Șeful ANRP susține că, în 2010, au fost plătite 53 milioane euro într-un dosar cu documente false

Șeful ANRP susține că, în 2010, au fost plătite 53 milioane euro într-un dosar cu documente false
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a acordat, în august 2010, despăgubiri de 225 milioane lei (53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despăgubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian
Publicat: 24/07/2012, 18:53
Actualizat: 24/07/2012, 18:53

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a acordat, în august 2010, despăgubiri de 225 milioane lei (53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despăgubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian

Informațiile au fost transmise marți, într-o conferință de presă, de noul președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu.

„În mod concret, domnul Anton Ionel, care cesionase drepturile unei persoane îndreptățite la o suprafață de aproximativ 15 hectare în zona de nord a Bucureștiului, a solicitat Prefecturii Ilfov un punct de vedere și, pentru că acel punct de vedere nu a fost cel așteptat, a falsificat documentul, pe care l-a adus ulterior la ANRP și a creat practic «o perdea de fum» în calea celor care au verificat documentele. În acest mod, a valorificat un raport de evaluare, iar în mai puțin de două luni Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor a acordat domnului Anton Ionel și unei alte persoane care cumpărase de la acesta 30% din creanță despăgubiri de 53 milioane euro”, a spus Băeșu.

El a precizat că cealaltă persoană beneficiară a acestui „fals grosolan” este Gheorghe Stelian, care cumpărase 30% din drepturile de cesiune, iar banii la care aveau dreptul cei doi au fost schimbați imediat în acțiuni la Fondul Proprietatea.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la postul public de televiziune, că actuala conducere ANRP a descoperit că omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 milioane euro pentru terenuri din județul Ilfov în cazul cărora au fost prezentate acte false.

Întrebat cu privire la afirmația premierului Ponta, șeful ANRP a afirmat că „primul-ministru are dreptate” și că Gheorghe Stelian a mai fost beneficiarul unui decizii de despăgubire în valoare de aproximativ 93 milioane euro, pentru o proprietate din sectorul 2 al Capitalei, titlu din care omul de afaceri deținea 70% din drepturile de cesiune.

Astfel, în cele două dosare, Gheorghe Stelian, care deține firma de investiții imobiliare Steda Residence, ar fi primit de la ANRP despăgubiri în valoare de circa 70 milioane euro.

În luna iunie, Steda Residence a cumpărat de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat o vilă cu un teren de circa 2.700 metri pătrați din centrul Capitalei, pe Șoseaua Kiseleff, unde această firmă își avea sediul social, pentru care a plătit cu puțin peste 5 milioane euro inclusiv TVA, acesta fiind cel mai scump activ vândut de regie până în prezent.

Șeful ANRP nu a putut dezvălui identitatea celeilalte persoane din cel de-al doilea dosar în care este implicat Gheorghe Stelian, motivînd că date din acest dosar au fost solicitate de către Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit lui Băeșu, în ultimele trei săptămâni ANRP a pus la dispoziția DNA aproximativ 100 de dosare, vizând despăgubiri de zeci de milioane de euro, iar 60 dintre dosare au fost solicitate în mod particular de către DNA.

„În acest moment avem în lucru și alte dosare în care ni s-a sugerat de către lucrători ai instituției sau persoane de la nivelul administrației locale că sunt nereguli deși verificarea acestor aspecte ne oprește să facem cea ce ne dorim, respectiv să pregătim legislația și procedurile pentru a răspunde unei mari așteptări din partea asociațiilor de foști proprietari și a altora care așteaptă o rezolvare”, a adăugat președintele ANRP, George Băeșu.

Potrivit acestuia, în perioada 2009-2011 Comisia de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul ANRP nu lua decizii decât în urma unor „ședințe ale liderilor politici” ai momentului. Solicitat să precizeze despre ce fel de ședințe este vorba, Băeșu a precizat că era vorba de întâlniri ale liderilor politici cu conducerea ANRP chiar la sediul instituției.

Președintele ANRP a arătat că în cazul unor dosare precum cel prezentat instituția va solicita anularea titlului de despăgubire și returnarea sumelor respective.

Georghe Băeșu a amintit totodată că ANRP nu mai poate emite până în mai 2013 titluri de despăgubiri, de plată sau de conversie, iar la momentul primei ședințe Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor va trebui să ia în analiză 2.800 de dosare, însumând titluri de despăgubiri de circa 650 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA