Stenogramele ALIANȚEI PENALILOR. Șova promite: „Amnistie și grațiere obligatoriu”. Hrebenciuc cere schimbarea legii: „Boss, suntem beliți”

Stenogramele ALIANȚEI PENALILOR. Șova promite: „Amnistie și grațiere obligatoriu. Hrebenciuc cere schimbarea legii: „Boss, suntem beliți
Publicat: 20/10/2014, 21:02
Actualizat: 18/05/2015, 17:15

Senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.

Referatul noului dosar penal care îl vizează pe Viorel Hrebenciuc a fost trimis la Parlament. În referatul intrat în posesia gândul, după ce a fost consultat in Parlament, apar stenogramele discuțiilor dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova.

Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Șova, dacă acesta îl ajută cu abrogarea unui articol care îl incriminează, sprijin la șefia PSD în defavoarea lui Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, deputatul spunându-i senatorului, într-o discuție interceptată: „Să nu fie Liviu! (…) Mă focusez pe tine”.

Ca reacție la tot acest scandal care zguduie partidul de guvernământ, liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că o persoană nu era arestată nici în perioada comunismului de către procurori dacă dorea să fie șef la partid, iar sancțiuni trebuie aplicate acelora care încalcă legea, dar că, altfel, nu spune DNA cine să fie ales președinte al unui partid.

Întrebat de presă dacă va avea o discuție în interiorul partidului în legătură cu viitorul președinte PSD în condițiile în care, din stenograme cel puțin, reiese că există discuții legate de funcția de președinte, Ponta a răspuns: „Vreau să vă spun un lucru: eu cred că nici pe vremea comuniștilor nu te arestau procurorii dacă vroiai să fii șef la partid. Deci, ce se întâmplă într-un partid, într-o democrație, este de a se alege de către acei membri. Să-ți facă cineva dosar penal..? Păi ce? O să numească DNA șef la partide? Asta este culmea! Evident că, dacă cineva încalcă legea, răspunde, dacă nu, însă, trăim în Europa, trăim într-o țară liberă și nu ne spune DNA pe cine să alegem șef la vreun partid, nici la PSD, nici la PNL, nici la PC /…/ așa încât cred că trebuie să rămânem în limitele Constituției și ale democrației”.

Ce spune DNA

„În data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc și-a folosit influența față de Dan Șova, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. Din cuprinsul discuției, rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut în vedere argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit”, se arată în document.

Fragmente din stenograma discuției dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, în transcrierea DNA:

HREBENCIUC VIOREL: …Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că…

ȘOVA DAN: Amnistie și grațiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.

ȘOVA DAN: Și știți ce trebuie făcut, domnul președinte – trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar…

(…)

Influența derivată din funcțiile pe care Viorel Hrebenciuc le deține, exercitată asupra lui Dan Șova, este confirmată de modul în care acesta i se adresează în cadrul discuției, de raportul de autoritate între cei doi și de modul în care Dan Șova îi cere sprijinul în vederea obținerii funcției de președinte P.S.D., astfel cum reiese din următorul fragment al discuției:

(…)

HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa. Și cum am vorbit cu tine la faza cu președintele și modernizezi puțin – adică să mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.

Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

ȘOVA DAN: Partidul merge.

În același context, Dan Șova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al P.S.D., în dauna contracandidaților Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Astfel, cei doi au discutat pe larg despre candidatura lui Dan Șova la funcția de președinte al P.S.D. la începutul anului 2015, prilej cu care Hrebenciuc Viorel l-a asigurat în mod repetat de susținerea sa în raport cu ceilalți contracandidați.

De asemenea, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va convinge mai mulți membri ai P.S.D. aflați în sfera sa de influență să îl susțină, după cum reiese din următoarele fragmente ale discuției:

(…)

ȘOVA DAN: In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.

ȘOVA DAN: Este negativ.

HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine, știi. Este și Vali Zgonea…

ȘOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?

(…)

HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii președinte, o să ai – pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu știu cine. Nu știu dacă mă înțelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss.

(…)

ȘOVA DAN: Și trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?

ȘOVA DAN: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.

HREBENCIUC VIOREL: Vorbește în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Eu am o relație specială cu ea, nu trebuie să mă – până o găsesc, până nu știu ce, vorbești tu direct cu ea și îi spui așa de la început. Și îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din față la ea.

ȘOVA DAN: Și cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuție, o să mă lași pe mine că acum el, așa. O să fac eu o discuție cu el și vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

(…)

ȘOVA DAN: O să mă duc și până la Focșani, la Marian acasă.

HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrănești orgoliul și…

(Ulterior, cei doi au discutat despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenței de către liderul unui partid politic în scopul obținerii unui folos necuvenit, având în vedere că Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârșirea unor asemenea infracțiuni.

Întrucât acesta era un demers controversat, au concluzionat că nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

In acest context, Șova Dan a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele P.S.D., îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției datorită unui dosar penal aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, în care are calitatea de suspect, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuției dintre cei doi).

HREBENCIUC VIOREL: Și mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeași chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiții. Până acum câțiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune așa: influențarea în calitate de șef- nu șef…

ȘOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: …de partid” nu știu ce, organizație și altele, nu numai partid, influențarea și luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obținerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ȘOVA DAN: Așa l-au băgat și pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Și atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent și Mediafax a preluat-o anul trecut, înțelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influențare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influențare!

ȘOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliți.

ȘOVA DAN: Toți!

HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune…

ȘOVA DAN: Nu, codul integrității…

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îți spun, suntem degeaba. Tot așa, mă chemase pentru asta acum câțiva ani și zic: Domne, dar vedeți că e așa? Și zic Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Brașov și la acesta, la Sârbu și la mine, e trecută asta.

ȘOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câțiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteți nebuni? Și mi-au spus: Puișor, dăm ce ați reglementat voi. Voi ați scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

ȘOVA DAN: Modificați legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

ȘOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiției cu inteligență.

HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie și avantajul tău.

ȘOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiție, că am discutat cu Victor treaba asta.

DNA a reținut următoarele despre acțiunile lui Hrebenciuc:

„La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-a folosit influența față de un membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie și nr. 1436, 1450 și 1454 din 15 și 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În același context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 și comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect”. *sursa: comunicat DNA

Hrebenciuc încerca să afle dacă este sau nu interceptat

DNA susține că Viorel Hrebenciuc a încercat să afle informații despre achetele DNA care îl priveau pe el. În acest sens Hrebenciuc ar fi apelat la un fost șef al unei structuri de informații. Hrebenciuc era interesat să afle dacă DNA sau SRI au solicitat mandat de interceptare pe numele său. DNA nu precizează cine este acest șef. În schimb procurorii susțin că acest fost șef ar fi apelat la rândul său la un angajat DNA. Procurorii DNA spun că fostul șef de serviciu de informații i-ar fi transmis lui Hrebenciuc că este interceptat. În schimbul acestor informații intermediarul (fostul șef de inforații) i-ar fi cerut lui Hrebeneciuc să îi angajeze fiica într-o funcție publică. Tot în contul informațiilor furnizate Hrebenciuc a promis că „va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care și un funcționar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că areÎ influență), pentru a le determina să mențină în funcție o anumită persoană, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare”.

Acelasi intermediar i-a mai cerut lui „Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcționari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din funcția pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.” DNA mai susține că „Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care și un funcționar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că areÎ influență), pentru a le determina să mențină în funcție o anumită persoană, funcționar în cadrul Fondului Național de Garantare”.

VEDEȚI, mai jos, cum s-au desfășurat azi evenimentele:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu