Slujbă pentru Gigi Becali în Penitenciarul Rahova cu doi călugări de la Muntele Athos

Slujbă pentru Gigi Becali în Penitenciarul Rahova cu doi călugări de la Muntele Athos
Publicat: 02/06/2013, 12:03
Actualizat: 29/07/2014, 20:12

Gigi Becali a participat duminică la slujba de la biserica Penitenciarului Rahova, care a fost oficiată de preotul capelan al unității de detenție, doi reprezentați ai Bisericii Ortodoxe Române și doi călugări monahi de la Muntele Athos, potrivit reprezentanților penitenciarului.

„În baza programărilor, la slujbă au participat 85 de persoane private de libertate. Având în vedere capacitatea capelei de 120 de locuri, au fost acceptate și solicitările ulterioare, printre care și cea a domnului George Becali”, se arată într-un comunicat de presă al Penitenciarului București Rahova remis agenției MEDIAFAX.

Reprezentanții penitenciarului au precizat că asistența religioasă constituie, alături de educație, instruire școlară și formare profesională, una dintre coordonatele individuale de recuperare psihosocială, care contribuie atât la dezvoltarea individuală a persoanelor private de libertate, cât și la reintregarea socială, comunitară și familială a acestora.

Participarea persoanelor private de libertate la activitățile de asistență socială se realizează la cerere, în vederea asigurării condițiilor necesare pentru exercitarea libertății de religie pe perioada executării pedepsei.

„Administrația Națională a Penitenciarelor, prin unitățile subordonate, încurajează realizarea de parteneriate și poate încheia protocoale de colaborare cu asociații și culte religioase recunoscute de lege, în scopul diversificării programelor educative, atragerii de resurse umane și materiale pentru realizarea acestor acitivități”, se mai arată în comunicatul citat.

Avocatul lui Gigi Becali, Robert Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost sâmbătă la Penitenciarul Rahova cu doi călugări de la Muntele Athos, pentru a solicita drept de vizită la Gigi Becali, aceștia dorind să oficieze duminică o slujbă la biserica unității de detenție. Ionescu a precizat că cei doi călugări cu care a venit la Penitenciarul Rahova fac parte dintr-un grup de 12 călugări de la Muntele Athos care a venit în România.

Robert Ionescu a precizat că au fost formulate trei cereri privind accesul unor călugări de la Muntele Athos la Penitenciarul Rahova pentru oficierea unei slujbe în biserica din unitatea de detenție, acestea fiind adresate conducerilor Penitenciarului Rahova, Administrației Naționale a Penitenciarelor și Patriarhiei Române.

Patriarhia Română le-a dat sâmbătă acordul călugărilor de la Muntele Athos să participe la Sfânta Liturghie oficiată duminică la biserica de la Penitenciarul Rahova.

Ulterior a aprobat și Penitenciarul Rahova accesul a doi călugări de la Muntele Athos, însoțiți de doi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în unitatea de detenție, duminică, între 8.00 și 12.00, pentru participarea la activități religioase.

Apropiați ai lui Gigi Becali declarau pentru MEDIAFAX cei doi reprezentanți ai BOR care îi vor însoți pe călugării de la Muntele Athos sunt părintele Vișan de la Biserica „Sfânta Treime” din Buzău, duhovnicul lui Gigi Becali și preotul familiei acestuia, precum și un monah de la Mănăstirea Adămești, de lângă Alexandria, județul Teleorman.

Gigi Becali are dreptul în luna iunie la patru vizite, la fiecare dintre acestea putând veni câte două persoane, însoțite de doi copii, a mai spus avocatul Robert Ionescu.

Potrivit Regulamentului privind asistența religioasă a persoanelor private de libertate, unitățile de detenție permit accesul reprezentanților cultelor și asociațiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar, pentru a răspunde nevoilor de asistență religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Aprobarea accesului în mediul penitenciar pentru reprezentanții cultelor sau asociațiilor religioase recunoscute de lege este acordat de către directorul unității de detenție, conform regulamentului.

Solicitarea de acces trebuie să fie formulată în scris și însoțită de lista nominală cu persoanele care vor desfășura activități specifice în mediul penitenciar. Aceasta se înaintează directorului unității de detenție până la sfârșitul lunii noiembrie a fiecărui an, având valabilitate pentru anul calendaristic următor. Lista nominală cuprinde informații privind numele, prenumele, seria și numărul actului de identitate al reprezentanților cultelor sau asociațiilor religioase recunoscute de lege, precum și avizul organismului național reprezentativ al acestora.

Solicitările ulterioare de acces trebuie să fie motivate în scris.

De asemenea, solicitarea pentru accesul în penitenciar a reprezentanților cultelor sau asociațiilor religioase recunoscute de lege pentru activități specifice în unitățile în care nu există cereri ale persoanelor private de libertate se motivează în scris.

Persoanele private de libertate pot să-și declare, pe propria raspundere, confesiunea sau apartenența religioasă, la intrarea în locul de deținere și ulterior pe parcursul executării pedepsei privative de libertate sau a măsurii internării.

În timpul executării pedepsei, deținuții își pot exprima opțiunea de a participa la oricare dintre activitățile cu caracter religios desfășurate de reprezentanții cultelor sau asociațiilor religioase recunoscute de lege.

Administrația Națională a Penitenciarelor are un protocol cu Biserica Ortodoxă Română, acesta fiind reînnoit în 26 martie 2013. Protocolul de colaborare stabilește cadrul general în care se desfășoară activitatea preoților din penitenciare, precum și modalitățile de realizare a unor activități cu implicații sociale, educaționale și moral-creștine.

Gigi Becali este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale. Alături de acesta au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și fostul șef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Cei trei stau în aceeași cameră de detenție timp de 21 de zile, cât durează perioada de carantină. După cele 21 de zile de carantină se va stabili în ce regim vor executa cei trei pedepsele și dacă vor fi transferați la o altă închisoare, preciza purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, după încarcerarea acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?