Sistemul RO-ALERT, într-o nouă rundă de testări, fără impunerea unor măsuri de protecție

Sistemul RO-ALERT, într-o nouă rundă de testări, fără impunerea unor măsuri de protecție
Publicat: 12/07/2019, 17:14

Noua sesiune de testări are drept scop verificarea sistemului de alertare prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

„Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj: «TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție». Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile. Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare”, se arată într-un comunicat al DSU.

Pentru a beneficia de serviciul RO-ALERT, utilizatorii de telefonie mobilă vor trebui să își configureze terminalele funcție de operatorul la care sunt abonați și tipul telefonului mobil. Informațiile sunt puse la dispoziție pe portalul www.ro-alert.ro sau pot fi găsite pe site-urile operatorilor de telefonie mobilă din România. Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G, indiferent de tipul serviciului, abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor. Totodată, pentru a beneficia de mesaje utilizatorii de telefonie nu au obligatoriu nevoie de un telefon tip smartphone.

„Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție”, informează DSU.

Sistemul Ro-Alert a fost criticat, iar utilitatea sa a fost pusă la îndoială în acest an, după tornada de la Călărași. La rândul său, Raed Arafat a declarat la acel moment că sistemul nu este un radar meteo și că există persoane care sunt deranjate de mesaje, însă au fost situații când alertele și-au atins scopul.

„Dacă la orice moment suntem sesizați de ANM, sau de orice altă instituție, despre un fenomen ce pune viața oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populației într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului județean sau al celui național se emite alerta prin Ro-Alert. Cu alte cuvinte, celor care continuă să atace acest sistem cu orice ocazie, sistemul funcționează dacă avem informația că se va întâmpla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Dacă nu avem informația, atunci nu avem motive ca să declanșăm sistemul. Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo”, a precizat atunci Raed Arafat.

Totodată, a subliniat șeful DSU, în cazul de la Călărași s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariției tornadei, prin care populația a fost avertizată că vor fi fenomene pentru a rămâne la adăpost.

Cu toate acestea, șeful DSU a recunoscut, într-o declarație pentru Mediafax, faptul că Ro-Alert trebuie îmbunătățit. „Sistemul poate fi completat încă și mai avem mult de lucru pe el pentru că el poate fi integrat cu alte sisteme de anunțare, el poate să înceapă să funcționeze concomitent cu trimiterea mesajelor pe aplicația DSU, cu trimiterea mesajelor la cei înscriși pe email. Sunt etape și urmează să lucrăm pe ele la următoarea finanțare europeană. Beneficiul cel mai important, după implementare – putem informa populația imediat când este un pericol, în orice situație și cu cât îl dezvoltăm mai mult, cu atât o să fie mai bine”, a explicat Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”