SFÂRȘITUL LUMII văzut de cosmonautul Dumitru Prunariu

SFÂRȘITUL LUMII văzut de cosmonautul Dumitru Prunariu
Publicat: 21/12/2012, 10:30
Actualizat: 25/06/2013, 15:09

Cosmonautul Dumitru Prunariu a comentat, pentru MEDIAFAX, speculațiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind SFÂRȘITUL LUMII, ce ar urma să se producă vineri, 21 DECEMBRIE 2012, spunând că informațiile transmise de calendarul maya sunt mai mult despre transformare spirituală.

Teoriile hollywoodiene despre sfârșitul lumii spun că în timpul solstițiului de iarnă, pe 21 DECEMBRIE 2012, va avea loc apocalipsa. Însă abordarea mercantilă și turistică a evenimentului a fost denunțată de organizațiile indigene din America Centrală și Mexic, care au reproșat guvernelor și antreprenorilor că au denaturat sensul acestei sărbători. Într-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiană a acestei date, care ar marca în realitate doar încheierea unui ciclu din calendarul maya.

În acest context, cosmonautul Dumitru Prunariu a vorbit, pentru agenția de presă MEDIAFAX, despre speculațiile care au la bază interpretările date calendarului maya privind sfârșitul lumii, spunând că acestea „nu au nicio urmă de adevăr în ele”.

„Este adevărat că, din informațiile transmise, calendarul maya are niște perioade, pe care mayașii le consideră de transformare spirituală, dar nu are nicio tangență cu calamitățile sfârșitului lumii așa cum a fost prezentată perioada. E o speculație comercială care duce la profit mare pentru numeroase categorii de comercianți, începând de la cei care furnizează mâncare până la mass-media”, a spus Dumitru Prunariu.

Cosmonautul a mai spus că astfel de chestiuni au dus la „deplasări psihice majore pentru mulți”. Prunariu a făcut referire la cazul lui Adam Lanza, tânărul în vârstă de 20 de ani, care, vinerea trecută, a împușcat-o acasă pe mama sa, Nancy, după care a mers la o școală, unde a împușcat mortal 26 de persoane, printre care 20 de copii. Presa internațională a scris că mama lui Adam Lanza probabil a jucat un rol important în accentuarea problemelor psihice ale acestuia, întrucât femeia se pregătea pentru colapsul civilizației umane și devenise obsedată de arme, învățându-i pe cei doi fii ai săi să le folosească.

Pe de altă parte, întrebat dacă sfârșitul lumii ar putea fi prevestit de anumite semne științifice, cosmonautul Dumitru Prunariu a spus: „Este adevărat că sistemul solar este un sistem dinamic și la nivelul planetelor se produc periodic modificări majore, care implică fenomene naturale catastrofice. Acum 65 de milioane de ani, un asteroid care a ciocnit Pământul a produs transformări atât de mari în viața de pe Pământ, încât au dispărut dinozaurii, iar ulterior au apărut mamiferele, s-au produs erupții vulcanice masive, cutremure catastrofale. Dar, până în prezent, specia umană a supraviețuit și își dezvoltă permanent nivelul de înțelegere a fenomenelor și este capabilă să ia măsuri pentru a se salva. Trebuie să înțelegem că astfel de lucruri majore în viața planetelor se pot petrece la intervale de mii, sute de mii sau chiar milioane de ani și este greu să deținem informații suficiente despre evoluția în acest sens la nivelul uneia sau câtorva generații”, a spus Dumitru Prunariu pentru MEDIAFAX.

El a mai spus că este adevărat faptul că „se constată la nivelul generației noastre procesele de încălzire globală, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, cutremure cu grad de distrugere mare, inundații puternice”. „Este adevărat că trăim într-o perioadă istorică în care dezastrele naturale sunt amplificate față de generațiile anterioare, dar aceste fenomene sunt ciclice”, a mai spus Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiu.

Calendarul maya, care include 18 luni de câte 20 de zile și un „Wayeb”, o lună sacră de cinci zile, a început în anul 3114 î.en, potrivit presei internaționale. El prevede o nouă eră, care va începe pe 21 decembrie (anumiți cercetători indică data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat în toată partea de sud a Mexicului și în alte patru țări, în care influența culturii maya a rezistat până în zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador și Honduras). Această dată marchează sfârșitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de către unii drept o profeție despre sfârșitul lumii.

Contribuția adusă de civilizația maya, care și-a atins apogeul în perioada 250 e.n. – 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de știință, populația maya a contribuit și la dezvoltarea altor domenii precum arhitectură, matematică, topografie, arta textilă și gastronomie, iar aceste contribuții sunt vizibile și în zilele noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...