Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana

Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana
Publicat: 08/12/2014, 20:07

B365.ro scrie, citând surse judiciare, că în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana ar fi implicate ”persoane cu funcții de conducere în cadrul SIF Banat-Crișana, dar și avocați”, iar prejudiciul estimat se ridică la peste 16 milioane de euro.

Conform Mediafax, procurori DIICOT au făcut luni dimineață 31 de percheziții în București, Ilfov și Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) precizează că procurori de la Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate, au făcut 31 de percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Arad, pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani.

Conform sursei citate, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse pentru audieri 25 de persoane.

Ziarul Financiar scrie că SIF Banat-Crișana (SIF1) este condusă de Dragoș George Bîlteanu, care deține funcția de director general și președinte al consiliului de administrație. Ceilalți membri ai board-ului SIF Banat-Crișana sunt Ștefan Dumitru (vice-președinte), Ion Stancu (membru și în comitetul de audit al SIF-ului), Adrian Petreanu, Valentin Chiser și omul de afaceri libanez Najib El Lakis. Fiul acestuia, Ali H. Lakis a demisionat vineri din funcția de membru neexecutiv în board-ului SIF 1.

Alături de Dragoș Bîlteanu, conducerea executivă a SIF Banat-Crișana este asigurată de Gabriela Grigore (director general adjunct – Departamentul Operațiuni) și Teodora Sferdian (director general adjunct – Departamentul Dezvoltare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE