Șeful jandarmeriei: Este prima dată când în cele 18 săptămâni de manifestație am văzut membrii ai galeriilor de fotbal printre protestatari

Șeful jandarmeriei: Este prima dată când în cele 18 săptămâni de manifestație am văzut membrii ai galeriilor de fotbal printre protestatari
Publicat: 16/12/2013, 13:18
Actualizat: 29/07/2014, 18:47

Șeful JandarmerieiRomâne, colonelul Mircea Olaru, a declarat că protestele desfășurate în Capitală nu au avut autorizație. Acesta a mai spus, în cadrul unei conferințe de presă, că este prima dată în cele 18 săptămâni de manifestație când printre protestatari s-au văzut și membrii ai galeriilor de fotbal. „Până acum, protestatarii nu le-au permis acestora să se amestece printre ei”, a precizat colonelul Olarul.

El a mai spus că suporterii au aruncat cu toțe și cu fumigene. „Nu am ce să îmi reproșez. Jandarmeria a acționat legal”, a punctat șeful jandarmeriei Române.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene

Mircea Olaru a declarat că jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene când persoanele care au protestat duminică în Capitală au devenit violente, iar unele, care s-au întins pe carosabil ținându-se de mâini, au suferit contuzii în timpul intervenției forțelor de ordine.

Inspectorul general al Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, într-o conferință de presă, că de 18 săptămâni sunt organizate în Piața Universității din Capitală manifestații de protest care nu sunt autorizare, pentru diferite motive.

Olaru a precizat că în timpul acestor manifestații au apărut divergențe între forțele de ordine și protestatari, ultima fiind duminică. Astfel, în jurul orei 15.00, în zona Guvernului, câteva persoane au amenințat forțele de ordine că se vor incendia și că vor arunca cu substanțe inflamante spre jandarmi dacă se vor apropria. Jandarmii au intervenit, au stins incendiul și au dus la poliție o persoană pentru a fi identificată.

Ulterior, în jurul orei orei 16.00, la fântâna de la Universitate s-au adunat mai mulți protestatari, unii dintre aceștia încercând să blocheze circulația. Jandarmii i-au somat să rămână în zona de protest, însă protestatarii au forțat cordonul de ordine și au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, apoi Calea Victoriei. Deși au fost somați să respecte legea și să nu blocheze circulația, în cele din urmă, protestatarii au ajuns în Piața Victoriei, unde dispozitivele de jandarmi au intervenit pentru a securiza zona și a menține liberă circulația.

Olaru a mai spus că, în jurul orei 19.30, protestatarii au devenit violenți, în încercarea de rupe cordoanele de jandarmi și a bloca circulația în zona Guvernului, moment în care a dispus intervenția forțelor de ordine, pentru a-i opri. În timpul intervenției forțelor de ordine au fost folosite gaze lacrimogene, iar persoanele violente au fost ridicate. Unele dintre acestea s-au întins pe carosabil, ținându-se de mâini, încercând să blocheze astfel circulația.

Când jandarmii au intervenit petnru a-i desprinde, unii dintre acești protestatari au suferit contuzii, o persoană fiind dusă la Spitalul Floreasca, după ce a acuzat dureri de cap. Aceasta a rămas internată la secția de neurochirurgie a Spitalului Floreasca, fiind externată luni dimineață, a mai spus Olaru.

Celelalte persoane care au încercat să blocheze circulația au fost conduse la o secție de poliție, fiind amendate cu 500 de lei.

Șeful Jandarmeriei Române a precizat că prezența jurnaliștilor în interiorul dispozitivelor poate duce la violențe inclusiv asupra acestora.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au arătat, luni, într-un comunicat de presă, că acțiunea jandarmilor a fost legală, iar măsurile luate duminică seară, în București au fost graduale, ca răspuns la escaladarea faptelor de violență.

Circulația a fost blocată pe Calea Victoriei în timpul marșului

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, apreciază că manifestarea neautorizată a blocat o parte din arterele centrale ale Bucureștiului, afectând ordinea publică și siguranța cetățenilor, ceea ce a impus dispunerea unor măsuri de limitare a perimetrului de desfășurare a protestului.

„Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă poziția că aceste manifestări neautorizate trebuie să respecte principiul constituțional al neîncălcării drepturilor și libertăților celorlalți cetățeni. Respectăm dreptul la liberă exprimare a oricărui cetățean, dar nu putem să nu constatăm că unii dintre aceia care invocă nerespectarea principiilor democratice sunt cei care încalcă, cu bună știință, normele legale, provocând forțele de ordine și incitând la violență”, au precizat reprezentanții MAI.

Protestul care a avut loc duminică, în Capitală, a început în jurul orei 16.00, în zona fântânii de la Universitate, de unde manifestanții au plecat după aproximativ două ore, trecând de efectivele de jandarmi care au încercat să le împiedice intrarea pe carosabil. Ei s-au adunat apoi pe Calea Victoriei, unde au trecut de un nou cordon de jandarmi, pentru a merge spre Guvern.

Circulația a fost blocată pe Calea Victoriei în timpul marșului, iar ulterior pe Șoseaua Kiseleff.

În Piața Victoriei, manifestanții au scandat „Jos Guvernul trădător” și „Demisia”, unii încercând să forțeze cordonul de jandarmi din fața sediului Executivului. Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat după mai mult de o oră.

Protestatarii au anunțat pe Facebook că vor manifesta, duminică, „împotriva pușlamalelor din Parlament”, în urma modificărilor aduse Codului Penal.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?