Singurul regizor care i-a sunat pe liceenii români al căror film va fi vizionat la Cannes: „A fost o uriașă onoare”

Publicat: 24/04/2015, 10:07
Actualizat: 03/02/2019, 11:11

Inițiativa cu strângerea de fonduri pe o platformă dedicată le aparține producătorilor executivi, Dariei, care este clasa a IX-a, la Lazăr și lui Cristi, care este a X-a, în Viteazu, spune – pentru Gândul – Dan Iliuță. „Mulți cred că noi suntem în competiție, când Short Film Corner este de fapt un loc unde se proiectează filmele și se pot forma viitoare colaborări cu producatori și distribuitori. E o experiență frumoasă să fim acolo, însă până să ajungem în liga mare mai e mult de muncă Rudele și prietenii au mai făcut confuzia, dar le-am explicat. Oricum, faptul că suntem tineri și am lucrat pe cont propriu probabil ne-a adus în atenția publicului”, mai spune acesta.

Imagine: Facebook Tibi

Iliuță și echipa nu au sărbătorit încă vestea – „plănuim o ieșeală”, anticipează regizorul viitorul. Momentan este încântat de reacția apropiaților, a colegilor de liceu, dar și de felicitările pe care le-a primit de la regizorul Nae Caranfil. „A fost o mare onoare. I-am arătat teaserele și a spus că îi place ce vede, îi stârnește interesul și ne-a acceptat invitația la premieră”, a mai spus Iliuță pentru Gândul.

Imagine: Facebook Tibi

Tibi, eroul care dă numele scurtmetrajului, este un tânăr al cărui tată a murit, aparent într-un accident. Dar câteva detalii pe care le citește într-un bilet trimis de un anonim îl fac pe Tibi să pornească în căutarea unui alt adevăr. Iar simpla căutare se transformă brusc într-o aventură.

La scenariu au lucrat aproape toți cei implicați în filmare. Dar ideea a venit dintr-o experiență personală a regizorului.

Imagine: Facebook Tibi

„Totul s-a întâmplat undeva prin cafenelele din jurul liceului, mergeam dimineața la liceu și, după-amiaza, mai stăteam câteva ore bune ca să finalizăm povestea, ca să finalizăm scenariul. Nu știam dacă să îi mai dau viață tatălui său sau nu. Față de ce era prima dată – era un film de acțiune mai mult decât dramă – s-a schimbat complet”, spune Dan Iliuță, regizorul filmului.

Potrivit Digi24, Dan Iliuță a fost ajutat de profesori și de colegii din liceu. Cel mai greu, spun ei, a fost să lucreze eficient peste 10 ore pe zi.

Filmările au început în decembrie și au durat aproape trei luni.

Dan Iliuță, regizor și Vlad Galer, student la actorie și interpret al rolului principal în Tibi sunt invitați speciali la Gândul LIVE în această seară, de la ora 20.00. Emisiunea poate fi urmărită live aici.