Șefului Poliției din Sibiu a demisionat, după scandalul împușcării puiului de urs

Șefului Poliției din Sibiu a demisionat, după scandalul împușcării puiului de urs
Publicat: 17/10/2016, 23:32
Actualizat: 10/06/2018, 10:37
„Sunt aici pentru a clarifica anumite aspecte cu privire la intervenția de la Sibiu. Repet, decizia luată în acest caz îmi aparține, mi-o asum integral, dar îmi asum responsabilitatea, nu și vinovăția. Vinovăția o poate stabili doar organul de anchetă. Decizia a fost luată în condițiile în care singura instuție care a avut reacție a fost Poliția Română. Referitor la afirmația cu privire la lovirea animalului cu mașina, nu îmi aparține. Deși pare crud spus, prioritatea noastră, a echipelor de intervenție, a fost salvarea vieții oamenilor și, în subsidiar, salvarea vieții animalului. Doresc să clarificăm toate aspectele. Mă retrag din conducerea Poliției Municipiului Sibiu, mă pun la dispozitia organelor de anchetă. Fac acest lucru din două motive. Pentru a exclude orice dubiu referitor la intervenția mea în cadrul anchetei penale din poziția pe care o dețin în prezent.
Al doilea motiv, care este foarte important, iau această decizie în contextul amenințărilor pe care le-am primit în ultimele 12 ore. Amenințări la adresa familiei, soției și la adresa copiilor. Am primit un telefon anonim pe telefonul de serviciu prin care mi se spunea că o să mi se răpească copiii și vor fi supuși la același tratament la care am supus noi animalul. Fac aproape 18 ani de polițe, dintre care cei mai mulți la Crimă Organizată. Pîna acum nu am fost amenințat cum am fost în ultimele 12 ore”, a declarat comisarul Cristian Negru.
Raportul întocmit de Corpul de Control al MAI cu privire la modul în care s-a intervenit pentru prinderea ursului din Sibiu arată, printre altele, că șeful Poliției Municipale a ordonat unui subaltern să dea cu mașina peste animal, înregistrarea de pe stație fiind trimisă la Parchet
„Apare referire la această înregistrare și în raportul Corpului de Control. Întreaga derulare a întregii operațiuni, așa cum a fost fixată tehnic, este deja pusă la dispoziția Parchetului, în cadrul anchetei pe care procurorii o desfășoară. E bine ca această anchetă să-și urmeze cursul, să avem o concluzie, pentru că o cercetare prealabilă la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se desfășoară în mod normal doar după finalizarea anchetei penale. (…) Da, în raport apare ca fiind o instrucțiune dată din partea șefului Poliției Municipale. Din punctul meu de vedere, este foarte important să avem un răspuns clar, fără echivoc cu privire la modul în care a răspuns un cadru de comandă al Ministerului Afacerilor Interne în acea situație. O să vedeți astăzi concluzia și decizia pe care o voi lua „, a declarat ministrul Dragoș Tudorache într-o conferință de presă la sediul MAI.
Ministrul de Interne Dragoș Tudorache a arătat că în județul Sibiu nu există o procedură prin care să fie gestionate situațiile de urgență la fel ca aceea care a apărut în cazul puiului de urs ajuns în oraș și că au fost făcuți deja primii pași pentru elaborarea acestor protocoale.
„În primul rând, în astfel de situații când avem prezența unor animale sălbatice în zone populate cu potențial periocol, e nevoie de instituirea comandamentului de urgență la nivel local, coordonat de autoritățile locale care pot interveni pentru prinderea în viață a animalului. Județul Sibiu este un caz de bună practică în ceea ce privește modul în care aceste practici au fost prinse, dar nu există o asemenea procedură clară, referitoare la modul în care se convoacă un astfel de comitet la nivel local, pentru gestionarea situațiilor de urgență”, a declarat Tudorache.
Ministrul a precizat că raportul Corpului de Control reține și o responsabilitate a cadrelor care au gestionat situația, în special al șefului poliției municipale din Sibiu care trebuia să coordoneze intervenția. În ceea ce privește momentul în care s-a decis împușcarea animalului, Tudorache a precizat că, probabil, principala motivație a fost aceea de a se asigura că nu există riscuri referitoare la populație, dar că acest considerent nu scuză în niciun caz graba cu care s-a acționat.
„Motivația principală a fost aceea de a se asigura că nu există riscuri cu privire la populație, dar nu scuză graba nu care s-a luat decizia de împușcare a ursului. Voi cere să se analizeze care sunt măsurile potrivite pentru această grabă și acest mod în care s-a finalizat acțiunea. Voi trimite raportul și Inspectoratului Județean Sibiu și Inspectoratului General al Poliției Române, ca să aibă toate elemente. Din punctul meu de vedere, există o responsabilitate pe acestă decizie finală luată de șeful inspectoratului municipal de poliție. (…) Înțeleg că la acel moment nu mai exista un pericol iminent pentru viața oamenilor, era o curte bine delimitată unde se putea încerca tranchilizarea”, a mai explicat Dragoș Tudorache.
Ursul a fost ucis, miercuri, prin împușcare, după o operațiune de prindere care a durat mai multe ore. La aceasta au participat polițiști, pompieri, medici, vânători, angajați de la Direcția Silvică, DSV, jandarmi și chiar prefectul orașului.
Comisarul Cristian Negru, șeful Serviciului Cabinet din cadrul Poliției Sibiu, fusese împuternicit la comanda Poliției Municipiului Sibiu pentru o perioadă de șase luni, mandat care ar fi expirat la începutul anului viitor.
Cristian Negru conduce Serviciul Cabinet din cadrul Inspectoratului de Poliție Sibiu din luna octombrie 2014, iar înainte de a veni la Sibiu a fost șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord