STENOGRAMELE RUȘINII. „Ah, sunt de culoare. La revedere… să-i anunțe familia”. Cum tria viața și moartea, după etnie sau relații, șefa Centrului de Transfuzii Slobozia

STENOGRAMELE RUȘINII. Ah, sunt de culoare. La revedere... să-i anunțe familia. Cum tria viața și moartea, după etnie sau relații,  șefa Centrului de Transfuzii Slobozia
Publicat: 25/07/2014, 15:48
Actualizat: 02/02/2019, 03:04

Procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia, care instrumentează dosarul în care directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, medicul Cristiana Maria Stoian, este cercetată pentru comiterea mai multor infracțiuni au identificat, în cadrul anchetei, șapte pacienți „care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internării”. Pentru unii dintre ei medicul Stoian Cristiana Maria a refuzat furnizarea sângelui solicitat sau l-a dat în cantități insuficiente ori contra-cost.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că medicul Cristiana Stoian făcuse o practică din a-i refuza pe pacienții care aveau nevoie de sânge, spunându-le cadrelor medicale care cereau sânge pentru pacienți „La revedere… e, hai, lasă…”. sau „Lasă, să vină aparținătorii, că așa a vrut și ieri pentru unu și…n-au venit”.

„În cadrul discuției din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul că doctorul ,,…..,, a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea …. care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unității de sânge folosind expresia «La revedere….să-i anunțe familia»”, se arată în referatul procurorilor obținut de corespondentul MEDIAFAX.

Doctorii trebuiau să aibă o atitudine umilă pentru a primi sânge pentru pacienți

Probele depuse de procurori la dosar indică, de asemenea, faptul că medici de la spitalele unde erau internați pacienții care aveau nevoie de transfuzii erau nevoiți să aibă o atitudine „umilă” în fața șefei Centrului de Transfuzii pentru ca pacienții lor să primească sângele care să le salveze viața, Cristiana Stoian având pretenția să fie apelată personal de către medici și ca aceștia să ceară sânge pentru pacienții lor.

Nu în ultimul rând, Cristiana Stoian elibera flacoanele cu sânge sau plasmă pacienților în funcție de relația sa personală cu unii medici, procurorii indicând situații în care bolnavi nu au primit sânge cel mai probabil pe considerentele unor relații defectuoase cu unii medici.

„Trebuie menționat că în cadrul ambelor conversații Stoian Cristiana a aprobat eliberarea de flacoane de sânge pentru diferiți pacienți, dar când a sesizat faptul că medicul de la Reanimare ….. solicită același lucru , a refuzat în mod constant să elibereze flacoanele, probabil din considerentul unei relații personale defectuoase cu aceasta, fără a avea nici o importanță diagnosticul pacientului care trebuia salvat și care, în cele din urmă, a și decedat”, mai precizează procurorii.

În funcție de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor să primească sânge, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea sau nu dacă flacoanele sunt sau nu eliberate. Procurorii au identificat o situație în care un consilier local a apelat-o telefonic și i-a cerut Cristianei Stoian sânge pentru soacra sa, internată în spital, solicitarea acestuia fiind aprobată „în două minute”.

„Trebuie observat faptul că nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, așa cum proceda în mod normal, hotărâtor pentru decizia de a elibera sânge fiind numai faptul că bolnavul este mama unui consilier local”, mai notează anchetatorii.

„Ah, sunt de culoare….și de culoare”

Procurorii mai precizează în referatul cu propunerea de arestare preventivă un caz în care medical Cristiana Stoian a refuzat să elibereze un flacon de sânge pentru un copil pe motiv că acesta era de etnie romă.

„În contrast direct cu cazul expus mai sus este situația din data de 30.10.2013, ora 19.23, când doctorul Stoian Cristiana-Maria este apelată de asistenta Toma Corina din cadrul Centrului de transfuzii care îi spune că au o urgență, respectiv chirurgul ,,….” solicită o pungă de sânge pentru o fetiță de 13 ani supusă unei intervenții chirurgicale și pe care «au deschis-o și are burta plină de sânge». Stoian Cristana, folosind expresia «Eh, na….si?», refuză eliberarea unității de sânge pe motiv că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei, dându-i indicații asistentei să vorbească cu aparținătorii fetiței și întrebă la un moment daca «sunt de culoare sau…?», iar la răspunsul afirmativ al asistentei în sensul că aparținătorii sunt de etnie romă, Stoian Cristiana folosește expresia «Ah, sunt de culoare….și de culoare»,….ca și când acesta ar fi fost un motiv întemeiat să nu aprobe eliberarea unității de sânge solicitate”, menționează procurorii.

Anchetatorii au identificat, de asemenea, o situație în care același medic a refuzat eliberarea unui flacon de sânge pentru un alt copil, spunând „lasă, că nu-i trebuie la 14 ani sânge”, iar când asistenta i-a spus că pacientul are hemoglobina 9,4, Cristiana Stoian a spus că va elibera flaconul de sânge când hemoglobina pacientului va scădea sub 7.

Medicul Stoian și planul de șpagă

Totodată, procurorii rețin în documentul citat că directorul Centrului de Transfuzii Slobozia nu aproba nicio solicitare din partea medicilor fără acordul ei personal sau telefonic, deși medicul coordonator al centrului de transfuzii nu are competența să decidă peste medicul curant dacă un pacient are sau nu nevoie de sânge.

În plus, practicile Cristianei Stoian erau cunoscute de mulți dintre colaboratorii ei, în acest sens procurorii indicând o situație concretă.

„La data de 09.01.2014 asistenta Molea Vasilica din cadrul centrului de transfuzii este apelată de o doamnă care o întrebă dacă «a venit și șefa?» iar la răspunsul afirmativ a lui Molea Valerica, doamna întreabă «gata, e pusă pe șpagă?…a făcut planul pe 2014?», scurta discuție dintre cele două asistente fiind de natură a sublinia «practicile» impuse de medicul Stoian Cristiana”, mai spun procurorii.

Medicul Stoian, despre un medic care i-a cerut un flacon de sânge: „Să vină să doneze… hai mai departe”

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia menționează și cazurile unor bătrâni care aveau nevoie de transfuzii și care au decedat după ce medicul Cristiana Stoian a refuzat să elibereze flacoane de sânge.

Astfel, este menționat cazul unui bătrân în vârstă de 87 de ani, pentru care în 27 septembrie 2013 medicul a cerut sânge și care nu avea donatori, iar fără a întreba ce diagnostic are pacientul, fosta șefă a Centrului de Transfuzii Slobozia a refuzat eliberarea flaconului de sânge, spunând: „La revedere… să-i aducă aparținători”.

„A doua zi , 28.09.2013, Stoian Cristiana este apelată din nou de o asistentă din cadrul Centrului de transfuzii care îi comunică faptul că doctorul ,,….,, solicită un flacon de sânge, din nou Stoian Cristiana refuzând eliberarea acestuia folosind expresia «Să vină să doneze… hai mai departe». La data de 30.10.2013, pacientul R. L. a decedat”, se mai arată în referatul procurorilor.

În același document este menționată situația altei bătrâne de 78 de ani care nu avea rude și care nu a primit sânge pentru că așa a decis Cristiana Stoian, bătrâna murind cinci luni mai târziu. Procurorii notează și cazul unei alte bătrâne, despre care o asistentă îi comunică în repetate rânduri Cristianei Stoian că „e intubată (…), e vai mama ei (…), moare” și pentru care Stoian le-a cerut asistentelor să pregătească sângele, dar să-l elibereze numai după ce medical curant al pacientei o va apela personal, bătrâna decedând a doua zi.

În 11 iulie, Judecătoria Slobozia a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a Cristianei Maria Stoian, acuzată de săvârșirea a 21 de infracțiuni, între care 18 infracțiuni de abuz în serviciu, dar și de înșelăciune, șantaj și organizarea activității transfuzionale în vederea obținerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui și a componentelor sangiune umane.

În acest dosar, anchetatorii au identificat 21 de cazuri în care fosta directoare a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și a refuzat eliberarea unor flacoane de sânge către pacienți internați la Spitalul de Urgență Slobozia.

În același dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia sunt cercetate sub control judiciar.

De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia au dispus, luni, începerea urmăririi penale și în cazul directoarei adjuncte a Institutului Național de Hematologie, Corina Posea, care este acuzată că știa de faptele fostei șefe a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia și nu a sesizat organele judicare. Corina Posea va fi cercetată în acest dosar sub control judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...