Șoferii de la Regia de Transport în Comun Constanța au renunțat la greva declanșată luni

Șoferii de la Regia de Transport în Comun Constanța au renunțat la greva declanșată luni
Publicat: 17/09/2013, 15:54
Actualizat: 18/06/2018, 02:42

Șoferii de la Regia de Transport în Comun Constanța au renunțat la greva spontană declanșată luni, iar autobuzele regiei au ieșit pe traseu, directorul RATC spunând că protestatarii vor trebui să acopere pierderile înregistrate de instituție în cele două zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul RATC, Ovidiu Tănase, spune că după încetarea grevei șoferilor, începând cu ora 13.00 autobuzele au reintrat pe trasee, conform graficelor de transport.

„În urma discuțiilor pe care le-am purtat, protestatarii au acceptat că nu au dreptate și și-au reluat activitatea. Cei din tura a doua au și ieșit pe traseu și au spus că la fel vor face și cei din celelalte ture”, a declarat Ovidiu Tănase.

El a precizat că mai există angajați care nu sunt de acord cu încetarea grevei, însă „dacă Tribunalul decide mâine (miercuri – n.r.) că greva este ilegală, iar ei vor continua, li se vor desface contractele de muncă”.

Potrivit directorului RATC, chiar dacă au fost de acord cu încetarea grevei, protestatarii vor trebui să acopere toate pierderile înregistrate de regie în cele două zile de grevă.

„Vor fi acționați în instanță pentru recuperarea prejudiciului. Toți cei care au protestat și nu au ieșit pe traseu, vor trebui să acopere pierderile înregistrate de regie”, a afirmat Ovidiu Tănase.

El a mai spus că nu poate să mărească salariile angajaților pentru că nu-i permite legea, societatea fiind în acest moment pe pierdere.

Șoferii de la Regia de Transport în Comun Constanța au renunțat la greva spontană declanșată luni, iar autobuzele regiei au ieșit pe traseu, directorul RATC spunând că protestatarii vor trebui să acopere pierderile înregistrate de instituție în cele două zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Salariile nu pot să le cresc pentru că nu-mi dă voie legea. Anul trecut am fost în pierdere și nu pe profit. În momentul în care cresc veniturile, o să renegociem contractul colectiv de muncă”, a menționat Tănase.

Toți șoferii de pe mijloacele de transport în comun ale Regiei de Transport în Comun din Constanța au declanșat, luni dimineață o grevă spontană, refuzând să mai iasă pe străzile orașului. Ei solicitau creșterea salariilor la 2.000 de lei și acordarea de tichete de masă și prime de vacanță. Șoferii RATC Constanța au reluat greva și marți dimineață.

Sindicatul din RATC are aproximativ 900 de membri, dar protestul a fost declanșat doar de șoferi, aproximativ 200 de persoane.

Conducerea Regiei de Transport în Comun din Constanța a sesizat instanța în acest caz, solicitând declararea grevei ca fiind ilegală, decizia magistraților urmând să fie pronunțată miercuri.

Pentru asigurarea transportului în Constanța, traseele deservite de autobuzele regiei au fost preluate de către mijloace de transport ale firmelor private, decizia fiind luată în ședința extraordinară de luni a Consiliului Local Constanța. Astfel, pe cele cinci trasee ale RATC deservite de firmele private – liniile 102, 5, 42, 43 și 40, au circulat același număr de mașini câte folosea și regia, la același preț, de 1,5 lei/ călătoria, astfel că nu au fost probleme foarte mari pentru pasageri. Cu toate acestea au fost și călători nemulțumiți, în special cei care aveau abonamente, dar pe care directorul RATC a promis că-i va recompensa.

„Bineînțeles că și pierderile oamenilor, ale celor cu abonamente, vor fi acoperite tot de către cei care au protestat. Am decis să prelungim abonamentele cu două zile, pentru fiecare zi de grevă, pentru că nu este normal ca oamenii să achite pentru 30 de zile și să beneficieze de 28. Iar banii vor fi acoperiți tot de către cei care au făcut grevă”, declara directorul RATC Constanța, Ovidiu Tănase.

Imediat după încetarea grevei, în jurul orei 13.30, patronii firmelor private și-au retras la garaje microbuzele și autocarele trimise să acopere cele mai importante trasee ale RATC.

Ultimul protest al salariaților Regiei de Transport în Comun din Constanța a avut loc în 22 mai, când șoferii au refuzat să lucreze. Greva de atunci a luat sfârșit după ce protestatarii au obținut din partea conducerii promisiunea că salariile le vor fi majorate și vor primi bonuri de masă, dar numai cu condiția ca societatea să intre în perioada următoare pe profit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că...
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Schimbările climatice îngrijorează producătorii de bere și de înghețată
×