Studenții timișoreni au ocupat noaptea trecută un amfiteatru: protestul continuă în această dimineață. Rectorul Universității de Vest susține demersul tinerilor

Studenții timișoreni au ocupat noaptea trecută un amfiteatru: protestul continuă în această dimineață. Rectorul Universității de Vest susține demersul tinerilor
Publicat: 06/05/2015, 12:08
Actualizat: 04/08/2015, 20:36

În fața prefecturii, studenții de la OSUT, alături de cei de la Politehnică s-au legat la gură cu banderole de culoare neagră și au ridicat pancarte pe care scria „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, „De ce 25% pentru viitorul României”, „Universitate înseamnă 90% studenți, 10% profesori”, „Alegeri rector – 10% studenți, 90% profesori. E normal?”

foto: pressalert.ro

Vlad Cherecheș, liderul OSUT, a declarat că protestele vor continua pe o perioadă nederminată având ca principal obiectiv revenirea la procentul de 25% acordat studenților în alegerea rectorilor. Jandarmii nu au întârziat să apară în fața prefecturii, pentru a supraveghea protestul neautorizat.

Prefectul le-a zis studenților că vor fi ascultați și jandarmii nu au aplicat nicio amendă. Studenții au protestat pentru a atrage atenția „asupra dezastrului din mediul universitar și a lipsei de respect cu care au fost tratați în ceea ce privește deciziile din sistemul de învățământ superior”, informează pressalert.ro.

Marilen Pirtea: „Suntem alături de studenții noștri”

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Universitatea de Vest din Timișoara, rectorul instituției de învățământ, Marilen Pirtea, îi susține pe studenții care au declanșat un protest față de proasta finanțare a educației în România.

„Suntem alături de studenții noștri, precum și de cei din întreaga țară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educație, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educației românești și al tinerilor noștri. Am ieșit de nenumărate ori public, dar și în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă ușor de rezolvat, dar împreună avem mai multe șanse. Demersul studenților apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergență 2015-2018, al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creștere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educației, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060”, arată rectorul UVT în comunicatul citat.

Marilen Pirtea mai spune că pentru Universitatea de Vest din Timișoara studenții reprezintă în mod permanent un partener extrem de serios și profesional, iar creșterea aportului lor în luarea deciziilor ar fi binevenită.

„La UVT colaborăm foarte bine cu reprezentanții studenților, acolo unde cadrul legislativ ne permite acest lucru. Legislația trebuie schimbată în sensul acordării unui aport mai mare studenților în activitatea administrativă a universităților. În fond, vorbim despre tineri bine pregătiți, în domenii dintre cele mai diverse, capabili să ia decizii importante cu privire la propriul viitor. Avantajul major în cooptarea studenților în forurile decizionale constă în faptul că aceștia pot da feedback «la firul ierbii», sprijinind astfel universitatea să crească în mod constant calitatea proceselor didactice și administrative. Pentru a obține cât mai multe dintre revendicări, studenții trebuie să le adreseze direct decidenților ce pot da curs acestora: Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul de Finanțe, Guvern etc”, mai spune Pirtea.

Universitatea de Vest din Timișoara respectă întru totul dreptul la liberă exprimare și își asigură studenții de sprijinul instituției în demersurile lor.

„Dorința de schimbare și de implicare activă sunt două trăsături importante pe care le dorim în fiecare dintre noi. Tinerii cu inițiativă, creativi, pregătiți să contribuie activ în comunitate, sunt de lăudat. Misiunea Universității este de a crea cetățeni adaptabili la o societate în continuă schimbare, nu doar absolvenți bine pregătiți pentru provocările pieței muncii. Politica financiară națională privind învățământul trebuie să se schimbe pentru a ne permite să realizăm tot ceea ce ne-am propus, cu și pentru studenți. «Sărăcia» distribuită de la Guvern ne îngreunează munca. Este o povară pe umerii viitorului nostru ca țară”, mai spune rectorul UVT.

Un număr de 70 de studenți au petrecut noaptea de marți spre miercuri într-un amfiteatru al Universității de vest din Timișoara, în semn de protest față de slaba finanțare a învățământului.

Ei și-au adus pături, mâncare și apă în amfiteatru și au dezbătut toată noaptea probleme ale învățământului.

Vicepreședintele educațional al Alianței Naționale a Organziațiilor Studențești din România (ANOSR), Vlad Cherecheș declara, miercuri dimineață, corespondentului MEDIAFAX că protestul va dura mai multe zile.

„Am fost toată noaptea în universitate. 70 de studenți nu au închis un ochi toată noaptea. În amfiteatru o să fim mai multe zile. Trei, patru, o săptămână, cât va fi nevoie. În fiecare zi, de la 8.00 seara, o să avem dezbateri. Poate veni oricine. Sperăm să ni se alăture cât mai multe persoane pe parcurs, de aceea astăzi (n.r. – miercuri) o să mergem pe la cursuri să discutăm cu studenții”, spunea Vlad Cherecheș.

Miercuri dimineață, aproximativ 50 de studenți s-au adunat în fața sediului Prefecturii Timiș pentru a protesta, ei având banderole negre la gură și afișând pancarte cu mesaje precum „Vrem 25%” , „Azi în Timișoara, mâine în toată țara” sau „Vorbim doar în amf. A13 din UVT”.

Protestul s-a încheiat după ora 10.00, după ce reprezentanții studenților au avut o întâlnire cu prefectul de Timiș, Eugen Dogariu, căruia i-au înmânat revendicările.

Potrivit Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), astfel de proteste au loc și la Universitatea Maritimă din Constanța, dar și la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Lista de revendicări a studenților cuprinde creșterea finanțării educației și asumarea reală de către Parlament și Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede legea; includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor și includerea acestora în aceeași proporție în consiliile departamentelor din facultăți – locul în care se iau decizii cu privire la curricula și planurile de învățământ; creșterea investițiilor în servicii pentru studenți: creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine și investiții în repararea și modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învățământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învățare pentru studenți pentru ca aceștia să dobândească abilități și competențe, învățând cum să folosescă informațiile de la curs, nu doar să le reproducă.

Pe aceeași listă se mai regăsesc reforma curriculară din universități, pentru a face programele de învățământ relevante pentru piața muncii și pentru nevoile și interesele studenților de azi; implicarea studenților în toate procesele de asiguare a calității, la nivel intern și extern, atât la evaluari ale instituțiilor de învățământ superior, cât și în evaluări ale programelor de studii; respectarea de către universități și Ministerul Educației și Cercetării Științifice a „Statutului Studentului”, care conține toate drepturile și obligațiile studenților, și depunerea de eforturi pentru sancționarea universităților care încalcă flagrant drepturile studenților; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenților de către universități și Ministerul Educației, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generații, în contextul în care tot mai mulți studenți care au curajul să spună problemele din universități sau mediul universitar românesc sunt sancționați.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire