A asistat la uciderea părinților, iar apoi a DISPĂRUT fără urmă. Povestea Arinei, adolescenta care ar fi fost deportată forțat în Rusia

A asistat la uciderea părinților, iar apoi a DISPĂRUT fără urmă. Povestea Arinei, adolescenta care ar fi fost deportată forțat în Rusia
A asistat la uciderea părinților de trupele ruse, iar apoi a dispărut fără urmă. Povestea Arinei / Sursa foto: CNN
Publicat: 07/03/2023, 14:32
Actualizat: 07/03/2023, 15:13

A asistat la uciderea părinților, iar apoi a dispărut fără urmă. Este povestea Arinei, o adolescentă din Ucraina, care ar fi fost deportată forțat în Rusia. Ca ea mai sunt alți 345 de copii despre care nu se mai știe nimic de la începutul invaziei Kremlinului.

La o săptămână după războiul pornit de Rusia în Ucraina, familia Arinei Yatsiuk, o adolescentă în vârstă de 15 ani, a decis să-și părăsească locuința situată lângă Kiev, cu mașina. La mai puțin de 16 kilometri de casă, s-au întâlnit cu un grup de soldați ruși.

Soldații au început să tragă în părinții fetelor, iar apoi au forțat-o pe Arina și pe sora ei, Valeria, în vârstă de 9 ani, să se dea jos de pe bancheta din spate a autoturismului. Arina a fost rănită și urcată într-o mașină, în timp ce Valeria a fost băgată în alt autovehicul.

Valeria a fost abandonată într-un sat din apropiere, iar localnicii au găsit-o stând lângă drum. Denys și Anna, părinții fetelor, au fost descoperiți morți în mașina lor.

Ultima dată când a fost văzută

Pe 3 martie 2022 a fost ultima dată când cineva a văzut-o pe Arina. Ea este unul dintre cei 345 de copii ucraineni care au dispărut de când Rusia a lansat războiul la scară largă împotriva Ucrainei, potrivit statisticilor oficiale ucrainene, scrie CNN.

Guvernul ucrainean spune că mulți dintre copiii dispăruți au fost duși cu forța în Rusia. Guvernul rus nu neagă că a luat copii ucraineni – de fapt, spune că îi „salvează”.

Mătușa Arinei, Oksana Yatsiuk, a declarat pentru CNN că familia o caută pe fata cu ochi căprui de când a dispărut. Arina este pasionată de desen și iubește machiajul și călătoriile, a spus mătușa ei.

„A avut visuri mari, dar  «eliberatorii ruși» au decis totul în locul ei. Când o vom găsi, vom continua cu planurile ei”, a spus ea.

Familia este de părere că adolescenta, care acum are 16 ani, este încă în viață și „ținută captivă” în Rusia.

„Nu se află pe listele oficiale ale morților”

„Am trimis scrisori oficiale către toate instituțiile medicale, către Ministerul Sănătății din Rusia, Belarus și Ucraina și răspunsul oficial pe care l-am primit este că ea nu a fost înregistrată nicăieri”, a declarat Yatsiuk pentru CNN.

Mătușa Arinei, care acum locuiește în Polonia, a spus că adolescenta nu avea niciun document când a dispărut, motiv pentru care nu a fost înregistrată oficial nicăieri.

„Am primit un răspuns oficial că Arina nu a fost înregistrată trecând granița”, a spus ea.

Familia a căutat-o pe grupurile de social media, a contactat grupuri de refugiați și a luat legătura cu voluntari din Rusia și Belarus. Yatsiuk a spus că ADN-ul Arinei este, de asemenea, verificat în mod regulat în registrele naționale. „Nu se află pe listele oficiale ale morților”, a spus ea.

Un voluntar rus care ajută la căutare fetei a spus că el crede că Arina a fost dusă la o unitate medicală din Rusia și a rămas acolo de atunci.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase