Șeful CJ Constanța, trimis în judecată pentru că nu ar fi asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal

Șeful CJ Constanța, trimis în judecată pentru că nu ar fi asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal
Publicat: 25/04/2014, 15:10
Actualizat: 29/03/2019, 13:55

Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru abuz în serviciu în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, Nicușor Constantinescu nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligațiile de președinte al CJ Constanța, potrivit articolului 76 din Legea nr.446/2006. Conform acestui articol „consiliile județene/locale și ale sectoarelor municipiului București sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalațiile de telecomunicații, sistemele și serviciile informatice, autoturismele, alte dotări și materiale, precum și fondurile necesare desfășurării activității specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.(…)”.

Astfel, în raport de funcția publică deținută, Nicușor Constantinescu nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, și a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a acestei instituții, informează DNA.
De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor și intereselor legale ale Ministerului Apărării Naționale, precum și pagube acestei instituții.

„Începând cu anul 2009, Consiliul Județean Constanța ar fi încetat finanțarea achiziționării unor materiale cum ar fi corpuri de iluminat, papetărie, birotică, asigurări RCA, inspecție tehnică periodică, piese de schimb, taxe de drum, combustibil, materiale igienico – sanitare, deși reprezentanții Centrului Militar Zonal Constanța au solicitat aceste bunuri instituției publice conduse de Nicușor Constantinescu”, se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, tot din anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb și consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal și, la cererea Consiliului Județean Constanța, au fost întrerupte și serviciile de telefonie prestate de diverși operatori, „posibilitățile de comunicare ale unității militare fiind paralizate”.

În aceeași perioadă, Consiliul Județean Constanța ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acțiuni în justiție.

„În 2010, ar fi fost reziliat și contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul antiefracție și sistemul de avertizare împotriva incendiilor. Deși sediul a suferit deteriorări importante, iar conducerea Centrului Militar Zonal a solicitat efectuarea reparațiilor urgente, Consiliul Județean ar fi refuzat să dea curs acestei solicitări”, precizează DNA.

În același an, Nicușor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care în prezent paza clădirii este asigurată de către personalul unității, deși în interior se află armament și muniție de război, precum și documente clasificate, potrivit DNA.

Din cauza acestor acțiuni, angajații Centrului Militar Zonal au fost nevoiți să-și procure singuri și pe cheltuiala lor materialele necesare desfășurării activității, fiind nevoiți să se deplaseze în interes de serviciu cu autoturismele proprii.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanța a fost, astfel, serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităților și a serviciilor de pază, după rezilierea de către Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. Spre exemplu, în anul 2011, Consiliul Județean Constanța a finanțat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unității de la bugetul Unității Administrativ Teritoriale Constanța a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 lei pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenți.

Sumele repartizate de Consiliul Județean Constanța Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilități care au formulat acțiuni în justiție pentru recuperarea acestor sume.

„Cu toate acestea, Consiliul Județean Constanța ar fi cheltuit sume foarte mari de bani atât cu titlu de ajutoare sociale către persoane fizice cât și cu titlu de alocații din bugetul Unității Administrativ Teritoriale Constanța către persoane juridice de drept privat”, mai arată DNA.

Aceste demersuri reținute în sarcina lui Nicușor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naționale în cuantum de 67.211,32 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura controlului judiciar dispusă față de Nicușor Constantinescu.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată în dosarul în care, la sfârșitul lunii ianuarie, a fost ridicat de procurorii anticorupție din fața sediului CJ și dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună și a refuzat să fie urcat în mașina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat și să semneze citația.

Tribunalul București a dispus, în 20 martie, măsura controlului judiciar în cazul președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, respingând propunerea procurorilor de arestare preventivă, în dosarul în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

În prezent, Nicușor Constantinescu este plecat la un spital din Statele Unite, pentru a-și trata problemele de sănătate, el obținând permisiunea procurorilor DNA de a părăsi țara.
Avocatul șefului CJ Constanța, Marius Mocanu, a spus că acesta are dreptul de a rămâne în SUA la tratament până în 10 mai

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?