Sporuri salariale între 20 și 50% și bani de chirie, în proiectul noului Statut al polițistului

Sporuri salariale între 20 și 50% și bani de chirie, în proiectul noului Statut al polițistului
Publicat: 04/12/2013, 10:07
Actualizat: 04/12/2013, 10:14

Polițiștii ar putea primi sporuri salariale între 20 și 50 la sută din salariul de bază, bani de chirie, dacă lucrează în alte localități decât cea de domiciliu, și plată dublă pentru zilele de sărbătoare muncite, potrivit noului Statut al polițistului, supus dezbaterii publice.

La capitolul „Drepturi compensatorii” din proiectul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se arată că polițiștii care acceptă să lucreze în mediul rural sau în localități izolate vor primi un spor salarial de 20 la sută din leafa de bază.

Sporurile ajung, însă, la 50 la sută din salariul lunar „corespunzător riscurilor deosebite ale funcției de polițist, a interdicțiilor, a restrângerii unor drepturi sau libertăți și a incompatibilităților impuse de funcția publică cu statut special, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne”.

Conform proiectului, polițiștii care vor merge la serviciu în zilele de sărbătoare vor fi plătiți dublu pentru orele lucrate. În același timp, polițiștii care fac ore suplimentare ar urma să încaseze, pentru acestea, un spor de 75 la sută din salariul lunar.

În același timp, noul Statut al Polițistului aduce noutăți în ceea ce privește compensația lunară pentru polițiștii care lucrează departe de casă. Astfel, în cazul în care polițistul este „numit în prima funcție sau transferat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul” și nu deține o locuință în localitatea respectivă sau pe o rază de 30 de kilometri, el poate beneficia de decontarea chiriei, în raport cu prețul pieței din localitatea respectivă.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MAI, polițiștii care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu care nu vor să stea cu chirie, ci doresc să își cumpere sau să își ridice o casă în localitatea respectivă, urmează să fie „sprijiniți prin acordarea unei compensații lunare, pentru o perioadă ce nu poate depăși durata creditului aflat în derulare, dar nu mai mult de 10 ani, o singură dată în carieră, din momentul contractării unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziționării sau construirii unei locuințe în acea localitate sau pe o rază de 30 de km”.

Noul proiect al legii privind Statutul polițistului aduce modificări și legate de modul de evaluare profesională al polițiștilor. Astfel, polițiștii vor fi evaluați anual, ca și până acum, însă, dacă vor primi calificativul „nesatisfăcător” sau de două ori „satisfăcător”, cei cu funcții de execuție vor fi obligați să urmeze cursuri de perfecționare. Dacă nici după aceste cursuri nu primesc calificativul „bine” sau „foarte bine”, ei vor fi dați afară.

În același timp, polițiștii care ocupă funcții de conducere și care vor fi notați cu „nesatisfăcător” sau „satisfăcător” vor face obiectul unui control, iar dacă se vor descoperi neajunsuri, aceștia vor fi trecuți într-o funcție inferioară sau una de execuție.

„Sunt multe articole bune în noul Statut al polițistului, care, până la un punct, a fost conceput împreună cu noi. Este un lucru bun că s-a ținut cont de propunerea noastră legată de modul în care se acordă compensațiile lunare pentru polițiștii care lucrează departe de localitatea de domiciliu și care sunt obligați să închirieze locuințe. Acesta este modelul magistraților propus de noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Pro Lex.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii