Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, al Poliției Rutiere și al Poliției Năsăud, reținuți de DNA pentru corupție

Șeful IPJ Bistrița-Năsăud, al Poliției Rutiere și al Poliției Năsăud, reținuți de DNA pentru corupție
Publicat: 25/11/2014, 10:57

Șeful Poliției Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș, și șeful Poliței Năsăud, Leon Anton Cloșcă, au fost reținuți de procurorii DNA, fiind acuzați că au pretins și primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marțí, de Direcția Națională Anticorupție (DNA), cei trei șefi din cadrul Poliției Bistrița-Năsăud sunt suspectați de săvârșirea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fapte de corupție, iar pe numele acestora au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Astfel, șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (14 acte materiale), iar Roberto Emil Hasnăș, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (48 acte materiale). Șeful Poliției orașului Năsăud, Leon Anton Cloșcă, este acuzat tot de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (24 de acte materiale), efectuarea de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, precum acte de comerț, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Potrivit procurorilor anticorupție, cei trei vor fi duși la Tribunalul Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Hasnăș, și șeful Poliței Năsăud, Leon Anton Cloșcă, au fost audiați, în noaptea de luni spre marți, la Biroul Teritorial Cluj al DNA, unde s-a decis reținerea lor.

Procurorii DNA au descins, luni, la Bistrița și au făcut până seara târziu percheziții la Poliția Județeană, la Poliția Năsăud și la un post rural de poliție, precum și la locuințele celor trei, dar și la mai multe firme.

Conform unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, inspector șef al IPJ Bistrița-Năsăud, comisarul șef Ioan Ani, șeful Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, comisarul șef Roberto Emil Hasnăș, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud și inspectorul principal Leon Anton Cloșcă, șeful Poliției orașului Năsăud, sunt implicați în săvârșirea unor acte repetate de corupție, și anume de pretindere și primire a unor sume de bani și a altor foloase necuvenite, în legătură cu atribuțiile lor de serviciu, respectiv pentru a îndeplini acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În luna mai 2014, comisarul șef Ioan Mureșan a dispus un control inopinat asupra activității comisarului șef Ioan Ani, controlul fiind făcut de către adjunctul Ciprian Buta, împreună cu comisarul Leon Paul Andreica, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, fiind constatate deficiențe în activitatea profesională a comisarului șef Ani, arată anchetatorii.

Potrivit aceleiași surse, pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control și înlocuirea sa din funcția deținută, Ioan Ani ar fi cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme având ca obiect de activitate, în principal, exploatări forestiere și proprietar a patru fonduri de vânătoare, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistrița Năsăud, în favoarea ofițerului controlat.

În documentele citate se arată că Larionesi are afaceri importante cu material lemnos și ar beneficia de sprijin din partea lui Mureșan și Ani, care, folosindu-și abuziv „prerogativele și puterile” conferite de funcțiile publice deținute, asigură protejarea activităților ilicite ale omului de afaceri și ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii susțin că au date conform cărora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului șef Ioan Mureșan, de mai multe ori, diverse bunuri și cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului șef al IPJ Bistrița-Năsăud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 și înmatriculat pe numele Lenuței Mureșan, soția ofițerului.

Potrivit anchetatorilor, există indicii conform cărora Mureșan și Buta ar fi acceptat solicitările oamenilor de afaceri menționați, urmând să modifice conținutul raportului de control, pentru a fi evitată sancționarea și destituirea din funcție a comisarului șef Ioan Ani.

În schimbul protejării unor oameni de afaceri implicați în activități ilicite, Ioan Ani ar fi primit de la aceștia, în mod gratuit, materiale de construcții pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistrița, zona Valea Jelnei, arată anchetatorii.

În documentul citat se menționează, de asemenea, că Ioan Ovidiu Mureșan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăș, ar fi protejat activitățile ilicite desfășurate de Traian Larionesi, împiedicând ofițerii și agenții de poliție din subordine să controleze mașinile care aparțin societăților comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancțiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalități.

Documentele citate arată că la diferite date din anii 2013 și 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite în trafic pentru diverse nereguli, în toate cazurile omul de afaceri solicitând telefonic sprijinul șefului Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, care ar fi cerut agenților să nu dispună măsurile legale. Potrivit anchetatorilor, în schimbul intervențiilor sale, Hasnăș ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

În documentul citat se mai menționează că în 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul șef Ioan Mureșan, solicitându-i să intervină pentru ca tatălui său, Traian Larionesi, să nu îi fie reținut permisul de conducere, deși acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Sîngeorz Băi și Ilva. În acest context, Mureșan i-a dispus lui Hasnăș să se deplaseze la Sîngeorz Băi pentru a împiedica reținerea permisului de conducere al tatălui lui Larionesi. Totodată, omul de afaceri i-a făcut această solicitare și în mod direct comisarului șef de poliție Roberto Emil Hasnăș.

De asemenea, în data de 13 iunie 2014, Hasnăș ar fi contactat telefonic, de două ori, un agent de poliție aflat la locul unui accident rutier, solicitându-i să nu întocmească acte de constatare cu privire la existența accidentului sau să falsifice actele de constatare, deși o persoană fusese rănită. Potrivit anchetatorilor, comisarul șef de poliție i-ar fi cerut agentului să nu consemneze producerea accidentului rutier sau să întocmească acte false, în care să ateste o modalitate diferită de producere a evenimentului decât cea reală și să consemneze, în mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Intervenții similare la agenții de Poliție pentru a nu dispune măsurile legale care se impuneau ar fi făcut și șeful Poliției orașului Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloșcă, astfel că, potrivit anchetatorilor, ofițerul și-a încălcat în mod flagrant atribuțiile de serviciu și a împiedicat constatarea infracțiunilor, în condițiile în care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a făcut lucrări la un imobil ce îi aparține.

Potrivit anchetatorilor, în mod repetat, inspectorul principal de poliție Leon Anton Cloșcă derulează operațiuni financiare precum acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o deține, în acest sens fiind interceptate numeroase convorbiri telefonice din care reiese că acesta „se îndeletnicește cu organizarea transportului de mărfuri (pește), vânzarea unor astfel de mărfuri, încasarea sumelor de bani”.

De altfel, în cauză au fost interceptate și înregistrate numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare a timpului de serviciu, ofițerul de poliție Leon Anton Cloșcă avea activități comerciale – respectiv achiziții și vânzări de mărfuri, încasări și plăți, menționează anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii