Sondaj IRES: 96% dintre români spun că ar trebui să îi ajutăm pe refugiaţii ucraineni

Sondaj IRES: 96% dintre români spun că ar trebui să îi ajutăm pe refugiaţii ucraineni
96% dintre români spun că ar trebui să îi ajutăm pe refugiaţii ucraineni - Foto: Refugiați ucraineni - Sursa ISU Suceava
Publicat: 31/03/2022, 18:00
Actualizat: 31/03/2022, 19:26

Mai mult de trei sferturi dintre români urmăresc evenimentele din Ucraina, iar 60% spun că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în ţara vecină, arată un sondaj de opinie realizat de IRES, în luna martie.

Potrivit sondajului, 79% dintre participanţii la sondaj au spus că urmăresc personal evenimentele din Ucraina, iar 21% că nu fac acest lucru. Totodată, 19% dintre cei chestionaţi au spus că teama este sentimentul cel mai puternic pe care îl simt vizavi de conflictul armat din Ucraina, 17% – compasiune/empatie, iar 11% resimt tristeţe, potrivit sondajului citat de Agerpres.

Dintre cei chestionaţi, 60% au spus că le este teamă că România este în pericol de a fi invadată în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iar 39% nu se tem de acest lucru.

Majoritatea covârşitoare a subiecţilor sondajului – 96% – au spus că România ar trebui să sprijine refugiaţii ucraineni, 38% s-au pronunţat pentru trimiterea de armament în Ucraina, în timp ce 21% au spus că România ar trebui să intervină militar în sprijinul Ucrainei.

În opinia a 77% dintre respondenţi, NATO este capabilă să facă faţă unui atac al Rusiei împotriva unor ţări membre ale alianţei din regiune, iar 20% nu cred acest lucru.

Chestionați ce ar face dacă în ţara noastră ar izbucni un conflict armat, 14% dintre cei chestionaţi au răspuns că ar încerca să părăsească ţara, 27% – ar rămâne să lupte, 36% – ar rămâne şi s-ar adăposti, iar 20% nu ar face nimic deosebit.

Sondajul citat a fost realizat în perioada 11 – 17 martie, pe un eşantion de 1.051 de persoane cu vârsta peste 18 ani şi are o eroare maximă tolerată de 3,1%.