Șefa AEP, reținută de DNA. Cum a strâns Ana Maria Pătru bani pentru Land Rover din contractele pentru softurile electorale

Publicat: 16/11/2016, 10:22
Actualizat: 06/06/2018, 13:54
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost pusă sub urmărire penală pentru trafic de influență și spălare de bani și a fost reținută cu puțin înainte de miezul nopții.
Procurorii DNA o acuză pe Pătru, care se află în conducerea AEP din 2007, că în calitate de vicepreședinte al acestei instituții, ar fi cerut și primit în 2009 210.000 de euro de la reprezentanții unei firme, banii reprezentând contravaloarea unui imobil situat în București. În schimb, Pătru „a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”, acuză DNA.
Pătru este acuzată că a ascuns proveniența banilor folosind un circuit financiar fictiv – operațiuni comerciale între mai multe firme, între firma care o plătise și o firmă deținută de soțul ei.
În 2011, Ana Maria Pătru este acuzată că, din aceeași funcție de vicepreședinte AEP, ar fi pretins de la aceeași firmă contravaloarea unui autoturism Land Rover, din care ar fi primit doar suma de 15.000 de euro. În schimb, ea ar fi promis „că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP.. De asemenea, suspecta a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat”, arată DNA.
În același an, Pătru ar fi cerut și primit 50.000 de euro de la o altă firmă, intervenind în schimb la ministrul Economiei, Ion Ariton (PDL), pentru ca omul de afaceri care administra firma să fie primit în audiență, lucru care s-a și întâmplat, arată DNA.
Cu banii strânși de pe urma acestor două fapte de trafic de influență – cei 15.000 de euro și cei 50.000 de euro, Pătru și-ar fi achiziționat Land Roverul dorit. Pentru a ascunde adevăratul proprietar, mașina ar fi fost înmatriculată pe numele alte persoane, conform DNA.
Marți dimineață, procurorii DNA Ploiești au făcut percheziții la sediul AEP București, dar și la locuința președintelui instituției, Ana Maria Pătru, vizând contractele privind achiziționarea unor softuri pentru alegeri.

Soțul Anei Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, ar fi încercat să fugă cu probe în timpul perchezițiilor făcute la domiciliul acestuia din Râmnicu Vâlcea, fiind oprit de polițiști, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate este vorba despre documente privind societatea pe care acesta a deținut-o, în prezent radiată, actele fiind relevante pentru anchetă. Surse judiciare susțin că prin intermediul firmei respective, Ana Maria Pătru ar fi primit sume de bani.

Bărbatul ar fi încercat să fugă cu documentele însă ar fi fost oprit de polițiști, au declarat surse judicare pentru MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat că perchezițiile făcute marți de DNA Ploiești la sediul Autorității Electorale Permanente și la locuința președintelui instituției, Ana Maria Pătru, vizează modul în care au fost cumpărate unele softuri pentru alegerile.

„În cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 4 locații situate în municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, din care o locație se află în incinta unei instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice”, arăta DNA.

Faptele vizate în cauză ar fi fost comise în perioada 2008-2015.

Surse judiciare au declarat inițial pentru MEDIAFAX că sunt percheziții în desfășurare la sediul Autorității Electorale Permanente și la locuința președintelui instituției, Ana Maria Pătru. Aceleași surse au afirmat că dosarul are legătură cu alegerile din ultimii, fiind vizat, în principal, turul de scrutin din anul 2009.

În anul 2009, Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte al României.

Întrebat despre situația de la Autoritatea Electorală, președintele Klaus Iohannis a răspuns că este de părere că activitatea instituției nu va fi afectată, dar a precizat că situația este o„surpriză neplăcută” și că, dacă DNA dispune începerea urmăririi penale, Pătru va trebui să fie revocată din funcție.
„Nu cred că (alegerile n. r.) vor fi puse sub semnul întrebării și nu cred că va fi afectat felul în care funcționează instituția, este o instituție seripoasă, lucrează de atâtia ani cu problematica alegerilor. În afară de acest fapt, sigur, o cercetare a DNA asupra șefului acestei instituții este o surpriză neplăcută. (…) Depinde ce comunică DNA. Dacă se începe urmărirea penală, atunci cu siguranță persoana va trebui înlocuită”, a spus șeful statului.
Cât au costat softurile pentru alegeri
AEP a cheltuit în perioada 2008-2015 peste 68 de milioane de lei și 2,3 milioane de euro pe softuri pentru numărarea voturilor la alegeri, dar și pe servicii de mentenanță și de extindere a Registrului Electoral sau pe servicii de arhivare electronică și gestionare a bazelor de date cu listele electorale, conform datelor consultate de gândul în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Cele mai multe contracte au fost oferite, de multe ori prin negociere directă, către firmele SIVECO (fosta directoare Irina Socol a fost condamnată pentru evaziune fiscală), Teamnet International sau XOR IT, acestea din urmă fiind controlate de deputatul Sebastian Ghiță, inculpat în mai multe dosare de corupție. Începând cu 2015, în peisajul contractelor de IT ale AEP apare o nouă firmă – clujenii de la Net Brinel, care a câștigat două contracte vizând softul pentru alegerile locale din 2016 (7,98 milioane lei) și extinderea mentenanței pentru Registrul Electoral (aproximativ 8 milioane de lei).
În iunie 2015, Siveco și firma Asseco SEE, aparținând grupului polonez ASSECO SOUTH EASTERN EUROPE S.A, au câștigat în asociere extinderea mentenanței la Registrul Electoral, pentru 545.000 lei cu TVA. În 2014, în România, compania era administrată de Cătălin Liviu Gheorghe, Călin Bârseti, Vladimir Aninoiu, Dragoș Șerban Stan, Olga Nicolăescu și Sorin Vișan, conform ZF.
În septembrie 2014, contractul pentru asistență și suport tehnic la Registrul Electoral, pentru alegerile prezidențiale din 2014, a mers la Siveco, unic ofertant, contra 2,18 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru 3 luni.
În iunie 2014, arhivarea electronică și extragerea bazei de date în arhiva electronică pentru alegerile europarlamentare au fost adjudecate de XOR IT Systems, firmă controlată de Sebastian Ghiță (conform procurorilor DNA), contra 1,8 milioane lei cu TVA.

În martie 2014, softul pentru numărarea și centralizarea voturilor la alegerile europarlamentare era achiziționat de la polonezii de la Asseco See, contra 7,3 milioane de lei cu tot cu TVA, contract pe 4 luni. Tot atunci, modernizarea softului la Registrul Electoral a fost câștigată de Siveco, unic ofertant, pe 10,2 milioane lei, contract pe 4 luni. Un contract atribuit în aceeași dată a fost și extinderea capacității de calcul și infrastructură a Registrului Electoral pentru europarlamentare, câștigată tot de polonezii de la Asseco See, unic ofertant, contra 4 milioane lei, contract pe 9 luni.

În octombrie 2012, AEP atribuia contractul pentru softul pentru alegerile parlamentare din 2012 către Siveco, pe 8,9 milioane lei. Tot atunci, Siveco câștiga și realizarea softului pentru Registrul Electoral, ca unic ofertant, contra 1,24 milioane de lei cu tot cu TVA.

În iulie 2012, softul pentru arhivarea listelor electorale și a depistării votului multiplu, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a fost atribuit de AEP către firma XOR IT, xcontrolată de Sebastian Ghiță, contra 2,44 milioane lei, contract pe 4 luni.

În aprilie 2012, softul pentru alegeri locale 2012 a fost atribuit Teamnet International, firmă controlată de Sebastian Ghiță, contra 6 milioane de lei cu tot cu TVA.

Acordul cadru pentru realizarea Registrului Electoral a fost adjudecat în august 2011 de Siveco pe 16 luni, contra 14,4 milioane lei.

Softul pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost făcut de Siveco pe 6,4 milioane lei, softul pentru alegerile europarlamentare din 2009 a fost realizat tot de Siveco, unic ofertant, pe 416.000 euro, iar softul pentru alegerile parlamentare din 2008 a fost atribuit Teamnet International pentru 1,9 milioane euro.

Cine este Ana Maria Pătru

Ana Maria Pătru deține funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente din mai 2012, fiind votată în Parlament la propunerea PDL. Anterior, între 2007 și 2012 a fost vicepreședinte AEP, fiind susținută de Administrația Prezidențială. Între 2005 și 2007 a fost director coordonator al filialei sud-vest Oltenia a AEP.

Potrivit CV-ului postat pe siteul AEP, Ana Maria Pătru a absolvit în 2002 Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane.

Potrivit declarației de avere, Ana Maria Pătru deține o casă de 330 de metri pătrați și două terenuri intravilane, cu o suprafață totală de 1100 de metri-pătrați, în comuna Vlădești, un apartament de 95 de metri pătrați în București și un apartament de 80 de metri-pătrați în Râmnicu Vâlcea. Președintele AEP are o autoutilitară Dacia 1310 și două ATV-uri. La capitolul datorii, ea a trecut două împrumuturi de câte 50.000 de euro, luate de la persoane fizice și un credit contractat în 2014 la o bancă, în valoare de 30.044 lei. În ultimul an fiscal, Ana Maria Pătru a încasat un salariu total de peste 110.000 lei.

Potrivit presei, în noaptea alegerilor europarlamentare din 2009 Ana Maria Pătru a fost fotografiată și filmată în timp ce se afla la masă cu președintele în funcție Traian Băsescu și cu liderii democrat-liberali, la restaurantul Pescăruș din București. Ea și-a făcut apariția la restaurantul Pescăruș împreună cu liderii PDL. A fost condusă chiar de premierul de atunci, Emil Boc, și a stat la masă alături de Monica Iacob Ridzi și Vasile Blaga. Ea a replicat că a fost la acel eveniment în timpul ei liber și că este prietenă cu mai mulți oameni politici, printre care și Elena Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?