Şeful statului major din Belarus ar fi demisionat pentru că militarii săi nu vor să susţină invazia în Ucraina

Şeful statului major din Belarus ar fi demisionat pentru că militarii săi nu vor să susţină invazia în Ucraina
Şeful statului major din Belarus ar fi demisionat pentru că militarii săi nu vor să susţină invazia în Ucraina / Sursă Foto: Captură
Publicat: 06/03/2022, 17:25

Mai multe ziare au publicat o scrisoare de demisie atribuită şefului marelui stat major al Belarusului, Viktor Gulevich. Oleksiy Arestovych, consilier al şefului de cabinet al preşedinţiei ucrainene, a precizat că verifică această informaţie.

Scrisoarea este atribuită lui Viktor Gulevich, şeful de stat major şi este datată 4 martie. Acesta ar afirma în document că militarii din Belarus refuză să participe la războiul din Ucraina şi că nu poate completa nici măcar un batalion, relatează Daily Mail.

Informația a fost distribuită Facebook de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Republica Moldova, Alexandru Tănase.

„Şeful statului major al Bielorusiei a demisionat. Militarii din Belarus refuză în masa să participe la agresiunea împotriva Ucrainei”, a scris Tănase pe Facebook.

Ministerul Apărării din Belarus a infirmat informaţia

Ministerul Apărării din Belarus a infirmat informaţia, afirmând că „Gulevich nu poate cere ministrului Apărării din Belarus să demisioneze, întrucât doar cel care l-a numit – Comandantul şef al Forţelor Armate ale Belarusului”.

Oleksiy Arestovych, citat de uazmi.com, a precizat că armata rusă efectuează bombardamente de pe teritoriul Belarusului, inclusiv prin utilizarea rachetelor Iskander, dar armata Belarusului nu participă în prezent la luptele din Ucraina.

Demnitarul crede că informaţiile referitoare la demisia lui Gulevich sunt legate de presiunile pe care le face Rusia asupra Belarusului pentru a participa la război.

Generalul Gulevich se numără printre oficialii belarusi care se confruntă cu sancţiuni economice din partea Marea Britanii, din cauza apropierii lor cu Vladimir Putin.

Generalul-maior a fost acuzat că a condus exerciţii militare comune cu Rusia şi că a consimţit la desfăşurarea trupelor ruse de-a lungul graniţei Belarus cu Ucraina – ceea ce, a susţinut guvernul Regatului Unit, „a contribuit direct la capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina”.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat anterior că armata belarusă a „sprijinit şi a permis invazia rusă a Ucrainei”, permiţând trupelor ruse să fie masate la graniţa cu Ucraina.

În demisia pe care Gulevich o adresează actualului ministru al Apărării Viktor Khrenin, se precizează: „Nici măcar comunicarea cu comandanţii unităţilor militare nu a dat rezultate. Am curajul să presupun că înlocuirea comandanţilor acestor unităţi militare, care nu au putut organiza formarea grupărilor în teren, nu va da rezultatul de care avem nevoie. „Având în vedere cele de mai sus, vă cer decizia cu privire la acceptarea demisiei mele”.

O fotografie a scrisorii a fost distribuită şi de fostul ministru adjunct al apărării al Ucrainei, Alexander Nosov.