Soția președintelui Klaus Iohannis a pierdut un proces cu statul

Soția președintelui Klaus Iohannis a pierdut un proces cu statul
Publicat: 19/05/2015, 20:48

Potrivit reprezentanților Tribunalului Sibiu, magistații au respins, luni, cererea formulată de mai mulți profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, de acordare a drepturilor salariale potrivit Legii 221/2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Admite excepția: prescripția dreptului material la acțiunea invocată în cauză. Respinge acțiunea”, se arată în decizia magistraților.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la pronunțare.

Printre cadrele didactice care și-au cerut drepturile salariale în instanță se numără și Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, precum și directorul liceului, profesorul Gabriel Octavian Negrea.

Dosarul în care este parte și Carmen Iohannis a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu în ianuarie 2015, după ce soția șefului statului a fost, de-a lungul anilor, parte în mai multe astfel de cauze, care s-au disjuns.

Pe rolul instanței sibiene au fost deschise, în ultimii ani, mai multe procese de către profesorii din județ pentru recuperarea salariilor promise prin Legea 221, cele mai vechi datând din perioada 2008 – 2009.

Carmen Iohannis predă limba engleză la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și este dirigintă la clasa a IX-a. Într-un interviu acordat televiziunii publice, în luna ianuarie, soția președintelui Klaus Iohannis spunea că nu ar vrea să renunțe la cariera de profesor și că intenționează să păstreze câteva ore la liceul sibian și să continue să ghideze elevii din clasa sa și în următorii ani.

„Încerc sa fac acest efort, să fiu câteva zile la Sibiu și câteva zile la București”, spunea ea.

O lună mai târziu, în 26 februarie, Carmen Iohannis declara, la Berlin, unde l-a însoțit pe președinte în vizita oficială, că deocamdată nu și-a început activitatea de Primă Doamnă, dar că i-ar plăcea să se implice în educație și în susținerea tinerelor talente.

Totodată, soția președintelui a recunoscut că îi este greu să facă naveta de la Sibiu la București.

„Mi-e greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut. Mai așteptăm”, a afirmat ea, adăugând că dorește să predea în continuare, „măcar cu jumătate de normă”.

La jumătatea lunii aprilie, soția președintelui și elevii săi de clasa a IX-a de la liceul sibian au vizitat Muzeul Cotroceni și Palatul Parlamentului.

Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie 2008. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu.

La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituțională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanță – 151/2008 – prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranșe, din martie și din septembrie 2009, de cele mai mari creșteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanță declarată neconstituțională.

Guvernul justifica aprobarea Ordonanței 151/2008 arătând că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susținut în contextul economic.

Ulterior, în iulie 2009, Curtea Constituțională a stabilit că ordonanțele care reduc sau amână aplicarea Legii 221/2008 nu respectă supremația Constituției.

În ianuarie 2011, procurorul general Laura Codruța Kovesi a sesizat instanța supremă cu recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se referă la creșterile salariale pentru personalul din învățământ. Verificarea practicii judiciare la nivelul întregii țări a fost făcută în urma sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curții de Apel Galați nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secțiile Unite.

În aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creșterile salariale în Educație, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferențelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin Legea 221.

Din 2008, mii de profesori au intentat procese pentru neacordarea majorărilor salariale prevăzute de Legea 221/2008, mulți dintre aceștia având câștig de cauză în instanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia