Șeful Poliției Rutiere și alți trei directori sunt cercetați disciplinar în scandalul ofițerului care conducea fără permis

Șeful Poliției Rutiere și alți trei directori sunt cercetați disciplinar în scandalul ofițerului care conducea fără permis

Cei trei subalterni ai lui Diniță sunt adjunctul acestuia, Costin Tătuc, șeful Poliției Autostrăzi, Carol Vârnă, și Paul Toma, tot de la Direcția Rutieră din Poliția Română.

Lucian Diniță, șeful Direcției de Poliție Rutieră, a declarat pentru gândul că nu a fost informat dacă este cercetat disciplinar. „Nu înțeleg de ce să fiu cercetat. Nu eu l-am depistat?”, a spus Diniță, referindu-se la Augustin Căpâlnaș, ofițerul de la Rutieră care a fost prins cu un permis de conducere fals, atunci când a fost verificat în vederea schimbării locului de muncă, la o altă direcție a Poliției Rutiere.

„Inspectorul general (Petre Tobă – n.r.) a dispus declanșarea procedurii de cercetare prealabilă față de patru ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Direcției Rutiere, în vederea stabilirii existenței sau inexistenței abaterilor disciplinare de: comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probitătii profesionale a polițistului sau prestigiului instituției, față de un ofițer de poliție, precum și a celei de neglijență manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege, față de toți patru”, precizează Poliția Română.

Pe de altă parte, șeful Poliției Române a dispus sesizarea unității de parchet competente, la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcția Control Intern din IGPR, referitoare la un ofițer din cadrul Direcției Rutiere care a condus fără permis, întrucât au fost identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea și promovarea acestuia în structurile Poliției Române.

Poliția Română reamintește, în același context, că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizat, la la 1 aprilie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis.

„Totodată, precizăm faptul că din verificări, s-a stabilit că ofițerul în cauză nu a participat în calitate de conducător auto la nicio misiune de însoțire a coloanelor oficiale”, mai precizează Poliția Română.

Augustin Căpâlnaș, ofițerul de la Direcția Poliției Rutiere cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals, a absolvit Teologia, fiind arhidiacon, apoi șofer de arhiepiscop, iar ulterior a devenit polițist și purtător de cuvânt la Școala de Poliție din Cluj-Napoca și IPJ Alba.

Căpâlnaș a absolvit, în 1996, cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar începând cu 1994, timp de aproape zece ani, a fost arhidiacon la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

El a fost și șofer al fostului arhiepiscop de Alba Iulia, IPS Andrei, în prezent Mitropolit al Clujului.
În 2004, Augustin Căpâlnaș a devenit polițist, fiind ofițer de relații cu publicul la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. În 2006, Augustin Căpâlnaș a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, funcție pe care a ocupat-o timp de peste un an.

Reprezentanții Poliției Județene Cluj au declarat în 2 aprilie, pentru corespondentul Mediafax, că Augustin Căpâlnaș nu a desfășurat activități în cadrul IPJ Cluj, astfel că nu au ce informații să ofere despre acest caz.

De asemenea, solicitat să furnizeze un punct de vedere oficial privind modul în care a fost angajat ofițerul de poliție Augustin Căpâlnaș în cadrul inspectoratului, dacă acesta a folosit autoturismele de serviciu sau dacă la angajare în dosarul acestuia s-a verificat valabilitatea permisului de conducere, Biroul de Presă al IPJ Alba a refuzat să ofere informații.

Contactați telefonic, reprezentanții Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au refuzat și ei să comenteze acest caz pe motiv că Augustin Căpâlnaș nu mai este angajat al instituției, iar când a fost, arhiepiscopia era condusă de un alt arhiepiscop.

Ofițerul Augustin Câpâlnaș este cercetat penal după ce colegii săi din cadrul Direcției Poliției Rutiere au descoperit că acesta conducea cu un permis fals, în condițiile în care nu a avut niciodată un astfel de document, potrivit unor surse din Poliție.

Conform surselor citate, Căpâlnaș avea atribuții legate de educația rutieră. La un moment dat, acesta ar fi vrut să se mute pe o altă linie de muncă și a fost nevoit ca, printre alte documente, să facă și dovada faptului că deține permis de conducere.

În acest context, polițistul ar fi recunoscut în fața colegilor săi că nu are permis. Aceștia l-au întrebat cum a condus până acum, atât mașina de serviciu cât și autoturismul personal, iar Căpâlnaș ar fi arătat un permis care nu era al lui, au precizat sursele citate.

Oficiali din Poliția Română spuneau, tot în 2 aprilie, că ofițerul este încă în funcție, acesta fiind în prezent în concediu medical.

El este cercetat disciplinar, în urma unui control intern făcut de Poliția Română la sfârșitul lunii februarie fiind sesizat și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Control Intern, a efectuat verificări la Direcția Rutieră încă din data de 28 februarie, cu privire la situația unui ofițer față de care s-a constat că nu deținea permis de conducere”, a arătat Poliția Română, într-un comunicat de presă.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Anca Alexandrescu este "o nenorocită", un "cancer"! I-a trădat pe toți cei cu care a...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare