ȘPAGA DE FIȚE A LUI BLÂNDU. Afacerile paralele ale învățătoarei Blându: vindea polițe de asigurare pentru părinți și after school pentru copii

Publicat: 09/01/2014, 19:08
Actualizat: 03/09/2019, 07:41

Cel puțin 650 de lei costă after school-ul la Școlar AS, școala privată la care este coproprietar Dana Blându, învățătoarea de la școala Nr.10 „Maria Rosetti” urmărită penal pentru că a cerut părinților să strângă bani pentru cadourile care erau „necesare” cadrelor didactice și personalului auxiliar cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În afară de after school, Dana Blându mai încheia și polițe de asigurări de viață la ING, care însă a încetat colaborarea cu ea în urma scandalului cadourilor nesimțite.

Părinții „cofinanțează” de ani buni sistemul de învățământ din România cu milioane de euro. Pe lângă cheltuielile firești pe care le fac toți cei care au un copil la școală, părinții sunt forțați de sistem să contribuie în multe cazuri și la dotarea sălilor de clasă, la afacerile editurilor care publică auxiliare și manuale, dar și pentru „atențiile” făcute carelor didactice. În situația în care nu au cu cine să își lase copilul după terminarea cursurilor, părinții trebuie să scoată din buzunar alți bani pentru a plăti serviciile programului „Școală după școală” sau pe cele ale unui after school privat. Iar suma nu este deloc neglijabilă.

Afacerea privată a învățătoarei Dana Blându

Un astfel de after school deține și Dana Blându. Părinții susțin că învățătoarea făcea presiuni asupra părinților să își înscrie elevii la after school-ul ei. „Am fost mustrată individual, chiar și la ședință am fost mustrați toți. Doamna ne știa și adresele, chiar traseul, știa clar că din zona în care locuim treceam exact pe lângă acel afterschool și ne-ar fi fost mai ușor să îl ducem la afterschool-ul dumneaei. Noi nu am fost receptivi și tocmai de aceea am fost chiar mustrați și a spus că o să o ia personal”, a spus mama unui copil.

La școala primară privată Școlar AS, pe care Dana Blându a înființat-o în 2005 împreună cu o altă învățătoare, tariful lunar la after school este de 650 de lei pe lună și cuprinde „activități recreative și efectuarea temelor”. Tariful crește în cazul celor care doresc să fie asigurate masa și transportul. De asemenea pentru fiecare curs de limbi străine, actorie, sport, abilități și creativitate, calculator părinții trebuie să plătească, pe lună, între 80 de lei și 350 de lei.

Click pentru a mări!

Captură foto: site-ul Școlar As înainte de a fi suspendat

La școala primară a învățătoarei Dana Blându, care are clasele I-IV, tariful pe lună este de 800 de lei.
Școlar AS oferă și serviciul before school, care costă 500 de lei pe lună, unde elevii primesc micul dejul și sunt supravegheați la teme.

Tarifele menționate mai sus sunt înscrise și pe site-ul Școlar AS, care a fost suspendat la scurt timp de la apariția în presă a înregistrării în care Dana Blându le cerea părinților elevilor pe care îi învață la școala Nr.10 „Maria Rosetti” să dea bani pentru cadouri de sărbători.

Click pentru a mări!

Captură foto: site-ul Școlar As înainte de a fi suspendat

Școala primară privată Școlar AS are două sedii, în Băneasa și Pipera, oferind și servicii de after school, tabere și petreceri pentru elevi, după cum se precizează pe site-ul școlii.

Click pentru a mări!

Captură foto: site-ul Școlar As înainte de a fi suspendat

Pe site-ul școlii private, în prezent suspendat, se mai precizează că aceasta are ca parteneri cadre didactice de la liceele bucureștene „Nicolae Iorga”, „Alexandru Vlahuță” și „Jean Monnet”, dar și de la o serie de școli generale din București, inclusiv opt nume de la Școala nr. 10.

Persoana de contact menționată pe același site era chiar învățătoarea Dana Blându.

Click pentru a mări!

Captură foto: site-ul Școlar As înainte de a fi suspendat

Partenera ei în această afacere spunea, acum mai mulți ani, că primul sediu a fost deschis în octombrie 2005, iar cel de-al doilea, un an mai târziu, potrivit Mediafax.

Acționară la două firme

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, învățătoarea Dana Florina Blându, în vârstă de 48 de ani, deține 80% din firma Euro First Education SRL, înființată în aprilie 2010, al cărui obiect de activitate este învățământul primar. La firma respectivă, care are același sediu cu cel al Școlar AS din Pipera mai deține 20% din acțiuni și psihologul Iuliu – Adrian Monoranu.

În 2012, Euro First Education SRL a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 289.289 de lei și o pierdere de 136.949 de lei.

Învățătoarea Dana Blându mai deține și 40% din frima D&G AS INTERNATIONAL SRL, înființată în 2005 și aflată în prezent în faliment și al cărei obiect de activitate era alte forme de învățământ.

Dana Blându, dată afară de la ING

Dana Blându a mai fost și agent asigurări de viață la ING până în data de 6 ianuarie. ING Asigurări de Viață a încheiat colaborarea cu Blându, în urma informațiilor apărute în presă.

„Începând cu data de 6 ianuarie 2014, doamna Dana Blându nu mai este colaborator al ING Asigurări de Viață. Colaborarea dintre ING Asigurări de Viață și doamna Dana Blându a încetat ca urmare a conduitei dumneaei în activitățile conexe colaborării cu ING, aflată în neconcordanță cu principiile noastre de business”, au arătat reprezentanții ING pentru gândul.

Ei au precizat totodată că nu erau la curent cu activitățile învățătoarei, dar și că nu au primit reclamații de la clienți.

„În perioada colaborării nu au fost înregistrate reclamații din partea clienților nostril privind activitatea dumneaei și nici nu am avut informații privind conduit în cadrul altor activități pe care le desfășura în afara colaborării cu ING Asigurări de Viață”, se mai arată în răspunsul la solicitarea gândul.

After school-ul, varianta privată a programului „Școală după Școală”

Învățătoarea Dana Blându, care a negociat luna trecută cu părinții cadourile care trebuie date cadrelor didactice și personalului auxiliar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, este parte a unui sistem care a luat foarte mare amploare în România – after school-ul.

After school-ul este varianta privată a programului „Școală după Școală”, prevăzut în legea Educației.
În cazul în care școala nu are clase libere pentru organizarea programului „Școala după școală”, atunci părinții pot opta pentru serviciile oferite de organizații neguvernamentale sau de firme private.

Pentru un astfel de program, în cadrul căruia elevii își pot efectua temele, pot participa la diverse activități reactivități și li se oferă două gustări, prețul este cuprins între 600 și 1500 de lei pe lună.

Cele mai multe after school-uri oferă și transportul elevilor. În cadrul after school-urilor private, elevii pot dormi la prânz, își pot face temele asistați de profesori specializați, pot participa la cursuri de limbi străine. Oferta este mult mai variată decât la programele oferite în școli. Astfel, elevii care merg la after school-uri pot urma cursuri de actorie, arte marțiale, dans sportiv, pian, canto, atelier de creație și cultura.

Dana Blându, la mâna Consiliului de Administrație al unității de învățământ

Învățătoarea Dana Blându este cercetată de poliție că cerea bani de cadouri de la părinți. Inspectorul scolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunțat, joi, că o decizie în cazul învățătoarei Dana Blându de la Școala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administrație al unității de învățământ, acesta urmând să se întrunească vineri, potrivit Mediafax.

O a doua înregistrare în care profesoara Dana Blându de la școala Nr.10 „Maria Rosetti” negociază cu părinții cadourile care trebuie date cadrelor didactice și personalului auxiliar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a fost dată publicității. În dialogul purtat de învățătoarea Dana Blându cu un alt părinte, aceasta îi cataloghează pe părinți ca fiind „săraci sau nesimțiti” pentru că vor să ofere doar o cafea și o ciocolată.

La scurt timp după ce a doua înregistrare a apărut în presă, directoarei școlii 10 Maria Rosetti din București, Camelia Fercu, i s-a suspendat detașarea la această unitate de învățământ de către Inspectoratul Școlar al municipiului București, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens. Vezi aici mai multe detalii!

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Iohannis are un nou favorit la șefia PNL. Cîțu și Orban, marii pierzători
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...