Senat: Comisia economică a amânat raportul pe Legea lui Dragnea asupra sancționării dublului standard

Senat: Comisia economică a amânat raportul pe Legea lui Dragnea asupra sancționării dublului standard
Publicat: 24/09/2019, 12:48

Membri din Comisia economică, precum Daniel Zamfir, Adrian Țuțuianu sau Romulus Bulacu au afirmat că deși la nivelul Directivei Europene există un set de pricipii, nu este vorba despre nimic clar.

Reprezentantul ANPC a anunțat, în cadrul dezbaterilor de marți, modificările pe care intenționează să le aducă proiectului de lege.

Acesta propune ca la articolul 2 termenul „persoane fizice” să fie înlocuit cu „persoane fizice autorizate”. De asemenea, după „produse agroalimentare”, este introdusă și categoria „produse nealimentare”.

La articolul Art. 4 este propusă înlocuirea expresia „atrage răspunderea civilă contravențională, sau penală după caz” cu „și atrage răspunderea convențională”, având în vedere competența Autorității în ceea ce privește doar contravenția, nu și infracțiunile.

La articolul 5 ar fi înlocuit termenul „fasificate supuse dublului standard” cu „la care s-a constatat dublul standard” și termenul „autorizația de funcționare a comerciantului” cu „prestator de servicii”.

De asemenea, la același articol 5 alin. 1 este propusă introducerea prevederii „în cazul domeniilor financiar bancare, nu există cifră de afaceri la care să se aplice amenda, ci doar o totalitate de venituri pe care aceștia le obțin”.

Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea prevede sancționarea celor care vând produse sau servicii „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni.

Prevederile proiectului de lege se aplică tuturor persoanelor fizice și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.

De asemenea, potrivit inițiativei, produsele supuse dublului standard vor fi confiscate și retrase de la vânzare.

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, arată proiectul.

Potrivit inițiativei legislative, comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate „constituie o practică înșelătoare și atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală după caz”.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să fie făcute de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și după caz Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Conform documentului, ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

„Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului juridic de constatare a dublului standard la produsele si serviciile catre consumatori în vederea protejării intereselor consumatorilor în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE)nr.1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale,Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor”, arată articolul 1 al proiectului.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, dezicională fiind Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...