Șeful RA-APPS a fost REȚINUT de DNA. Gabriel Surdu este acuzat de corupție

Șeful RA-APPS a fost REȚINUT de DNA. Gabriel Surdu este acuzat de corupție
Publicat: 29/04/2015, 20:12

Directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul în care este suspectat că i-a cerut șefului CJ Buzău să faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obținerea unui contract pentru lucrări de canalizare în valoare de aproape 11 milioane euro. Surdu va fi dus joi la instanță cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DNA, „în vara anului 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Gabriel i-a solicitat interlocutorului său, în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul a administra prin intermediar”

„Suspectul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu cererea inculpatului Surdu Gabriel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău. La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a promis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite, 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși suspectului Bîgiu Marian Cristinel printr-un intermediar”, se arată într-un comunicat al DNA.

După negocierea dintre Surdu și Bîgiu, pe 1 noiembrie 2013, între primăria comunei și o societatea comercială a fost încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect prestarea de către aceasta din urmă a unor servicii de consultanță. Ulterior, în 21 mai 2014, firma controlată de Surdu Georgian Gabriel a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare”, în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

UPDATE 18:15 Gabriel Surdu a fosr reținut de DNA.

UPDATE 15.30 Georgian Gabriel Surdu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 15.30, după perchezițiile care au avut loc la sediul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Șeful RA-APPS a fost adus cu o mașină a anchetatorilor și nu a făcut declarații la intrarea în sediul DNA.

Directorul RA-APPS este suspectat că i-a cerut șefului CJ Buzău Cristinel Bîgiu (PNL, trecut la PSD) să îi faciliteze firmei sale, pe care o conducea printr-un intermediar, obținerea unui contract privind lucrări de canalizare în comuna Ghergheasa, în valoare de aproape 11 milioane euro, potrivit unor surse judiciare.

Ce avere a strâns șeful Protocolului de Stat dintr-o leafă de bugetar

Bîgiu a fost urmărit penal într-un alt dosar DNA, în care este acuzat de luare de mită și în care a fost prins în flagrant, primind bani în parcarea din fața blocului în care locuiește. Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracțiuni de conflict de interese în formă continuată și tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată și pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor,ambii fiind în arest preventiv.

La percheziții mai sunt vizate sediile unor firme și domiciliile unor persoane fizice, mai informează DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că instituția publică unde au loc percheziții este Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), cu sediul în Sectorul 1 al Capitalei. De asemenea, anchetatorii fac percheziții la sediul SC Construct Co Group SRL, din Sectorul 1, și la locuințele a două persoane, una în Sectorul 5 și cealaltă în orașul Breaza, județul Prahova.

Potrivit surselor citate, în atenția anchetatorilor este și directorul general al RA-APPS, Georgian Gabriel Surdu, care ar fi condus firma Construct Co SRL printr-un intermediar. Șeful RA-APPS urmează să fie dus la sediul DNA, pentru a fi audiat, împreună cu celelalte persoane vizate în dosar.

Directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, are o avere de invidiat pentru salariul său de bugetar, de puțin peste 1.000 de euro pe lună. Surdu, numit la conducerea RA-APPS în 2007 de guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu (PNL), deține 6 terenuri de aproape 56 de hectare, casă, apartament, barcă și skyjet, precum și aproximativ 300.000 de euro în conturi, conform declarației sale de avere. Bunurile sunt împărțite cu soția sa, deputatul PNL Raluca Surdu, care are și ea o casă la Snagov, pe numele ei. DETALII AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...