Sorin Oprescu a stabilit întrebarea la referendumul din 6 octombrie privind câinii maidanezi din Capitală

Sorin Oprescu a stabilit întrebarea la referendumul din 6 octombrie privind câinii maidanezi din Capitală
Publicat: 05/09/2013, 16:21
Actualizat: 22/10/2014, 10:39

Sorin Oprescu a stabilit formula prin care va consulta cetățenii în privința câinilor vagabonzi, la referendumul din 6 octombrie, dar decizia finală se va lua la Consiliul General al Municipiului București de mâine.

„Întrebarea pe care o vom propune spre aprobare este: ‘Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân capturați pe domeniul public și care nu au fost adoptați în termenul prevăzut de lege’? Tremenul prevăzut de lege este 7 zile. Răspunsurile sunt Da sau nu”, a spus Oprescu, la finalul disvuțiilor cu primarii de sector. Decizia privind organizarea referendumului va fi luată în ședința Consiliului General al Municipiului București de mâine.

Oprescu a mai spus că activitatea de prindere a câinilor fără stăpân „va începe cu potențial crescut săptămâna viitoare”. Câinii agresivi vor fi eutanasiați „cu riscul depunerii unor plângeri penale din partea ONG-urilor”. Potrivit lui Oprescu, în ultimul an au fost sterilizați 6512 câini maidanezi în București – 3305 în adăposturile din Mihăilești și Pallady, iar 3327 în cabinetele veterinare.

Potrivit acestuia, până la organizarea referendumului, municipalitatea va continua campania de sterilizare, potrivit legilor în vigoare.

Potrivit articolului 4 al Legii 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001, „câinii fără stăpân vor fi capturați și transportați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazați o perioadă de 14 zile”.

„În situația în care, dupa expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicați sau adoptați conform anexelor nr. 4 și 5, aceștia vor fi eutanasiați”, conform Legii 227/2002.

Legea mai prevede că eutanasia este „un act de sacrificare prin procedee rapide și nedureroase” a câinilor.

Primarul sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, a declarat la sfârșitul discuțiilor cu Sorin Oprescu că el a propus și solicitat Guvernului ca să dea o OUG privind completarea actualei legi în vigoare pentru a se permite eutanasierea câinilor bolnavi și agresivi. „Bugetul pentru menținerea unui câine într-un adăpost este foarte mare”, a spus el. La rândul lui, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că „primarii sectoarelor 1 – 6 sunt castanierii de serviciu” și a cerut să aibă putere de decizie în privința câinilor. El a afirmat că vrea să organizeze un referendum pentru ca locuitorii din sectorul 4 să decidă în privința câinilor, dar că nu se știe „dacă acesta va fi luat în seamă de legislativ”, în lipsa unei legi aferente. Întrebat care este părerea lui personală despre câini, primarul Piedone a spus că o va face doar „la o bere” pentru că nu vrea să influențeze cetățenii.

La ședința convocată de Oprescu au venit primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și al sectorului 6, Rareș Mănescu. Înainte de a intra la discuții, Chiliman a reafirmat că el este de acord cu eutanasierea. De la sectorul 5 a venit Bogdan Georgescu, șeful poliției locale. Sectorarele 2 și 3 sunt reprezentate la ședința cu Sorin Oprescu prin viceprimarii Mihai Toader și Cristian Tudorache.

Primarul General, Sorin Oprescu, i-a convocat la o ședință de urgență pe primarii celor 6 sectoare ale Capitalei, Prefectul Municipiului Bucuresti, Prefectul Județului Ilfov, Președintele Consiliului Județean Ilfov, precum și pe liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în CGMB, pentru a stabili măsurile imediate privind situația câinilor comunitari.

Primarul general, Sorin Oprescu, a anunțat miercuri că va organiza un referendum în București pe tema eutanasierii câinilor maidanezi, susținând că va face „exact ce vor spune cetățenii”. „Din păcate, este o problema care trenează de zeci de ani. Această problemă nu se poate rezolva decât prin unitate și solidaritate. Voi face exact ce vor spune cetățenii”, a spus Sorin Oprescu, precizând că întrebarea la care vor răspunde bucureștenii va fi „Sunteți de acord cu măsura radicală?”.

Primarul general a spus că referendumul ar putea fi organizat în ultima săptămână din septembrie sau în prima din octombrie. Vineri, 6 septembrie, la ora 12.00, consilierii generali se vor întâlni în ședință de îndată pentru a stabili data referendumului privind soarta maidanezilor. „Voi face exact așa cum îmi cer bucureștenii”, a spus Oprescu.

Sorin Oprescu face referendum pentru eutanasierea maidanezilor. „Voi face exact ce vor spune bucureștenii”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×