Spania a făcut lobby secret asupra Congresului SUA pentru obținerea suveranității comune asupra Gibraltarului

Spania a făcut lobby secret asupra Congresului SUA pentru obținerea suveranității comune asupra Gibraltarului
Publicat: 03/08/2020, 19:40
Actualizat: 03/08/2020, 19:43

Ambasada Spaniei la Washington DC a trecut „peste linie” odată cu complot secret pentru a înlătura suveranitatea Regatului Unit, după semnarea unei rezoluții care susține statutul britanic al Gibraltarului, conform unor membri actuali și foști ai Camerei Reprezentanților. Congresmenii au declarat că, deși diplomatilor ar trebui să li se permită să își argumenteze cazul, atitudinea oficialilor spanioli a fost uneori considerată ca fiind „beligerantă”, „forțată”, „agresivă” și „peste linie”.

O campania „agresivă” a căutat să creeze sprijin american pentru un control spaniol

O rezoluție a Congresului american care susține controlul britanic asupra Gibraltarului a dezlănțuit o campanie de diplomație spaniolă „beligerantă”.

Șapte membri actuali sau foști membri ai Camerei Reprezentanților SUA au declarat pentru The Telegraph că „Ambasada Spaniei la Washington D.C. a pus presiune după ce s-a semnat o rezoluție care susține statutul britanic al Gibraltarului sau au vizitat teritoriul”.

Scrisoarea din 2015 a exprimat un „regret profund” pentru rezoluție și a afirmat că Gibraltar este o „colonie” care nu avea „dreptul la autodeterminare”, potrivit unei copii văzute ziarul  Fr24news. Regatul Unit și Statele Unite „luptau cot la cot, apărând libertatea în țări precum Afganistan și în Coaliția Internațională împotriva Isilului.” Nu era clar de ce a fost considerată relevantă referirea la sprijinul spaniol pentru lupta americană din Orientul Mijlociu.

Domnul congresman George Holding a spus că ambasadorul de la acel moment era „foarte categoric” și „foarte agresiv” în a-și face cazul în Gibraltar.

El a spus că mai târziu a participat la o cină cu Santiago Cabanas, actualul ambasador spaniol, care a pus din nou presiune pe această problemă, dar într-un mod mai puțin confruntător.

Domnul Holding a spus: „Nu doresc ca Gibraltar să obțină vreun ajutor sau recunoaștere din partea Statelor Unite, ceea ce ar împiedica încercarea Spaniei de a readuce Gibraltarul, în special în timpul acestor negocieri privind Brexit-ul. “

Domnul Connolly a avut o experiență similară. El a semnat rezoluția care susține pretențiile Marii Britanii la Gibraltar și a primit trei scrisori – una în 2014, 2015 și 2016 – de la ambasadorul Spaniei.

Ambasadorul Spaniei a menționat, într-o scrisoare din 2016, că Gibraltar avea un plan pentru ca Marea Britanie să piardă suveranitatea teritoriului

În scrisoarea din octombrie 2016, trimisă la doar patru luni după ce Marea Britanie a votat pentru a părăsi UE, ambasadorul a menționat că Gibraltar a votat împotriva Brexit-ului și a propus un plan care să prevadă ca Marea Britanie să piardă suveranitatea exclusivă a teritoriului.

„Având în vedere efectele foarte negative pe care le va avea acest [Brexit] pentru Gibraltar și modelul său economic, precum și pentru regiunile spaniole vecine, Spania a prezentat o propunere Regatului Unit”, a scris domnul Gil-Casares, încă ambasador.

„Ne propunem să începem negocierile în vederea acceptării unui regim de suveranitate comună care să permită Gibraltarului să rămână în UE. Credem că ar fi foarte benefic pentru toate părțile. “

Planul ar putea vedea rezidenții Gibraltar obținând cetățenia spaniolă, precum și cetățenia britanică.

De asemenea, ar stabili Spania ca având un cuvânt de egalitate în politica externă, apărare și imigrație a teritoriului.

Planul ar scăpa și de granița Spania-Gibraltar.

Ambasadorul a explicat cum, ca parte a propunerii comune de suveranitate, Gibraltar își va păstra instituțiile autonome și va continua să-și definească propriul sistem de impozitare. Nu se știe dacă propunerea a fost vreodată prezentată oficial în Marea Britanie.

Scrisoarea s-a încheiat prin a exprima speranța că congresmanul „va găsi aceste informații utile” și spunând că oficialii spanioli „rămân la dispoziția dvs. pentru a furniza informații suplimentare pe care le puteți avea în această privință”.

Ambasadei Spaniei a solicitat întâlniri față în față și trimitând note semnate  la congresmeni.

Câțiva membri actuali și foști ai Congresului au declarat că au fost abordați de ambasada spaniolă la Washington după ce au sprijinit suveranitatea teritoriului britanic de peste mări.

Dl Connolly a declarat ziarului că susține în continuare poziția Regatului Unit: „Gibraltar are o populație și că populația vrea să rămână afiliată cu Marea Britanie. Ei nu doresc să fie încorporați în Spania. “

Un alt congresman, domnul Rouzer, a semnat rezoluția domnului Holding în iulie 2017. El a declarat că personalul său a primit apoi un apel de la Ambasada Spaniei „învinuindu-mă că o fac” pe un ton descris ca „beligerant” și „foarte, foarte energic”.

Congresmenul a primit apoi un apel direct de la ambasadorul Spaniei. „Conversația mea cu ambasadorul a fost cordială, dar a fost foarte clar că el a reprezentat iritarea și marea anxietate pe care am susținut-o că Gibraltar rămâne cu britanicii”, își amintește el.

Domnul Rouzer a declarat că activitatea de lobby pentru Gibraltar a fost „una dintre cele mai confruntare interacțiuni” pe care le-a avut cu o ambasadă străină în cei cinci ani ai săi de congresist.

În alte momente, spaniolii au acționat după ce membrii Congresului au organizat excursii oficiale la Gibraltar. Acesta a fost cazul cu patru membri ai Congresului: domnul Calvert, domnul Cook, domnul Sensenbrenner și domnul Frelinghuysen.

Domnul Calvert a fost supus presiunii după o călătorie în iulie 2017.

„Spaniolii au înnebunit”, a spus el. „Au vrut să vină să mă vadă pentru a mă convinge să schimb locuri de muncă.”

El a respins cererea de a se întâlni cu ambasadorul Spaniei. „Practic vor ca Statele Unite să rămână în afara acestui lucru”, a spus el despre poziția spaniolă.

Marea Britanie este furioasă după ce a descoperit că Spania are legături secrete pentru grupuri de lobby

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Boris Johnson a anunțat: „Gibraltarul și-a exprimat în mod repetat și copleșitor dorința de a rămâne sub suveranitatea britanică și le vom respecta dorințele. Nu vom intra niciodată în acorduri prin care oamenii din Gibraltar ar trece sub suveranitatea unui alt stat împotriva dorințelor lor. ”

Marea Britanie și Spania, aliații Nato, s-au confruntat în mod repetat  de cel puțin trei secole asupra micilor enclave de la gura Mediteranei, care a fost cedată Marii Britanii în 1713 i prin Tratatul de la Utrecht și a jucat un rol crucial în cel de-al doilea război mondial. Dar Spania a susținut că teritoriul aparține sub controlul său.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?