Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana

Redactor:
Diana Marcu
Redactor:
Mihai Schiau
Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana
Soțul cântăreței Cristina Rus, Dragoș Bîlteanu, conduce SIF Banat-Crișana, ar fi anchetat de DIICOT în dosarul fraudării companiei pe care o conduce, conform unor surse judiciare citate de presa economică.

B365.ro scrie, citând surse judiciare, că în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana ar fi implicate ”persoane cu funcții de conducere în cadrul SIF Banat-Crișana, dar și avocați”, iar prejudiciul estimat se ridică la peste 16 milioane de euro.

Conform Mediafax, procurori DIICOT au făcut luni dimineață 31 de percheziții în București, Ilfov și Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) precizează că procurori de la Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate, au făcut 31 de percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Arad, pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani.

Conform sursei citate, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse pentru audieri 25 de persoane.

Ziarul Financiar scrie că SIF Banat-Crișana (SIF1) este condusă de Dragoș George Bîlteanu, care deține funcția de director general și președinte al consiliului de administrație. Ceilalți membri ai board-ului SIF Banat-Crișana sunt Ștefan Dumitru (vice-președinte), Ion Stancu (membru și în comitetul de audit al SIF-ului), Adrian Petreanu, Valentin Chiser și omul de afaceri libanez Najib El Lakis. Fiul acestuia, Ali H. Lakis a demisionat vineri din funcția de membru neexecutiv în board-ului SIF 1.

Alături de Dragoș Bîlteanu, conducerea executivă a SIF Banat-Crișana este asigurată de Gabriela Grigore (director general adjunct – Departamentul Operațiuni) și Teodora Sferdian (director general adjunct – Departamentul Dezvoltare).

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Țara care va acoperi o parte din cheltuielile turiștilor care se duc în vacanță acolo....
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide