ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Au fost semnate actele de finanțare pentru Spitalul regional Cluj. Ce decizii se află azi pe masa Executivului (VIDEO)

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Au fost semnate actele de finanțare pentru Spitalul regional Cluj. Ce decizii se află azi pe masa Executivului (VIDEO)
Premierul Ludovic Orban, declarații la Gândul.ro/ Sursă FOTO: Mediafax Foto - Eduard Vînătoru
Publicat: 02/04/2020, 17:30
Actualizat: 02/04/2020, 20:42

Guvernul Ludovic Orban s-a reunit într-o nouă ședință, joi, începând cu ora 17.00. O posibilă rectificare bugetară, anunțată de mai mult timp de premier și de ministrul de Finanțe, a fost amânată pentru săptămâna viitoare. GÂNDUL.ro prezintă declarațiile din debutul ședinței de guvern în LIVE VIDEO

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat joi, înainte de ședința de guvern că eforturile Executivului se îndreaptă către rezolvarea crizei din sănătate și a vorbit despre o rectificare bugetară, săptămâna viitoare, care să asigure fonduri pentru sănătate, echipamente, concedii medicale. În debutul ședinței de guvern, ministrul Lucrărilor publice a anunțat că azi s-au semnat actele pentru demararea investiției pentru Spitalul regional Cluj.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii, a reuşit semnarea contractului de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro.

„Aş vrea să felicit Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sănătăţii pentru faptul că au reuşit accelerarea procedurilor şi s-a ajuns la un deznodământ fericit, şi anume semnarea contractului de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Cluj, o investiţie de aproximativ 500 de milioane de euro. De asemenea, trebuie să vă informez că la nivelul Comisiei Europene s-a aprobat contractul de finanţare pentru construcţia Spitalului Regional Iaşi”, a anunţat Ludovic Orban, joi, la începutul ședinţei de guvern.

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Rectificarea bugetară, amânată. Ce decizii se află azi pe masa Executivului

Publicată de Gandul pe Joi, 2 aprilie 2020

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să dispună „ferm” creşterea capacităţii de cazare în centrele de carantinare, având în vedere că numărul ţărilor care au intrat în ‘zona roşie’ de pandemie cu COVID-19 a crescut, iar cetăţenii români care vor reveni din acele state vor intra în carantină.

„Domnul ministru Vela, ştiţi că mai multe ţări au intrat în ‘zona roşie’; ca atare, va trebui să impunem măsura de intrare în carantină a oricărui cetăţean care vine… cetăţean român care vine din aceste ţări. Vă solicit, în videoconferinţa cu prefecţii şi cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, să dispuneţi ferm creşterea capacităţii de cazare în centrele de carantinare”, a declarat Ludovic Orban, joi, în şedinţa de Guvern.

Totodată, premierul i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne să asigure cazarea personalului medical.

„De asemenea, am o solicitare… ştiţi foarte bine că, în ordonanţa militară, s-a născut această obligaţie a ministerelor care au spitale şi a autorităţilor locale care au spitale în subordine să asigure spaţii de cazare pentru cadrele medicale… în hoteluri sau în alte unităţi de cazare, şi această măsură trebuie să fie pusă în practică, să solicitaţi fiecărui prefect ce capacităţi de cazare au pregătit pentru cadrele medicale, medici, asistente, care trebuie să le protejăm familiile, oferindu-le spaţii în care să poată să se odihnească între ture sau gărzi”, a precizat Orban.

El a arătat că Ministerul Tineretului şi Sportului a pus la dispoziţia prefecturilor „peste 3.300 de locuri de cazare în centre de carantină în 30 de judeţe”.

Ce se află pe ordinea de zi a ședinței de guvern

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene, privind implementarea mecanismului de distribuire, în baza Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, a pachetelor cu produse de igienă şi alimentare către persoanele aflate în prezent într-o situaţie de vulnerabilitate.

„Pachetele cu produse de igienă şi alimentare achiziţionate de către Ministerul Fondurilor Europene în calitate de beneficiar al POAD pot fi livrate către persoanele plasate în carantină, în izolare şi autoizolare în această perioadă urmare a instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, precum şi ca urmare a implementării măsurilor dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Totodată, în cazul în care mai rămân pachete nedistribuite se va proceda la distribuirea acestora către alte categorii vulnerabile, respectiv persoane vârstnice instituţionalizate în centre de îngrijire şi asistenţă şi copii instituţionalizaţi în centrele de plasament aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a judeţelor care înregistrează aceste stocuri”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform documentului, fiecare UAT, în funcţie de situaţia existentă, va identifica soluţii pentru distribuirea tuturor pachetelor cu produse de igienă şi alimente pentru aceste persoane.

„Predarea pachetelor de igienă se va face pe bază de procese verbale de predare cu ajutorul reprezentanţilor autorităţilor locale disponibile, care vor asigura atât sprijin prin personalul disponibil din subordine, cât şi sprijin logistic. Procesele verbale de predare vor fi centralizate la nivelul fiecărei Instituţii a Prefectului, iar o copie a acestora va fi înaintată electronic către MFE”, se precizează în nota de fundamentare.

Ordonanță de Urgență în domeniul Sănătății

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă care urmează să fie adoptat de Executiv vizează întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar şi stabileşte că Ministerul Sănătăţii „coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi”.

„Întrucât Ministerul Sănătăţii este autoritatea centrală în domeniul sănătăţii publice, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada situaţiei de urgenţă, Ministerul Sănătăţii este autoritatea exclusivă pentru aplicarea prevederilor articolului 19 din Decretul Preşedintelui României 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Totodată, Ministerul Sănătăţii va coordona organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare”, potrivit notei de fundamentare a actului normativ, prezentate de Agerpres.

Prin aceeaşi OUG se stabileşte că rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care au finalizat stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă „se reîncadrează pe perioadă determinată, până la data de 31 octombrie 2020”.

Totodată, pentru rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care urmează să finalizeze stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă, „contractele individuale de muncă pe durată determinată se prelungesc până la data de 31 octombrie 2020”.

De asemenea, proiectul de OUG prevede că pe perioada situaţiei de urgenţă, prin derogare de la prevederile legale în vigoare, „posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate şi de către personal contractual, fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale conform Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia ocupată”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice