Serviciile sud coreene: când ar putea lansa Coreea de Nord un atac cu rachete asupra teritoriilor americane

Serviciile sud coreene: când ar putea lansa Coreea de Nord un atac cu rachete asupra teritoriilor americane
Publicat: 11/04/2013, 09:16
Actualizat: 20/01/2020, 16:15

Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord, a anunțat, în mai multe rânduri, că țara sa va ataca cu arme nucleare SUA. Mulți analiști au spus că acesta blufează, însă sunt și voci care cred că așa ceva este posibil.

Liderul nord-coreean este furios din cauza unei noi serii de sancțiuni adoptate de ONU în urma testului nuclear din februarie și manevrelor militare comune în curs între Statele Unite și Coreea de Sud.

Potrivit serviciilor de informații sud-coreene, prima lansare ar putea fi efectuată în jurul datei de 15 aprilie, pentru a se marca comemorarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat în 1994.

Phenianul a staționat pe coasta de est două rachete de tip Musudan (foto), cu o rază de acțiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam.

Alte vehicule de lansare au fost detectate în timp ce transportau rachete de tip Scud – cu o rază de acțiune de câteva sute de kilometri -, și de tip Rodong – cu o rază de acțiune de puțin peste 1.000 de kilometri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase