Șerban Mihăilescu la DNA: Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic

Șerban Mihăilescu la DNA: Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic
Publicat: 27/11/2014, 15:41
Actualizat: 27/11/2014, 17:24

„Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic. (…) Pot să repet asta la nesfârșit”, a susținut Mihăilescu, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Întrebat de ce crede că i se spune Miki Șpagă, senatorul a spus: „Rețin întrebarea, dar răspunsul, mai târziu”.

În dosarul licențelor Microsoft, Șerban Mihăilescu este suspectat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, faptele fiind din perioada în care acesta era ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Mihăilescu a declarat, la intrarea în sediul DNA, că a venit conform procedurilor, să vadă ce vor procurorii de la el. Fostul șef al Secretariatului General al Guvernului a precizat că nu a comis niciuna din faptele prezentate în referatul DNA prin care s-a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea sa penală în dosarul Microsoft.

Întrebat dacă se teme că va fi arestat, senatorul a spus că „legea permite orice” și a arătat că este neplăcut să ai calitatea de urmărit penal.

Șerban Mihăilescu a fost citată să se prezinte joi la DNA, după ce Senatul a avizat, în 19 noiembrie, începerea urmăririi penale a acestuia.

În același dosar, la DNA a venit, joi dimineață, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, în prezent senator PSD. Ea a declarat, după ce i-au fost aduse la cunoștință învinuirile, că este suspectată doar de abuz în serviciu, precizând că nu a primit niciodată nimic și nu a condiționat niciodată pe nimeni.

Procurorii susțin că Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, ar fi determinat un alt ministru să semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 și respectiv Contractul de licențiere Microsoft, în condițiile pe care le negociase în perioada în care își desfășurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptând oferta tehnică și financiară transmisă de firma Fujitsu Siemens Computers, fără a-i aduce la cunoștință existența unor impedimente juridice decurgând din faptul că această firmă nu era unic distribuitor de licențe Microsoft (pentru a beneficia de încheierea contractului prin încredințare directă) și fără a detalia modalitatea de stabilire a prețului, respectiv prețul practicat de Microsoft, discount-ul acordat în considerarea Guvernului României și prețul de vânzare al Fujitsu Siemens Computers.

De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada aprilie – noiembrie 2004, Mihăilescu ar fi pretins și primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca, în baza influenței pe care o avea, să asigure încheierea contractului în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foști miniștri – senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Adriana Țicău.

Camera Deputaților a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Președintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foștii miniștri Adriana Țicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu și Daniel Funeriu.

În 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere și din societățile implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate, susțin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40 la sută mai mare față de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susțin procurorii.

Direcția Națională Anticorupție a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acțiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informațională și la Ministerul Educației Naționale, în legătură cu închirierea de licențe educaționale.

Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiții nelegale, a contractului comercial de închiriere licențe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaționale Microsoft, a actelor adiționale la acest contract, precum și a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu și respectiv a unor infracțiuni de corupție în legătură cu derularea acestor contracte.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii