„SRI mi-a retras certificatul ORNISS, iar Kovesi m-a avertizat SĂ RENUNȚ la dosar” Fostul procuror Max Bălășescu, despre o anchetă care a ajuns la LIVIU NEGOIȚĂ

SRI mi-a retras certificatul ORNISS, iar Kovesi m-a avertizat SĂ RENUNȚ la dosar Fostul procuror Max Bălășescu, despre o anchetă care a ajuns la LIVIU NEGOIȚĂ
Publicat: 07/01/2019, 10:43

Fostul procuror Max Bălășescu susține că în momentul când într-un dosar a ajuns la legăturile dintre Liviu Negoiță și un clan interlop, SRI i-a retras certificatul ORNISS și procurorul general de atunci, Laura Codruța Kovesi, l-a avertizat prin intermediari.

„Vara anului 2008 – după aproape 6 luni de audieri, cercetări, filaje, înregistrări ale convorbirilor telefonice, înregistrări ambientale împreună cu ofițerii judiciariști din cadrul Poliției Capitalei, ne hotărâm să procedăm la declanșarea operațiunii de depistare, prindere și conducere a tuturor persoanelor cercetate în cauză la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru audieri. Deoarece erau aproximativ 70-80 de persoane, am stabilit ca persoanele să fie audiate la sediul Poliței Capitalei. În timpul acțiunii de depistare, respectiv perchezițiile domiciliare, am continuat înregistrarea convorbirilor telefonice pentru a ne ajuta inclusiv la localizare în momentul operativ. Conducătorul grupării infracționale cercetate nu a fost găsit la domiciliu, deoarece fusese avertizat de acțiune și reușise să părăsească teritoriul Municipiului București. Din comunicările acestuia cu alte persoane din grupare a reieșit că „Max ăsta are un mare tupeu că vine la mine acasă. Cine dracu” se crede el, nu știe ce pot să-i fac?„. La acel moment, chiar nu știam”, scrie fostul procuror Max Bălășescu.

Având în vedere amploarea dosarului, se decide că trebuie să aibă loc o conferință de presă. Înainte, însă, lui Bălășescu i se arată o fotografie cu o persoană care semăna cu șeful grupării și viceprimarul Capitalei de la momentul respectiv, Răzvan Murgeanu, în care primul îi dădea celui de al doilea un plic.

„Prezentă toată presa la conferința de presă, prezint succint situația de fapt și răspund la întrebări. La un moment dat, în timpul conferinței afirm, pe baza înregistrărilor din dosar, că „oameni politici au fost sprijiniți în campania electorală de lumea interlopă”… Am fost întrebat despre cine este vorba și am răspuns că este vorba despre un PRIMAR.”, continuă fostul procuror relatarea.

„Din interceptările mele rezulta că, prin intermediul șoferului său, Liviu Negoiță, primarul Sectorului 3, avea strânse legături cu această grupare pe care eu o cercetam pentru violențe, șantaj, taxe de protecție, tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri etc.. După încheierea conferinței de presă, fără să urmăresc reacțiile, mă apuc de audierea persoanelor reținute până atunci. După aproximativ 30 de minute sunt sunat de adjunctul primului procuror care îmi spune că procurorul general vrea să vorbească cu mine, să mă prezint cu dosarul la ei. Îi spun că nu am cum, dosarul are aproape 15 volume și am peste 30 de persoane la audiere și eu am doar 24 de ore pentru prezentarea la instanță, dacă am propuneri de arestare de făcut. Mi-a spus că nu-i interesează și să mă întorc la sediu.

Mă duc la sediu, fără dosar, și mi se spune: „dacă nu te băgai în declarații politice, acum erai erou național, că până la tine nimeni nu a făcut așa ceva; dar, pentru că te-ai băgat, acum ești în căcat cât casa„. Îmi spune adjunctul: „ Kovesi nu mai vrea să stea de vorbă cu tine, hai la procurorul general de la Curte”. Domnul George Bălan îmi spune, cu foarte mult calm: „Max, despre ce este vorba?”, îi explic în mare despre ce este vorba în dosar, dar dumnealui îmi spune că Parchetul General este interesat de afirmațiile mele legate de oamenii politici, nu de dosar în sine. Îi spun că am înregistrările cu șoferul lui Negoiță și lumea interlopă și mai am înregistrări care conduc la legături între colegi de-ai noștri cu această grupare și că eu cred că avertizarea a plecat de la noi. Și îmi spune că procurorul general Kovesi îmi transmite că „ sunt ca un dalmațian și să am mare grijă” și că mai bine ar trebui să renunț la dosar și să le dau interceptările”, spune Max Bălășescu.

Acesta refuză însă să predea dosarul și amenință chiar că va face totul public.

„După 36 de ore de nesomn, pregătirea activităților desfășurate, percheziții, audieri, sesizez instanța de judecată cu propunere de arestare a unora dintre persoanele audiate. Nu știam nimic din ce se întâmplase în spațiul public de la declarația mea. Instanța nu emite mandate de arestare preventivă si atunci mi-a trecut orice stare de oboseală și sun să aflu ce s-a întâmplat. Mi se spune că judecătoarea are cerere de pensionare depusă și nu vrea să aibă probleme, deoarece între timp a ieșit un mare scandal public, oamenii politici reacționând, inclusiv președintele care a afirmat că s-a săturat de „procurori James Bond care se întâlnesc pe la colțuri cu conul Alecu” (referindu-se la un bun prieten al meu, Alecu Racoviceanu).

A doua zi mi se cere imperativ să predau înregistrările și filajele care îi priveau pe Negoiță și Murgeanu, le spun că nu am decât cu Negoiță și nimic despre Murgeanu, de unde au scos-o cu Murgeanu, îmi arată presa și atunci văd acele poze cu Murgeanu pe care le văzusem la Poliția Capitalei, le-am spus că eu nu am dat niciun document presei și o să verific. Sun la Poliția Capitalei să aflu de unde sunt pozele cu Murgeanu și aflu că au fost date de un site de presă.

Atunci aflu că Răzvan Murgeanu nu avea nicio legătură cu dosarul meu și că nici cel din poză nu era șeful clanului pe care îl urmăream eu, exista doar o asemănare izbitoare între cele două personaje, era de fapt o întâlnire între șeful unui alt clan interlop – Gigi Buba și Răzvan Murgeanu și pozele au fost făcute în timpul campaniei electorale. Ulterior, ca să termin cu acest episod, am aflat că procurorul Cătălin Macovei, la acel moment procuror DNA, prieten cu Răzvan Murgeanu, fără niciun temei legal, i-a spui acestuia că urmează să îl arestez, iar acesta, de frică, s-a dus la președintele Traian Băsescu – aceasta este o afirmație pe care o fac în urma unor relatări ale unor prieteni ai celor doi”.

Ulterior, un alt magistrat decide arestarea suspecților din dosarul instrumentat de Bălășescu.

„Dar mă trezesc cu un ordin al Procurorului General Al României, Laura Codruța Kovesi, în care se prevede că le este interzis procurorilor de caz să mai susțină conferință de presă sau să mai dea informații presei despre dosarele în lucru.(…) În zilele următoare, probabil aflând că nu are nicio legătură Răzvan Murgeanu cu dosarul meu, mi se solicită doar înregistrările cu cele care îl priveau pe Liviu Negoiță, insist că nu predau nimic și mă pun pe gânduri aceste insistențe. Sincer, eu nu ascultasem înregistrările telefonice efectuate în dosar, erau aproape 150 de DVD-uri, fiind înregistrate aproape 100 de numere. Identific DVD-ul în cauză și încep să-l ascult eu”, completează fostul magistrat.

Cât privește conținutul înregistrării, aceasta ar face referire la o autorizație de mediu: „Și acum, off the record: am apucat să ascult înregistrările acelea de care erau interesați și care se pare că le scăpaseră ofițerilor SRI și, din câte îmi mai amintesc, era vorba despre o autorizație de mediu care trebuia să îi fie emisă unui investitor român pentru construirea celui mai exclusivist cartier din nordul capitalei și se discuta de niște sume de bani exorbitante. Ulterior, am auzit de la persoane avizate că, din cauza mea, Liviu Negoiță nu a devenit prim-ministru în 2008 și a trebuit să vină Boc. Dacă așa este sau nu, vom vedea…”

A doua zi afirmă Bălășescu, a fost informat că i se retrage certificatul ORNISS, la cererea SRI.

„Plec din biroul șefei efectiv blocat, pentru că nu se întâmplase așa ceva niciodată in istoria procuraturii, deoarece în virtutea funcției de procuror ORNIS era obligat să îți dea certificat, doar dacă nu erai procuror nu aveai certificat ORNIS. Până să ajung în birou, deja la ușă mă aștepta grefierul căruia trebuia să îi predau DVD-urile. Două zile am inventariat și predat documentele secrete numai din dosarul respectiv. Au fost introduse în biroul de documente secrete și niciodată nu o să se mai știe ce discuții au fost interceptate.

Din acel moment, eu nu mai aveam voie, practic, să fiu procuror pentru că majoritatea dosarelor se bazau pe înregistrări, filaje, localizări etc., dar oamenii deja nu mai erau interesați de celelalte dosare și au găsit o formulă de compromis – în fiecare dosar în care aveam interceptări, mi-a fost repartizat un procuror care certifica înregistrările”, relateză fostul procuror.

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu certificatul ORNISS, Max Bălășescu a cerut o audiență la șeful ORNISS, care îl anunță că demersul a fost făcut la cererea specială a Serviciului Român de Informații.

„Am vorbit cu Procurorul General de la Parchetul Curții de Apel și mi-a spus că am perfectă dreptate, deoarece el nu a fost informat despre vreun conflict de securitate cu privire la mine și atunci, motivat, Primul Procuror Adjunct al Parchetului de pe Lângă Tribunalul București a făcut o solicitare pentru reanalizare și, sub semnătura generalului Coldea, a venit răspunsul că am încălcat legea, că nu am fost loial instituției și că sunt suspectat de fapte de corupție. Asta oficial, neoficial i s-a spus Primului Procuror Adjunct că, dacă vreodată va mai face vreo revenire pentru certificatul meu, va rămâne el fără certificat…

Deci, în 2008 eram suspectat de fapte de corupție de către SRI, dar eu am fost arestat în 2012, după un flagrant asupra unui individ care ceruse niște bani în numele meu și care nu avea nicio legătură cu mine, din 2008 până în 2011 nu mi-a mai fost repartizat niciun dosar penal, am fost ținut 3 ani doar pe dosarele pe care le aveam in lucru la momentul retragerii certificatului de securitate”, adaugă Bălășescu.

Fostul procuror Max Bălășescu a fost condamnat (pe când era procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov), în 2013, la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită pentru că a pretins de la un denunțător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, inițial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian și Simirianu Marian (alți inculpați din dosar, n.r.) să stabilească cu denunțătorul suma exactă”. Denunțătorul era cercetat pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălășescu. Bălășescu a fost eliberat în 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi