosar.

„Dacă domnii procurori consideră, ca pe orice cetățean, mă cheamă să mă întrebe. Nu au întrebat alte lucruri în plus față de declarația pe care am dat-o (…) Nu am legătură cu subiectul pentru că nu îi cunosc pe acei oameni de la Hidro Prahova”, a afirmat Sebastian Ghiță.

Totodată, întrebat în ce măsură îl afectează faptul că se află sub control judiciar, Ghiță a răspuns: „Mă afectează, am responsabilități, am activități”.

„Orice cercetare trebuie făcută rapid, trebuie găsite argumente sau rațiuni pentru care unui cetățean să-i îngrădești libertățile”, a mai spus Sebastian Ghiță.

El a precizat că și din punct de vedere politic este afectat de faptul că numele său apare într-un dosar al DNA: „Evident că orice om politic în momentul în care ajunge să fie investigat de către un procuror are o problemă de imagine, în a convinge cetățenii și așa mai departe”.

Întrebat dacă poate confirma informația apărută pe surse conform căreia procurorii DNA au ridicat documente de la clubul de baschet CSU Asesoft Ploiești, Ghiță a răspuns: „Nu, din câte știu eu”.

Totodată, el a afirmat, răspunzând unei alte întrebări, că CSU Asesoft a primit finanțări de la bugetul local „la fel ca toate celelalte cluburi din județ”.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, vineri dimineață, puțin înainte de ora 8.30, fiind citat în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, în care Ghiță este cercetat pentru favorizarea unui grup infracțional.

Potrivit unor surse judiciare, la DNA sunt așteptați, în cursul zilei de vineri, și deputatul PSD Vlad Cosma, precum și tatăl acestuia, Mircea Cosma, președintele suspendat al Consiliului Județean Prahova, ambii fiind acuzați, ca și Sebastian Ghiță, de sprjinirea unui grup infracțional organizat. Ei se află sub control judiciar de la sfârșitul lunii februarie, iar această perioadă expiră, procurorii urmând să stabilească daca prelungesc sau nu măsura preventivă.

În 18 februarie, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group.

În același dosar, au fost fost plasați sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

„Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârșitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiești atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât și sora acestuia, Alexandra Herțanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herțanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herțanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociați, în timp ce soția sa, Alexandra Florina Herțanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deține 49 % din acțiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deține 51 % din acțiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herțanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în București și are ca principal domeniu de activitate specific agențiilor de publicitate. Herțanu deține 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.
SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerțului alte câteva zeci de activități secundare, de la editarea ziarelor la „activități de servicii suport pentru învățământ” sau intermedieri în comerțul cu animale.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, în care Mircea și Vlad Cosma sunt inculpați. În aprilie 2014, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, și alte două persoane au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influență, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită și abuz în serviciu, directorul Direcției „Patrimoniu” din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influență și dare de mită. Procesul se află pe rolul instanței supreme.

DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului