STENOGRAME din DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Întâlnire fără telefoane, dar înregistrată de Sturdza: Chiuariu – „Suntem aici și ne ocupăm”

STENOGRAME din DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Întâlnire fără telefoane, dar înregistrată de Sturdza: Chiuariu - Suntem aici și ne ocupăm
Publicat: 23/01/2015, 15:44
Actualizat: 23/01/2015, 21:43

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov arată, în actul de inculpare a senatorului Tudor Chiuariu, că acesta, împreună cu alte persoane aflate în funcții de conducere, ar fi participat la o întâlnire cu Paltin Sturdza, la care l-au asigurat de demersurile lor făcute în justiție.

„Din probe rezultă că a existat o întâlnire inițială între Dragoș Rusu, Chiuariu Tudor Alexandru și Andrei Șerban (primarul orașului Slănic Moldova, n.r.), ocazie cu care inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a solicitat primarului Șerban Andrei să-i contacteze pe directorul Direcței Silvice Bacău, Ghelase Viorel, și pe directorul OCPI, Joița Ioan, și să-i invite la o întâlnire, fapt care s-a și petrecut peste câteva zile”, se arată în documentul citat.

Astfel, arată anchetatorii, în 7 februarie 2013, știind că i s-a promis o întânire cu autoritățile implicate în procesul de punere în executare a deciziei, Sturdza și-a notat în agendă: „1. De verificat dacă cei care vin sunt, fac parte din Comisiile locale. 2. Dacă a adus schițele, ridicări topo cu ștampila Direcției Silvice pentru punerea în posesie. 3. Când vor pune în posesie? 4. D. silvică a dat schițele Comisiilor locale așa cum s-a cerut. Inginerii au ridicat obiecții la Harta pe care Ricin pretinde că nu a văzut-o deși am trimis-o cu executor. Chiuariu ține isonul spunând că decizia este atipică (nu dă delimitările). Ricin: Harta este un desen artistic … nu are scară! Chiuariu ne asigură că deși au fost întârzieri lucrurile merg bine”.

Întâlnirea din 7 februarie 2013 a avut loc la domiciliul primarului Adrian Șerban, din localitatea Slănic Moldova, județul Bacău, accesul la discuții fiind permis fără telefoane, arată procurorii DNA.

„La întâlnire au participat Paltin Sturdza, Gabriela Zaharia, Varga, Chiuariu, precum și reprezentanții unor instituții implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate de Sturdza. Scopul aceste întâlniri a fost acela de a-l convinge pe Sturdza Paltin Gheorghe că Chiuariu Tudor Alexandru și Varga Ioan Gheorghe dețin situația sub control și prin influența pe care o au îi pot determina pe cei implicați în procesul de retrocedare să grăbească această activitate”, au mai arătat procurorii, care au redat în continuare înregistrarea ambientală făcută de Sturdza la acea întâlnire:

„Sturdza Paltin Gheorghe: Lăsăm telefoanele în mașină?
Domn 1: Da, da.

Sturdza Paltin Gheorghe: Bună seara.
Domn 2: Să ne trăiți! Adi Șerban, bine ați venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiți!

Chiuariu Tudor: … (…) a venit să ne ajute în calitatea lui de (…), domnul inginer care ne ajută cu planșele …
Inginer: Încerc.
Chiuariu Tudor: Domul primar, care l-ați cunoscut.
Sturdza Paltin Gheorghe: L-am văzut prin ziare.
Chiuariu Tudor: … de la Direcția Silvică … și domnul director de la cadastru de aici.
Sturdza Paltin Gheorghe: L-am văzut, l-am văzut prin ziare.
………………………… (n.n. – nu se înțelege).
Chiuariu Tudor: Eu am vrut să ne vedem și mă rog să fie de față … (n.n. – nu se înțelege) … pentru a nu exista discuții de buna … vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile și să fiți convinși că lucrurile se mișcă cât de repede se pot pe baza legii și pe baza actelor pe care le avem …
Sturdza Paltin Gheorghe: Păi asta e …
Chiuariu Tudor: Și avem bunăvoința tuturor factorilor de decizie … să aplice legea. Vroiam să ne vedem la ochi, să nu credeți că e ceva, că e nu știu ce, sigur că după ce … mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri și de asta nu s-au mișcat în ritmul în care v-ați așteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

Chiuariu Tudor: Absolut … în principal să ne vedem la ochi și să aveți convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.
Sturdza Paltin Gheorghe: Unde-i lege nu-i tocmeală.
Chiuariu Tudor: Ce spune judecătorul, se va pune în aplicare.
Zaharia Gabriela: Asta vrea toată lumea.
Chiuariu Tudor: Sigur să sunt dificultăți din cauza … planșelor. Din cauza asta nu tocmai ușor să le punem cap la cap pe toate, pentru că în hotărârea aia sunt doar niște suprafețe și atât.
Sturdza Paltin Gheorghe: Dar eu v-am dat o hartă, în primul rând harta oficială.
Ghelasă Viorel: Dar nu la Direcția Silvică, la Comisia Județeană.
Sturdza Paltin Gheorghe: Și la Comisie și la Direcție am trimis o hartă.
Ghelasă Viorel: Oficial, legal e Comisia Județeană.
Sturdza Paltin Gheorghe: Da, dar în sensul acesta … Poate de unde să plece, de la harta din 1951, ”52, pe care am luat-o de la arhivele Bacău, care are ștampilă și care este harta oficială a pădurilor
Chiuariu Tudor: Și aia rămâne?
Sturdza Paltin Gheorghe: … sperăm.
Chiuariu Tudor: Sigur, acum, aia e o hartă de atunci și până acum la planul cadastral există o mică diferență.
Ghelasă Viorel: Sunt localități, sunt … multe.
Chiuariu Tudor: Domnul inginer aici de față, avem mare bază, a mai făcut și alte lucrări în zonă.
Sturdza Paltin Gheorghe: Harta este exactă, însă trebuie să plecăm de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, puțin mai încolo, puțin mai încoace, dar cam pe acolo este.
Chiuariu Tudor: Acum ca să avem o … (n.n. – nu se înțelege, ciocnesc pahare).
Sturdza Paltin Gheorghe: El a văzut că acea hartă este un punct de plecare și poate fi exploatată pentru identificarea terenului, asta zic eu.
Zaharia Gabriela: Ajută.
Sturdza Paltin Gheorghe: Ajută.
Ghelasă Viorel: Cineva a zis bine că e un punct bun.
Domn 4: E o hartă făcută la scară sau …
Sturdza Paltin Gheorghe: La scară.
Ghelasă Viorel: Nu e la scară, e un desen.
Sturdza Paltin Gheorghe: E un desen la scară.
Ghelasă Viorel: Acesta e rolul topografului să ne spună … cadastrală necesară clarificării noastre.
Sturdza Paltin Gheorghe: Pădurile acolo sunt delimitate, mă rog, pornim de la ceva …
Domn: Păi dacă porniți numai de la hotărârea judecătorească…
Sturdza Paltin Gheorghe: … ee, mă rog. Există de acolo un punct de pornire …
Chiuariu Tudor: Și hotărârea asta e atipică, în sensul că nu spune de obicei …deloc.
Sturdza Paltin Gheorghe: Da.
Chiuariu Tudor: Și de asta este.

Ghelasă Viorel: Cred că … (n.n. – nu se înțelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesă atât de importantă, sunt membru al comisiei. Cât privește partea de punere în posesie …legea spune că de competența Comisiei Județene, eu vă asigur că din punctul meu de vedere, cât lucrurile sunt reale, n-am nicio problemă, dacă sunt reale.
Sturdza Paltin Gheorghe: Vă referiți la schițele topografice.
Ghelasă Viorel: La problema în ansamblu.
Domn: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

Sturdza Paltin Gheorghe: Mai avem ceva de discutat? Dacă nu, noi plecăm acasă.
Chiuariu Tudor: Mergeți că și așa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici și ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.
Sturdza Paltin Gheorghe: O.K.
Chiuariu Tudor: Nimeni nu e rău intenționat.
Sturdza Paltin Gheorghe: Ha, ha, putem să plecăm liniștiți”.

Tudor Chiuariu a declarat vineri că nu are de gând să-și dea demisia din Senatul în urma trimiterii sale în judecată, susținând că este nevinovat și că nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat și nici nu a stabilit el suma pentru asistența juridică.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu membrii grupului organizat care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor, Tudor Chiuariu a spus că nu.

Referitor la acuzația procurorilor că și-ar fi lăsat telefoanele în mașină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: „Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranță nu mi-am lăsat telefoanele”.

„Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfășurat în baza unui contract de asistență juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu și există un metru cub de acte, dosare de instanțe, corespondențe cu autoritățile. Ceea ce trebuie să înțelegem este că exista și există în continuare o hotărâre irevocabilă și executorie. După părerea mea, nu poți să faci trafic de influență ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare”, a mai spus Tudor Chiuariu, înainte de începerea ședinței de judecată a primului termen din dosarul retrocedării ilegale de păduri, în care senatorul este acuzat de trafic de influență.

Senatorul a explicat și care a fost obiectul dosarului de asistență juridică, pentru care, susțin procurorii, ar fi cerut trei milioane de euro.

„Până la acest moment, și cu atât mai mult acum doi ani, exista o hotărâre judecătorească executorie pe care toată lumea trebuia să o respecte și să o pună în executare. Ăsta a fost obiectul contractului de asistență juridică de care am vorbit”, a spus Chiuariu.

Primul termen în dosarul retrocedării ilegale de păduri are loc vineri, când sunt verificate, în procedură de cameră preliminară, măsurile preventive dispuse față de unii dintre inculpați. Ulterior, judecătorii vor verifica rechizitoriul și actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecați și vor emite citațiile. După aceste proceduri, magistrații vor stabil un prim termen de fond al procesului.

În acest dosar au fost trimiși în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane.

În aceeași cauză vor fi judecați și Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas sunt arestați preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob și Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor, și persoana fizică Alina Suciu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar și senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, în cazul căruia procurorii DNA Brașov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influență și spălare de bani. Inițial, procurorii i-au adus la cunoștință că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcționari de la Comisia Județeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obține pentru acesta din urmă, prin traficarea influenței asupra unor funcționari din județul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Noile reguli PENTRU ȘAORMA. Decizia care se pregătește chiar acum în Europa
Cea mai periculoasă melodie pentru șoferi. Riscul este foarte mare
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul