Senatul României interzice, prin LEGE, arborarea drapelelor altor state, dacă afectează demnitatea națională

Redactor:
Eliana Radulescu
Senatul României interzice, prin LEGE, arborarea drapelelor altor state, dacă afectează demnitatea națională
Senatul României interzice, prin LEGE, arborarea drapelelor altor state, dacă afectează demnitatea națională

Propunere legislativă privind modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice este inițiată de senatorii PNL Dorin Dobra și Marius Obreja și însușită de mai mulți senatori liberali, printre care Teodor Atanasiu, Cătălin Boboc, Petru Ehegartner, Sebastian Grapă, Puiu Hașotti, Octavian Motoc, Nicolae Nasta, Liviu-Titus Pașca și Iosif Secășan.

După anunțul privind adoptarea tacită, făcut de președintele de ședință, unul dintre inițiatori, Dorin Dobra a ținut să se disculpe, precizând că proiectul de lege nu este ” împotriva UDMR”

„Este inițiativa mea și a domnului Oreja și, chiar dacă după nume ar putea părea că ar fi ceva împotriva UDMR, îmi pare rău că nu am apucat să dezbatem, în niciun caz nu e așa ceva. Este o inițiativă de bun simț”, a afirmat acesta.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a intervenit, la rândul său, că situațiile de adoptare tacită a unor probleme sunt generate de anumite prevederi constituționale care trebuie să fie modificate.

„Vă rog să vă gândiți încă o dată, când ne vom apleca asupra problemelor reale care generează aceste lucruri. Noi avem, de fapt, două parlamente în această țară. Camera decizională este cea care adoptă sau cea care nu adoptă, la noi eventual trece un proiect de lege sau o inițiativă legislativă tacit. Termenul acesta de a adopta generează, întradevăr, interpretări deseori păguboase, deseori nemeritate pentru noi, pentru inițiatori în mass-media”, a subliniat senatorul Uniunii.

Potrivit proiectului, Constituie contravenții arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensuni, ate modele și cu altă intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii sau în stare necorespunzătoare, precum și intonarea imnului național cu alt text și cu altă partitură decât stabilite de lege.

Camera Deputaților urmează să dezbată acest proiect în calitate de Cameră decizională.

 

Inchide