Sorin Blejnar, învinuit oficial de DNA. Fostul șef al ANAF are interdicție să părăsească țara pentru 30 de zile

Sorin Blejnar, învinuit oficial de DNA. Fostul șef al ANAF are interdicție să părăsească țara pentru 30 de zile
Publicat: 17/07/2012, 12:43
Actualizat: 19/07/2012, 10:48

UPDATE 11.30 Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, marți, la ieșirea de la DNA, că a dat o declarație în care a prezentat tot ce cunoștea despre situația în cauză, adică nimic.

Procurorii DNA au emis, marți, o ordonanță pe numele fostului șef al ANAF Sorin Blejnar prin care au stabilit ca acesta să nu părărească țara pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Anchetatorii au stabilit măsura după ce i-au adus la cunoștință lui Sorin Blejnar învinuirile – complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Decizia procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) poate fi contestată de Sorin Blejnar la Curtea de Apel București.


Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat, marți, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citat pentru a fi audiat în dosarul în care sunt cercetați fostul său șef de cabinet Codruț Marta și fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță, pentru o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

Sorin Blejnar a ajuns la sediul DNA în jurul orei 9.45, fiind însoțit de avocatul său. Fostul șef al ANAF nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul DNA.

Blejnar declara, în 11 iulie, că a primit din partea Direcției Naționale Anticorupție o citație și că se va prezenta la sediul DNA la data și ora care i-au fost transmise.

Fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu și alte șapte persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în timp ce fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor (ANV) Viorel Comăniță și alte două persoane au primit interdicție de a părăsi țara.

Totodată, instanța a emis mandate de arestare în lipsă pentru fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, Radu și Dana Nemeș, Ovidiu Ioan Moldovan și Mihai Gulea, în timp ce Ștefan Pușcașu a primit interdicție de a părăsi țara. Cei șase sunt urmăriți penal în acest dosar și, pentru că nu au fost găsiți, procurorii anticorupție au cerut arestarea lor în lipsă.

Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.

În referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupție arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai de soția sa – n.r.) și Viorel Comăniță.

Procurorii DNA susțin că, din indiciile obținute, Codruț Marta se baza pentru menținerea în funcție, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupție arată, în documentul citat, că Alexandru Codruț Marta a promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeș.

Potrivit procurorilor DNA, Nemeș i-a cerut lui Marta ca Blejnar să mai stea „măcar o lună, două, fiind și cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt și altele noi”, pentru că bănuia că „nu îi este chiar indiferent ce se întâmplă în jurul lui”.

Menținerea în funcție a lui Blejnar, arată procurorii, era esențială pentru Radu Nemeș, care intenționa să finalizeze o serie de proiecte și „să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”, sens în care Marta și-a manifestat disponibilitatea atât pentru a încerca să-l convingă pe Blejnar să nu demisioneze, cât și pentru a acționa în sensul numirii unei alte persoane obediente, „iar dacă tot vrea neapărat să plece, să pună pe cine trebuie”, conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuirea lui Sorin Blejnar, evident în sensul grupării infracționale, era Sorin Florea – comisar general adjunct al Gărzii Financiare.

Procurorii susțin în referat că Marta își punea bazele menținerii în funcție a lui Blejnar și Comăniță pe relațiile deținute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental. „Astfel, indicii obținute relevă că Alexandru Codruț Marta se bazează pentru a asigura menținerea în funcție (până la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemeș la 1 martie) a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment”, se arată în documentul citat.

Procurorii mai arată că, în 5 martie, Codruț Marta s-a întâlnit, în jurul orei 10.10, cu Viorel Comăniță, iar apoi a discutat mai bine de o oră la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai notează că, în 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o întâlnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmițându-i: „Vin și cu răspunsurile, cred că până atunci cu așa”.

Procurorii precizează că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
Tragedie în fotbalul românesc! A fost răpus de infarct în puterea vârstei
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...