Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ”reamenajare”. Cum au fost irosite fondurile europene

Situație unică: Parcul Drumul Taberei, mai puține spații verzi decât înainte de ''reamenajare''. Cum au fost irosite fondurile europene
Publicat: 13/01/2016, 11:29

Potrivit sintezei rapoartelor de auditul performanței utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014, realizată de Curtea de Conturi, amenajarea noului parc Drumul Taberei din Sectorul 6 a creat mai multe pierderi de ordin financiar pentru locuitorii săi și nu numai, scrie b365.ro.

Conform sursei citate, banii investiți pentru amenajarea noului parc Drumul Taberei, respectiv 75 milioane lei, nu au fost cheltuiți judicios de Primăria Sectorului 6, în interesul cetățenilor.

„Un exemplu de fundamentare nejudicioasă a cheltuielilor pentru amenajare spații verzi este chiar cea mai mare investiție realizată în București pentru amenajarea unui parc și singura finanțată din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul că în cazul parcului Drumul Taberei lucrările de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat creșterea suprafețelor verzi sau regenerarea vegetației în spațiile verzi degradate în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. În acest sens, Sectorul 6 nu a făcut o analiză judicioasă în ce privește decizia de a face o investiție în Parcul Drumul Taberei pe același amplasament, prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente și lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioadă de minim 2 ani, în loc să reabiliteze alte spații verzi degradate sau să identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atât mai mult cu cât în acest Sector indicele de spațiu verde per capita, calculat în baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei”, notează inspectorii Curții de Conturi în raportul privind performanța utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice și întreținere spații verzi la nivelul Municipiului București, în perioada 2007 – 2014.

12.514.571,72 lei au fost alocați de la bugetul local al Sectorului 6 pentru finalizarea reamenajării Parcul Drumul Taberei, sumă care nu va fi acoperită de finanțarea europeană, din cauza întârzierii proiectului, informează Grupul de inițiativă civică „Salvați Parcul Drumul Taberei” printr-un comunicat de presă.

Pentru a evita pierderea întregii finanțări europene destinate reamenajării Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a văzut nevoit să aprobe, în ședința din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spațiilor expoziționale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, întrucât Primăria Sectorului 6 nu a fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015 (data expirării perioadei de implementare), astfel încât cheltuielile să devină eligibile pentru a fi suportate din finanțarea europeană.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții de Conturi susțin că prin amenajarea noului parc Drumul Taberei NU a crescut suprafața verde a Sectorului 6, ci dimpotrivă, a fost creat un parc care va genera costuri suplimentare de întreținere. „S-a luat decizia înlocuirii unei vegetații abundente dezvoltată într-o perioadă lungă de timp, care a necesitat investiții și cheltuieli anuale însemnate, cu un parc tematic cu vegetație redusă, fapt discutabil din punct de vedere al protejării și îmbunătățirii condițiilor de mediu și care va genera creșterea cheltuielilor bugetare pentru întreținerea acestuia în perioada următoare”, sunt de părere inspectorii de la Curtea de Conturi.

Inspectorii Curții de Conturi apreciază, de asemenea, că Primăria Sectorului 6 a pierdut și alte 3 milioane de lei, distrugând investițiile făcute anterior modernizării parcului Drumul Taberei.

„Decizia Sectorului 6 al Municipiului București de a face o nouă investiție în Parcul Drumul Taberei prin distrugerea totală a amenajărilor și dotărilor existente, nu a respectat principiile economicității și eficienței în condițiile în care prin aceste lucrări nu a fost amenajat un spațiu verde nou sau unul degradat, investițiile anterioare de peste 3.000 mii lei fiind distruse în totalitate”, concluzionează Curtea de Conturi.
De altfel, modul în care a fost amenajat spațiul verde în Parcul Drumul Taberei a stârnit mai multe nemulțumiri din partea cetățenilor, care au organizat mai multe acțiuni de protest.

Membrii Grupului Salvați Parcul Drumul Taberei au constatat încă din luna august 2015 că în parc există aproximativ 120 de arbori uscați fără nici un motiv aparent, cel mai probabil fiind victime ale lucrărilor de modernizare. Arborii uscați pot fi văzuți mai ales lângă locul de joacă dinspre Tricodava (spre gard) și lângă locul de skating, dar parcul este plin de asemenea de copaci morți.

La aproximativ o lună de la redeschiderea oficială a Parcului Drumul Taberei, după aproape doi ani de lucrări de amenajare, au apărut și problemele. Cele mai multe dintre acestea sunt de ordin estetic și vizează îndeosebi calitatea lucrărilor aleilor din parc. Mai sunt însă probleme și la sistemul de irigații dar și în ceea ce privește amenajarea peisagistică. Într-un sector sufocat de lucrări la metrou, parcul Drumul Taberei ar putea reprezenta o oază de liniște, dacă picamerele de la serele exotice încă în construcție și cele de pe șantierul magistralei 5 nu ar săpa în permanență la doar câțiva pași de parc.

Bucureștenii din Drumul Taberei se plâng din nou de parcul recent inaugurat. Oamenii anunță că mulți arbori s-au uscat, că stâlpii cu jocuri de lumini nu funcționează, dar și că ledurile de la marele pod din parc s-au ars.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron