Senatorul Georgică Severin: Cabliștii ar trebui să difuzeze obligatoriu 5 sau 10 televiziuni HD

Senatorul Georgică Severin: Cabliștii ar trebui să difuzeze obligatoriu 5 sau 10 televiziuni HD
Publicat: 14/01/2014, 18:47

Georgică Severin, președintele Comisiei de cultură a Senatului, vrea ca membrii CNA să mențină în forma actuală principiul „must-carry”, prin care cabliștii sunt obligați să difuzeze anumite televiziuni, precizând că operatorii de cablu/ DTH ar putea fi obligați să difuzeze și 5 sau 10 posturi HD.

Membrii Comisiei pentru cultură și media din Senat au avut o întâlnire marți cu Laura Georgescu, președintele CNA. Scopul acestei întâlniri a fost o prezentare a activității CNA în 2013 și a planurilor instituției pe anul în curs.

În acest context, Laura Georgescu le-a prezentat o investigație a Consiliului Concurenței.

„Am rezolvat (…) o investigație realizată de Consiliul Concurenței pe baza unei sesizări de la doi principali distribuitori de semnal (RCS&RDS și UPC România, n.r.), ridicată de excepția DTH-ului, și acolo s-au ridicat probleme apropo de dubla calitate a distribuitorului de semnal și a furnizorului de conținut, cu problema excepției DTH-ului, dacă continuăm să o ținem sau ne veți sprijini cu o modificare legislativă”, a spus Laura Georgescu.

Consiliul Concurenței a informat Consiliul Național al Audiovizualului în decembrie că a declanșat o investigație privind principiul „must-carry”, care ar trebui aplicat și la platformele de satelit, nu doar la operatorii de cablu, așa cum este în prezent. Consiliul Național al Audiovizualului nu a susținut aplicarea principiului „must carry” și la platformele de satelit, ci doar în cazul operatorilor de cablu, CNA având astfel un punct de vedere diferit de cel al Consiliului Concurenței.

Pe de altă parte, în ședința de marți a Comisiei de cultură a Senatului, senatorul PSD Georgică Severin, președintele acestei Comisii, a spus că „must carry-ul” joacă un rol extrem de însemnat și, dincolo de ce spun unele voci, el trebuie menținut.

„Pentru că «must carry-ul» este forma prin care dumneavoastră ca instituție asigurați accesul la informație al tuturor cetățenilor indiferent de furnizorul de semnal. În momentul în care rolul «must carry-ului» va scădea, fie ca număr de canale, fie ca obligativitate de transmitere, vom ajunge la acea situație extrem de periculoasă în care pe aceeași stradă, în funcție de furnizorul de semnal la care ești abonat, vei avea acces la unele informații și la altele nu. Aici, dumneavoastră trebuie să vegheați ca să asigurați tuturor cetățenilor posibilitatea de a avea acces la informație”, i-a spus Laurei Georgescu senatorul Georgică Severin.

El a mai spus că intrarea televiziunilor în pachetul „must carry” nu trebuie să se stabilească în funcție de conținutul pe care îl difuzează acestea.

„Cred că intrăm într-o zonă în care vorbim despre controlul conținutului și nu este rolul dumneavoastră. «Must carry» trebuie să fie pe niște criterii extrem de obiective, acceptate de toată lumea, incontestabile. În momentul în care conținutul ar putea fi un criteriu, intrăm într-o zonă a arbitrariului și nu vreau să mă gândesc ce scandaluri ar urma”, a spus Georgică Severin.

El i-a recomandat, în schimb, Laurei Georgescu ca CNA să îi învețe pe părinți cum să folosească în mod corect „controlul parental”, să educe părinții și să se ocupe mai puțin de educația copiilor.

„Toată această problemă a emisiunilor delicate, campaniile făcute de dumneavoastră în școli, foarte frumoase altfel (…) Cred că cea mai utilă campanie pe care ar putea să o facă CNA ar fi să-i învețe pe părinți cum să folosească controlul parental. Niciodată nu o să reușim noi să-i facem pe copii să nu se uite la ce vor. Dar, dacă părinții care au un abonament la cablu, la un DTH (platformă de satelit, n.r.) vor ști să folosească acel cod cu patru cifre și vor pune și altceva decât «1,2,3,4» sau patru de zero, șansele ca puștii să aibă acces la canalele pe care părinții lor nu cred că trebuie să le vadă vor fi mult mai mari. Vă sugerez și aveți sprijinul nostru ca să găsim o posibilitate prin care toți deținătorii de servicii de distribuție de semnal, cabliști și cei cu satelit, să dea pe o foaie separată, cu litere mari, pentru nivelul intelectual al cangurului pitic, modul cum se folosește lock-controlul. Cred că asta ar fi elementul cel mai important ca să nu se mai uite copiii. Restul sunt povești. Cine vrea să se uite se va uita. Să-i educăm pe părinți și mai puțin pe copii”, a spus Georgică Severin.

De asemenea, el a spus că i-ar face „o mare plăcere” dacă o autoritate cum este CNA s-ar gândi puțin și în perspectivă, dacă ar avea „avea o viziune globală”, dincolo de sesizările primite în cazul nerespectării legislației audiovizualului de radiodifuzori.

„În general, mă opun cu mult elan tuturor tendințelor de a îngrădi, de a obliga la ceva și cred că este o politică bună. Dar există o obligație pe care eu aș introduce-o. Aș forța ca toți distribuitorii de semnal, cabliștii, să aibă măcar 5 sau 10 programe în High Definition. Este absolut nefiresc ca în 2014 să avem DTH-uri unde nu se transmite niciun canal în HD. Este nefiresc să fie foarte mulți cetățeni care nu beneficiază de lucruri care au devenit banale. Explicația că o frecvență în HD ocupă trei spectre de frecvență și costurile sunt mult mai mari este reală, dar, în același timp, și tarifele sunt suficient de mari ca să se poată susține. În același timp aș insista și pe calitatea semnalului transmis în rețelele de cablu și DTH, cel puțin în DTH sunt unii furnizori care dau un semnal mai rău decât analogicul. Și acolo ar trebui să interveniți, pentru că CNA și Agenția pentru Protecția Consumatorilor trebuie să vegheze și la calitatea a ceea ce primesc cetățenii pentru banii pe care-i plătesc”, a spus Georgică Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Metoda ireală prin care această româncă de etnie romă face bani în Franța: 'Se bagă...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A...
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Vremea 10 iunie - 8 iulie 2024. Weekend de foc în sudul ţării, cu temperaturi...
Momentul EXPLOZIEI, filmat de camerele de supraveghere! Ce se vede în imagini
Soția lui Cocoș de la Călărași și-a tatuat copilul făcut de manelist cu altă femeie!...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Preț Hyundai Elantra facelift în România. Sedan coreean cu un raport preț/calitate EXCELENT
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
Românii vor fi dați afară din supermarket. Regulă în toate magazinele din România
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Unde a fost inventat cel mai vechi joc din lume? Se pare că nu în...
×