STENOGRAME în dosarul DUICU. Numele „Victor-Viorel Ponta”, menționat de 8 ori în rechizitoriu. DNA l-a indentificat pe „șefu ăl mare” în persoana premierului

STENOGRAME în dosarul DUICU. Numele „Victor-Viorel Ponta, menționat de 8 ori în rechizitoriu. DNA l-a indentificat pe „șefu ăl mare în persoana premierului
Publicat: 29/07/2014, 18:21
Actualizat: 29/04/2015, 18:25

Adrian Duicu, șeful Cj Mehedinți, merge pe 13 iunie 2013 la Palatul Victoria pentru ceea ce procurorii numesc comiterea unui „trafic de influență”. Din interceptări, Duicu susține că a avut o discuție „în biroul oval”. De asemenea, potrivit rechizitoriului, Duicu vorbește despre faptul că intenționează să se întâlnească la Palatul Victoria cu Victor Ponta, pe care îl numește „Șeful ăl mare”. Din rechizitoriu nu este clar dacă Duicu a avut o întrevedere față în față cu Victor Ponta. Cu toate acestea, numele premierului este menționat de opt ori în rechizitoriu.

Pe 13 iunie 2013, după ce s-a întâlnit cu șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă, șeful CJ Mehedinți l-a sunat pe protejatul său, Constantin Ponea. În această discuție, Duicu i-a relatat lui Ponea cum a făcut trafic de influență la șeful Poliție Române. În această stenogramă, Duicu susține că Petre Tobă a fost chemat la Guvern de „Șeful ăl mare”, identificat de procurori drept premierul Victor Ponta.

Iată fragmentul din stenogramă relevant:

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Așa am și discutat, am analizat în ședința de comandă, mi-a propus domnu’ Stoica, să-l împuternicim pe Ianoși în locu’ lu’ Oprița și trebuie să-i trimit documentele mâine, poimâine, la…

DUICU IOAN-ADRIAN: Poți să-l suni, să vezi cum te abordează acuma, da’ mai lasă-l puțin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat șefu’ al mare acolo.

PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN: Î! Veniți astăzi?

DUICU IOAN-ADRIAN: Vin astăzi. Da. E ok și cu partea cealaltă. Absolut ok! (Duicu Ioan-Adrian face referire astfel la celălalt folos pe care i-l promisese lui Ponea Constantin-Ștefan, respectiv numirea soției sale Ponea Elisabeta într-o funcție de conducere la o unitate de parchet din București)

Procurorii DNA spun că atunci când folosea sintagma „șefu ăl mare” sau „omu”, Duicu se referea la premierul Victor Ponta. Apelativul „omu” este utilizat de Duicu într-o altă discuție interceptată de procurorii DNA. Iată stenograma și aserțiunea procurorilor față de acest aspect:

În discuțiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica și cu Bădescu Adrian-Ștefan, aceștia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „șefu’ al mare” și „omu'”:

La ora 15.36, Duicu Ioan-Adrian și Bădescu Adrian-Ștefan au purtat următoarea discuție:

DUICU IOAN-ADRIAN: Ce faci?

ADI BĂDESCU: La birou.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci am vorbit de toate cu omu´, decât de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu m-a pus. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina.

ADI BĂDESCU: Am înțeles.

DUICU IOAN-ADRIAN: Știi… și am fost la masă cu el.

ADI BĂDESCU: Oricum aia-i ca și rezolvată, din moment ce v-a zis și știa și DOLI, știau ăștia, bănuiesc că o s-o bage direct în CEX și gata.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi d-asta te întreb, că nu știu.

ADI BĂDESCU: Eu îl mai întreb o dată, mai întreb și pe VLAD de ce n-a zis-o.

DUICU IOAN-ADRIAN: Că eu m-am ocupat de toate ălea, mai puțin de asta.

ADI BĂDESCU:Păi o să-l întreb eu, să văd exact… probabil că cine știe…

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi uite că-l sunai și nu răspunde.

ADI BĂDESCU: E în ședință.

DUICU IOAN-ADRIAN: Cu el?

ADI BĂDESCU: Nu, nu, nu, separat.

DUICU IOAN-ADRIAN: (neinteligibil) la masă cu el la JOSEPH (neinteligibil) acolo la masă, la restaurant. M-a luat cu el cu mașina.

Într-o altă stenogramă în care Duicu vorbește cu Doru Dumitrescu din cadrul Ministerului de interne acest vorbește din nou despre „șefu ăl mare”. Iată stenograma relevantă:

În aceeași zi, la ora 13.06, Duicu Ioan-Adrian a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică în cadrul aceluiași minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre; Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „șefu’ al mare”):

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

DORU DUMITRESCU: Salut Adi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Vă salut. Da, nea Doru?

DORU DUMITRESCU: Nu mai îmi spuseși? Fuseși acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Cum să nu?!

DORU DUMITRESCU: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseși.

DUICU IOAN-ADRIAN: Am fost… a venit la șefu’ ăl mare, l-a chemat acolo șefu’ al mare.

DORU DUMITRESCU: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat acolo la guvern. Și a venit acolo. E ok.

DORU DUMITRESCU: Da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da.

Cele opt menționări ale numelui Ponta în rechizitoriu:

Mențiunea nr. 1

În acest context este de menționat că, potrivit art. 8 alin 1 al legii nr. 28/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției române, „Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor”; Tobă Petre fusese numit în această funcție prin decizia nr. 183 din 15 mai 2012 prim-ministrului Victor-Viorel Ponta.

Mențiunea nr. 2

VLAD STOICA: Când vrei tu, dragule.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, înțeleg că se întoarce marți seară (Duicu face referire la întoarcerea premierului Victor-Viorel Ponta din vizita oficială pe care a făcut-o în perioada 10-11 iunie în Germania), miercuri aveți ședință de guvern, bănuiesc că…

Mențiunea nr. 3

Astfel, în dimineața zilei de 13 iulie 2013, la ora 9.55, Duicu Ioan-Adrian, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea Constantin-Ștefan, transmițându-i acestuia că așteaptă să intre la premierul Victor-Viorel Ponta (acolo unde s-ar fi aflat deja ministrul de interne):

Mențiunea nr. 4

Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „șefu’ al mare”):

Mențiunea nr. 5

La data de 8 iulie 2013 (luni), în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în din București, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1) împreună cu premierul Victor-Viorel Ponta.

Mențiunea nr. 6

Ulterior, în cursul aceleiași zile, la ora 1536, Duicu Ioan-Adrian l-a contactat telefonic pe Bădescu Adrian-Ștefan (consilier în cadrul Cancelariei primului-ministru și președinte al organizației Tineretului Social Democrat Mehedinți) căruia i-a solicitat să-i transmită lui Stoica Vlad-Ștefan (șef al Cancelariei primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului Victor-Viorel Ponta CV-ul Elisabetei Ponea, soția lui Ponea Constantin-Ștefan; trebuie remarcat faptul că Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Bădescu Adrian-Ștefan ca acesta să-i spună lui Stoica Vlad-Ștefan (faptul nereal) că s-ar fi întâlnit cu Duicu Ioan-Adrian, pentru a-i ascunde astfel acestuia faptul că au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon.

Mențiunea nr. 7

De asemenea, se remarcă faptul că în discuțiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica și cu Bădescu Adrian-Ștefan, aceștia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „șefu’ al mare” și „omu'”.

Mențiunea nr. 8

Din conținutul acestei discuții purtate de Duicu Ioan-Adrian cu Stoica Vlad-Ștefan, rezultă faptul că cel dintâi intenționa să se deplaseze la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor-Viorel Ponta, acesta stabilind cu șeful Cancelariei primului-ministru ca joi, 13 iunie 2013, să se deplaseze la sediul guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile