STENOGRAME. Cum își aranja Mazăre șpaga: „Să rezolve problema astăzi, că, dacă nu, mă ocup eu personal! Adică de ei, personal, mă!”

STENOGRAME. Cum își aranja Mazăre șpaga: „Să rezolve problema  astăzi, că, dacă nu, mă ocup eu personal! Adică de ei, personal, mă!
Publicat: 10/04/2014, 21:14
Actualizat: 06/07/2016, 12:39

Procurorii susțin că Mazăre a primit mita prin mai multe firme ofshore într-un cont escrow. DNA spune că utilizarea unui astfel de cont este însăși proba că cei 175.000 euro reprezintă mita primită de la omul de afaceri israelian. Mai precis, procurorii spun că banii odată depuși în acest cont pot fi preluați numai după ce se îndeplinește o condiție contractuală. În cazul de față, Mazăre putea accesa contul numai după ce semna actele cu compania lui Avraham Morgenstern pentru construcția cartierului social, proiect în valoare de 10 milioane de euro.

„Sunt nevinovat, este o absurditate să spui că am luat șpagă. Sunt mândru de cartierul pe care l-am făcut”, a spus Mazăre în apărarea sa

Mecanismul folosit seamănă cu utilizarea contului escrow în relațiile comerciale (Contul escrow este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanților la tranzacții comerciale. Principala caracteristica a contului escrow este că permite depunerea sumelor in favoarea beneficiarului, însă ridicarea acestora este condiționata de îndeplinirea unor condiții contractuale. În același timp, deponentul are posibilitatea recuperării integrale a disponibilului din cont in cazul in care partenerul nu își îndeplinește obligațiile.) Acest mecanism a fost probabil propus de primarul Mazăre Radu Ștefan care, într-o convorbire din martie 2012 cu Schwartzenberg Emilian, își arată preferința pentru utilizarea contului escrow (altceva să-ți spun și cu asta încheiem discuția: escrow! eu de când am învățat să fac bussines am învățat să lucrez cu contul escrow).”, se arată în referatul procurorilor DNA

Procurorii arată că unul dintre intermediarii afacerii, dar și a șpăgii era Elan Schwartzenberg. El ar fi intermediar al relației dintre edilul din Constanța și omul de afaceri Avraham Morgenstern. De asemenea procurorii spun că în traseul șpăgii a fost implicat și fratele lui Radu Mazăre, senatorul Alexandru Mazăre.

Procurorii au refăcut traseul banilor prin companiile ofshore și conturile lui Mazăre. „Conturile utilizate pentru aceste transferuri au fost cele deschise la LGT Bank din Liechtenstein de firma Melici Management Inc. (societate off shore controlată de Schwartzenberg Emilian – în care societatea L C Ltd (unicul asociat al societății Shapir Structures S.R.L.) transferă din Cipru sumele de 109.835 euro la data de 28.07.2011 și 173.012 euro la data de 24.08.2011. Din acest cont, Schwartzenberg Emilian transferă la Israel Discount Bank, Sucursala …. Netanza, Israel în contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 și suma de 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la aceeași dată, precum și 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la data de 06.12.2011. Aceste operațiuni au ca justificare „fees” – onorarii”, se arată în referatul procurorilor

Despre Elan Schwartzenberg, Mazăre a explicat se cunosc bine și sunt prieteni și despre vizta în Israel a menționat că era doar un popas în drumul său spre Egip.

Radu Mazăre spune că de fapt Elan i-ar fi preluat o datorie pe care o avea la el un om de afaceri grec. Mazăre a negat toate acuzațiile de luare de mită. Procurorii spun însă altceva că Mazăre a făcut presiuni pe funcționarii primariei pentru ca licitația pentru cartierul social să revină firmei Avraham Morgenstern și ca acesta să obțină toate aprobările necesare.

Traseul banilor: Avi -> Elan-> Mazăre

  • În acea perioadă, S.C. Shapir Structures S.R.L. se afla deja în relații contractuale cu Primăria Constanța întrucât obținuse contractul de execuție a trei blocuri din proiectul locuințe pentru tineri. Reprezentantul acestei societăți, Morgenstern Avraham, era prieten cu Schwartzenberg Emilian iar acesta din urmă era prieten cu primarul Mazăre Radu Ștefan cât și dintr-o serie de afirmații publice făcute de aceștia). Așadar, Schwartzenberg Emilian a acționat ca un liant între reprezentantul firmei Shapir și primarul Constanței.
  • Pe fondul demarării de către Mazăre Radu Ștefan a Programului de construire locuințe modulare grupate in Campusul Social „HENRI COANDA”, reprezentantul societății Shapir a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma a fi organizată pentru realizarea acestui proiect. Împreună cu Schwartzenberg Emilian și Mazăre Radu Ștefan, a stabilit să vireze într-un cont al unei societăți off shore controlată de Schwartzenberg Emilian sumele reprezentând mita oferită pentru câștigarea licitației, urmând ca Schwartzenberg Emilian să vireze anumite sume din acest cont, pe măsură ce Mazăre Radu Ștefan își îndeplinea obligațiile legate de câștigarea licitației de către societatea Shapir, în conturile personale ale primarului și ale fratelui său, Mazăre Alexandru.
  • A fost ales Schwartzenberg Emilian pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Morgenstern Avraham, cât și a lui Mazăre Radu Ștefan, fiind astfel un garant că fiecare dintre cei doi își va îndeplini „obligațiile” asumate (respectiv Morgenstern Avraham era sigur că Schwartzenberg Emilian îi va transfera banii primarului Mazăre Radu Ștefan doar în momentul în care era sigur de efectuarea de către acesta a demersurilor favorabile societății sale, iar Mazăre Radu Ștefan era sigur că, odată banii transferați de reprezentantul societății Shapir în conturile lui Schwartzenberg Emilian, îi va primi de la acesta din urmă pe măsură ce va facilita câștigarea licitației de către societatea Shapir). (referatul procurorilor)

„În această perioadă, pe fondul unor discuții între Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham legate de dorința acestuia din urmă de a câștiga contractul de execuție a campusului social, inculpatul Mazăre Radu Ștefan a acționat în vederea câștigării încrederii reprezentantului societății Shapir. În acest sens a dorit să îi demonstreze că, având în vedere autoritatea și eficiența sa în cadrul Primăriei Constanța, el este persoana cu care trebuie să trateze în cazul în care urmărește să încheie contracte cu autorități subordonate primăriei. Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ștefan cu vice primarul în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societății Shapir:

„F D: Bună dimineața domn primar!

MAZĂRE RADU ȘTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu știința ta?

FD: Da!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: Da…Ă.. cine-i ține locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham)aici…(Neinteligibil)
FD: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FD: Bineînțeles!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: Domnu Avi…Îl știi pe domnul Avi?
F D: Bineînțeles!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: Face drumurile și face blocurile… !
F D: Știu și problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizație, și trebuiesc sparte… ș-așa mai departe..
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: De ce este o problema asta?De ce…
F D: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?
F D: Păi..
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Sau este o problemă ?
FD: – Nu știu, dar..credeți-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta și rezolv. Mi-a zis ieri și dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcția Tehnic Achiziții din cadrul Primăriei municipiului Constanța, al cărui nume va apărea și ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relația cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Dar știi cum trebuie rezolvată? De urgență. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
F D: – Știu, știu…
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Da?
FD: – Și pierde bani!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
FD: – (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Și dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: – Corect!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Nici.. (n.n. înjură) ei de funcționari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)
……
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi , că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcția de urbanism.. și de toate autorizațiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă!Mai exact…
FD: – Cel mai bine așa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
FD: – Da!
MAZĂRE RADU ȘTEFAN: – (n.n. vorbește în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!

F D: – Bine. Să trăiți !O zi bună!” (f. 187-188, vol.1)

Din verificarea site-ului Primăriei Constanța a rezultat că în aceeași zi a fost emisă autorizația din 19.07.2011 având ca obiect „modificare proiect aprobat cu a.c. în 12.11.2008 „construire ansamblu de locuinte ieftine pentru tineri,organizare de santier si racorduri utilitati – etapa VIII blocurile 9 ,10 si 11 p+9et in Ansamblul Baba Novac program municipal de construire locuinte ieftine, conform HCLM 613/2007 si HCLM 340/2008 faza i : construire bloc bn 9 investitie SC Shapir Structures SRL”

Reacția lui Mazăre: „E o stenogramă anterioară”

Primarul Radu Mazăre a explicat că stenograma de mai sus este anterioară contractului pentru cartierul destinat asistaților sociali. „Omul de afaceri care l-a realizat lucrează programul de asfaltare din Constanța de 10 ani de zile, e normal să vorbesc cu el. Interceptarea unde îl cert pe viceprimar este una anterioară și e vorba de autorizațiile pentru blocurile pentru tineri. Întotdeauna voi reclamați intârzierea și eu îi cert. În discuțiile cu Elan, sigur că vorbeam dacă mi-a luat bilete. Da am fost în Israel, am fost la măciucă”, a spus Mazăre. Primarul a mai susținut că se întâlnește constant cu contratorii primăriei la cafea. Despre cartierul de asistați social el a menționat că a conceput proiectul seara, la o masă cu colaboratorii săi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto